fbpx

Single post

Futás és ülőmunka? A gyógytorna lehet a megoldás!

Az ülőmunkát be kellene tiltani! Többet árt a testnek, mit amennyit használ: fájó hát és derék, megrövidült izmok, diszkomfort. Ha egy ilyen életmódra még rásportolsz, szinte garantált a fájdalom és a rendszeres gyógykezelés! A lényeg ebben az esetben is a tudatosságon van. A gyógytorna egy kiváló eszköz a kínok megelőzésére.

Sokan választják a futást, ez manapság egy igen népszerű mozgásforma: könnyen beiktatható a hétköznapokba is, otthonról indulhat az ember és oda is tér vissza. Aki viszont mellette napi 8 órát ül, sokkal nagyobb eséllyel teszi ki magát sérülésnek, mint akinek ’mobilisabb’ a munkája.

Ülőmunka, a csendes gyilkos

Az ülés egy statikus helyzet, ahol ha nem megfelelően vannak beállítva a munkaeszközök, az egyes gerincszakaszok, ízületek túlterhelté válhatnak. Ezen kívül ha sok időt, szinte „mozdulatlanul” egy helyben dolgozol, az izmaid is elfáradnak, megnyúlnak, illetve egyes izmok megrövidülnek. A megnyúlás rendszerint a hátizomzatot érinti, előre görnyedő testhelyzetben a vállak előre esnek, a lapockazáró izmok megnyúlnak, amivel egyidejűleg a mellizmok megrövidülnek. A csípő hajlított helyzetéből kifolyólag a farizom gyengül, továbbá a csípőhorpasz-izom rövidül. Nem hangzik túl jól, igaz? Gondoltad volna, hogy ennyit ártasz magadnak az egy helyben üléssel?!

Ennek testpozíciónak köszönhetően gyakran alakulnak ki valamilyen túlterheléses sérülések. Eleinte csak itt-ott érezed, tompán, rövid ideig, majd egyre erősebbé válnak ezek a fájdalmak. Ilyen esetekben mindenképpen javasolt gyógytornász szakember segítségét kérni reumatológus helyett, ugyanis sok esetben lehetséges, hogy nem a fájdalom helyén kell a megoldást keresni!

 

 

Gyógytorna, mindenre

A gyógytorna nem csak akkor lehet hasznos, ha már panaszaid vannak, hanem prevenció céljából is ajánlott. Például, akinél nem jelentkeznek tünetek, de akár tudja magáról, hogy rossz a tartása, napi szinten sokat ül irodában vagy autóban, tuti, hogy nagyobb rizikófaktorral mennek ki sportolni. Nem is szeretem a gyógytorna kifejezést, nevezzük ezeket a foglalkozásokat inkább mobilizációs tréningeknek. Egy ilyen mozgásterápia során a felmérést követően olyan saját, egyénre szabott feladatsort tudunk adni az ENSPORT-rendszerben velünk készülő sportolóinknak, amit otthon napi szinten tudnak végezni, ezáltal csökkentve a sérülés veszélyét.

A feladatok nagy része a mozgásterjedelem, az izomerő, a szimmetria visszaállítását szolgálja. Vegyük például a has és farizmok gyengülését, ami nagyon gyakori ülőmunkát végzőknél. A medence fokozott előre billenésének ezek a fő okai, aminek következtében különböző derékfájdalmak, érzészavarok, lábba sugárzó fájdalmak léphetnek fel. Ebben az esetben – ha nem végzed el a megfelelő erősítést, nyújtást -, akkor a futással még jobban ráerősítesz ezekre az eltérésekre. A combfeszítők az edzés alatt még jobban befeszülnek, és még inkább billentik előre a medencét, valamint a farizom sem tudja elvégezni a munkáját a gyengesége miatt.

Azt javaslom, mindenképp fektess hangsúlyt a futás mellett a kiegészítő feladatokra is: pl. a megfelelő bemelegítésre, erősítésre és nyújtásra. A gyógytornának a megelőzésben és bemelegítésben ugyanúgy helye van, mint a sérülések utáni rehabilitációban, ezért egy gyógytornász legalább annyira fontos a sportolásod során, mint az edző

Hasznos tippek:

  • Ergonómiailag megfelelő eszközöket használj!
  • Sose hagyd el a bemelegítést!
  • A nyújtás a barátod, sőt, a szövetségesed!
  • Az erősítés nagyon jó keresztedzés, használd tudatosan!
  • Kérd szakember segítségét
Majkut Dalma
gyógytornász, futóedző - Ensport | még több infó rólunk

A sport mindig is fontos része volt az életemnek, közel 20 évig versenyatletizáltam. Az aktív sport befejezése után gyógytornásznak és humánkineziológusnak tanultam. A sportnak és a végzettségeimnek köszönhetően tudom, hogy milyen sérüléseik, fájdalmaik lehetnek nem csak az aktív embereknek, hanem a hétköznapi életmódot élőknek is, és ezekre a panaszokra megoldást is tudok javasolni. Az ENSPORT-nál futóedzőként, gyógytornászként is dolgozom, ezzel segítve az edzők munkáját és a sportolók sérülésekből való felépülését.