fbpx

Single post

7+ 1 jel, hogy saját magad ellensége vagy

Az előző cikkemben, amit itt olvashatsz, már beszéltem az érem egyik oldaláról, most beszéljünk egy picit a másikról is, hiszen egy edző-sportoló kapcsolat sosem egyoldalú. Ezért is hívjuk ezt inkább közös munkának, semmint “edzésterv követésnek”.

Ha személyre szabott edzéstervet követsz, akkor bizony ahhoz, hogy elérd vele a céljaid, neked, mint sportolónak, ugyanúgy van tennivalód és munkád ezzel, mint az edződnek. Ha úgy döntöttél, hogy a célod eléréséhez edzői segítséget és személyre szabott edzéstervet veszel igénybe, érdemes figyelned az alábbi jelekre, hogy ne legyél végül saját magad ellensége.

1️⃣ Visszajelzések az edzésről

Igen, itt most a Te visszajelzéseidről beszélünk. Akár ott az edződ az edzéseden személyesen, akár online edzéstervet követsz az érzéseid megfogalmazása, leírása ugyanolyan fontos, mint az edzés végrehajtása. Hiszen csupán az adatok nem árulják el hogy mennyire találtad könnyűnek/nehéznek az edzést, fájt-e valamid, volt-e mondjuk technikai problémád a kerékpározás során, vagy esetleg azért nem tudtad megfutni a kiírt tempót, mert a futókörödön tömeg volt és ellehetetlenítették a tempófutásod. Minden edzés után adj visszajelzést, több és fontosabb információt hordozhat az edződ számára, mintsem gondolnád!

2️⃣ Az edzések szabotálása

Egy jól felépített heti edzésterv nem véletlenül kerül be úgy a Training Peaks-edbe, ahogy. Az edzések egymásra épülnek és az edződ annak fényében tervezi meg őket, hogy segítségükkel elérhesd a kitűzött céljaid a sérülésveszély minimalizálásával és a rendelkezésedre álló idő lehető legjobb kihasználásával. Ha nem a kiírt edzést futod, mert “van egy jobb ötleted” helyette, vagy extra edzéseket végzel amik nincsenek az edzéstervben, azzal könnyen túlterhelésbe, netalán túledzésbe kerülhetsz, megakasztja a fejlődésed. Biztos ezt szeretnéd?

3️⃣ Nem bízol az edződben

Az edző egy olyan szakember, aki tudásával hozzásegíthet téged a céljaid eléréséhez. Ha megvan a kémia, átbeszéltétek a célokat, a felkészülés menetét, bízz benne hogy tudja hogyan kell elérd azokat. Hiszen ezért is kértél tőle edzéstervet, ugye? Nem arról van szó, hogy ne tegyél fel kérdéseket az edzésekkel kapcsolatban, vagy ne fejtsd ki a véleményed, ha úgy gondolod nem jó számodra egy-egy edzés. Egy jó edző nyitott a visszajelzéseidre. De ennek van egy egészséges mértéke. Ha minden egyes edzésedet megkérdőjelezed, az nem a bizalom jele, ezt azért valld be. 😉

4️⃣ Őszinteség és megbízhatóság

Ha megbeszélitek, hogy a heti edzésterv rendben és számodra megvalósítható, az edződ számít rá, hogy az meg is valósul. Ha bármi közbejönne és mégsem tudod megcsinálni az edzést, az nem a megbízhatatlanság jele, azt úgy hívjuk “élet”. 🙂 A legtöbb edző kéri is ha ilyen van, szólj neki és ha kell, módosítja az edzéstervet. Ám ha ezt rendszeresen nem teszed meg és az edződ csak a következő heti edzéstervezésnél szembesül vele hogy az előző hét 50%-a valósult meg, az egy idő után aláássa a kapcsolatotokat. Hiszen az edződ számára is az a cél, hogy elérjétek a kitűzött célt. Írhat bármennyire is jó edzéstervet, ha nem csinálod meg, messze kerülhetsz az álomidőtől.

5️⃣ Elegendő információt kommunikálsz és időben?

Az életkörülményeidet, a munkádat, a lehetőségeidet és az időkorlátaidat te magad ismered a legjobban. Akkor lehet a leginkább személyre szabni az edzésterved, ha időben jelzed az esetleges korlátozó tényezőket az edződ felé. Egy-egy “2 hétre elutazunk jövő hét hétfőtől nyaralni és nem tudok edzeni.” kijelentés teljesen romba döntheti a tervezett felkészülésedet. Az élet is hozhat váratlan szituációkat. Ha hirtelen lecsökken az edzésre fordítható időd, merj szembenézni azzal az eshetőséggel, hogy változtatni kell a célkitűzéseiden. De kommunikáld le az új körülményeket az edződ felé mihamarabb, és bízz a hozzá értésében ha úgy ítéli meg emiatt módosítani kell a célokon.

