fbpx

Single post

Értsd a tudományt: Energiapocsékolás felsőfokon

Izommunka, testhő és az előrehaladás kapcsolata

Ha edzésekről, teljesítményekről beszélgetünk (vagy olvasunk), mindig tempóban, pulzusban és most már egyre többször wattban adjuk meg, mennyire is volt intenzív vagy kemény a futásunk. Az intenzitás a sebességen, a kívülről látható teljesítményen kívül azt is meghatározza, mennyi energiára van szüksége a dolgozó izmoknak a mozgáshoz, és azt dominánsan milyen energiatermelő folyamatokon keresztül szerzi meg.

Minél magasabb az intenzitás, annál nagyobb az energiaigény, mert annál több izomrostot aktiválunk és dolgoztatunk meg erősebben, és annál gyorsabban kell ennek az energiának a rendelkezésünkre állnia. Valószínűleg sokan úgy gondolják, hogy ez az energia mind izommunkává alakul, és ez az az elégetett kalóriamennyiség az, amit az előrehaladásra, sebességnövelésre használsz fel.

Ez azonban koránt sem igaz! Bár ténylegesen fel/elhasználod ezt az energiamennyiséget, de a szervezet egy rosszul működő kemence módjára csak meglepően kis százalékát fordítja ennek az energiának a tényleges mozgásra.

Kielemezzük a futóstílusod, megmutatjuk mit csinálsz jól és mit rosszul! Részletek: katt a képre

Hova kerül hát a többi elégetett kalória? Mi történik ilyenkor?

Mindenki tudja, hogy minél keményebb az edzése, annál többet izzad, és annál jobban kimelegszik. Hát itt van a kutya elásva. Legalábbis az egyik fele. A test által felhasznált energia jelentős százaléka hőenergiává alakul át mozgási energia helyett, ami aztán a test túlhevüléséhez vezet. Ezért fontos nagyon a megfelelő hűtés intenzív edzéseknél, aminek jele a fokozott izzadás és légzés (ez utóbbi a szükséges oxigénmennyiség megszerzését is célozza), valamint az ilyen intenzív edzések alatt jelentkező diszkomfort érzés.

Egy hétköznapi példa arra, hogy ez a folyamat tényleg így van: hidegben a didergés, a vacogás egy olyan védekezési mechanizmusa a szervezetnek, amikor a kihűlés ellen a testedet az izmok apró összehúzódásai által termelt hővel melegíted fel, hogy elkerüld a hipotermiát. Hát ide folyik el a megtermelt energia jelentős része.

Ha mindez nem lenne elég, a rossz hír az, hogy a megmaradó energia körülbelül 70%-át ezután arra használja fel a szervezet, hogy megtartsa a testünket a megszokott felegyenesedett pózban, felfogja és csillapítsa a talaj érintésekor fellépő erőket, egyensúlyban tartson minket, és csak a maradék 20-30% energia fog ténylegesen a horizontális mozgásba (előrehaladásba) beleszólni.

Mindez pedig nagyon jól mutatja, mennyire fontos a megfelelő futóstílus, és az elasztikus energia minél hatékonyabb felhasználása, hogy ezt a megmaradó kis energiamennyiséget a lehető leghasznosabban tudjuk arra használni, amire szeretnénk: a sebességünk növelésére.

A rovat korábbi részei:

➡️ Talajfogás, és ami mögötte van

➡️ Futásdinamikai mutatók

➡️ Elasztikus energia

➡️ Mi is az a futógazdaságosság?

➡️ Time to exhaustion (TTE)

➡️ Wattmérés 2. rész

➡️ Wattmérés 1. rész

➡️ Cardiac Drift (felszökő pulzus)

➡️ Laktátküszöb vs. VO2max

➡️ A laktát

➡️ A laktátküszöb

➡️ VO2max

➡️ Zsírégető zóna

➡️ Aerob vs. Anaerob zóna

Szilágyi Tibor
kiemelt futóedző - Ensport | még több infó rólunk

Mások elmondása szerint folyton pörgök. Saját állításom szerint folyton keresem az önfejlesztési lehetőségeket. 12 éve edzősködök, dolgoztam a tatai Nike Futóklubban, az ENSPORT csapatát pedig 2016 óta erősítem.

Edzői hitvallása:

Egy jó edzésterv készítése a test és lélek összhangja. Ezalatt én a biomechanika, sportélettan, edzéselmélet és pszichológia összhangját értem, melyek csak együtt képesek a legtöbbet kihozni egy sportolóból.