6️⃣ Nem jelzed ha beteg/sérült vagy

Talán az egyik legfontosabb aranyszabálya a sportnak, hogy edzeni csak egészségesen edzünk! Amennyiben lebetegedsz, lesérülsz, azonnal jelezd az edződ felé! Igen, tudom, azt fogja mondani – optimális esetben – hogy teljes pihenés és a felépülésedig ne eddz! De ez így van rendjén, az egyetlen dolog amit tehetsz ilyenkor, hogy elfogadod és mihamarabb meggyógyulsz!

7️⃣ “Nagyvonalúan” kezeled az edzésadatok feltöltését

Az edződ azokból az adatokból dolgozik, amiket te szolgáltatsz felé az edzéseidről. Minél több és minél pontosabb adat áll rendelkezésére, annál hatékonyabban tud neked segíteni, hogy elérd a céljaid. Legyen számodra fontos, hogy hogyan kéri az edzések rögzítését – pl. pulzuspánttal és nem optikai pulzusméréssel, kerékpározáshoz pedálfordulat-mérőt kér, stb. – hiszen ezeket nem véletlenül kéri így, hanem a saját érdekedben teszi ezt. Mert így tud pontosan dolgozni és pont. 🙂 A megbeszélt határidőkig töltsd fel neki az edzéseid, hogy azokból dolgozva a lehető legpontosabban tudjon számodra tervezni.

➕1️⃣ Az oda-vissza kommunikáció

Ha ideáig eljutottál az olvasásban és a múltkori írásomat is olvastad, talán magad is rájöttél, hogy a legtöbb probléma okozója a nem elégséges kommunikáció, vagy annak hiánya lehet. Ez épp úgy gondot okoz, ha edzői oldalról nem jelenik meg, mintha sportolói oldalról van belőle hiány. Ezért érdemes szem előtt tartani, hogy akkor a leghatékonyabb a közös munka, ha bíztok egymásban, kölcsönösen, megfelelően tudtok kommunikálni és nincs gátja köztetek a szükséges információk áramlásának. Akkor egész biztos nem sok minden szabhat gátat annak, hogy megvalósíthasd a sportcéljaid!

Az ENSPORT Prémium edzéstervezésről

A legnépszerűbb választás! A piac egyik legjobb ár/érték arányú, prémium minőségű edzéstervezés szolgáltatása. Lesz edződ, akit felhívj, ha kérdésed van, és aki végig kísér a célig vezető úton. TUDATOS TELJESÍTMÉNY, ELÉRHETŐ ÁRON!

 

A szolgáltatás tartalma

☑️ Induló konzultáció

☑️ Kapsz egy edzőt, akivel kapcsolatban leszel

☑️ Személyre szabott edzések

☑️ Watt alapú edzéstervezés (+3000 Ft)

☑️ Sablonmentesség-garancia

☑️ Szezontervezés

☑️ Versenystratégia minden versenyedre

☑️ Ütemezett erősítő és nyújtó feladatok

☑️ Rendszeres tesztfutások, állapotfelmérés

☑️ Tervezési ciklus: 1 hetes

☑️ Edzések kiértékelése: heti 1x

☑️ Edzői kommunikáció: heti 1x

☑️ Edzésterv-módosítás: heti 1x

☑️ Basic TrainingPeaks edzésnaplózás

☑️ Első teljesítménydiagnosztika (17.900 Ft)

☑️ Választható hűségidő a kedvezőbb havidíjért

💰 Fizetési gyakoriság: havonta (automatikus kártyás fizetés, vagy utalás)

 

Regisztráció


Sasi Gabi
futó- és triatlonedző, laborasszisztens at ENSPORT

Az Ensport megalakulása utáni első hónapban csatlakoztam, akkor még lelkes kezdő  triatlonosként a csapathoz, az edzéseimet Erdélyi Nándi irányította, mint edző. 4 ironman teljesítéssel a hátam mögött, 2019 év elején megszereztem a Testnevelési Egyetemen a triatlon edző képesítést. Azóta edzőként dolgozom az ENSPORT-nál, de találkozhattok velem a budapesti laborban is.

EDZŐI HITVALLÁSA:

Hiszem, hogy a tudatos, belefektetett munka mindig meghozza az eredményét, hiszen nincs lehetetlen, csak van, amit egy picit tovább tart elérni.