fbpx

Single post

5 ínyenc karácsonyi lakoma (nem csak sportolóknak)

Karácsonyi teríték
Dezső Daniella
dietetikus at

Már a BHSE atlétikai szakosztályánál töltött sportéveim alatt felismertem, hogy a pályán nyújtott teljesítményemet hatékonyan tudom növelni megfelelő táplálkozással. Az élsport befejezése után éppen ezért a dietetikusi pályát választottam, ahol az embert rendszerként szemlélve végzem a munkám. Szakterületem a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás és magas koleszterin megfelelő étrendi kezelése.

HITVALLÁSA:

Dietetikai szemléletem fontos eleme, hogy minden ember más, így nem létezik két ugyanolyan tanácsadás. Célom, hogy az evés, főzés, ételkészítés ne mindennapi teherként jelenjen meg az emberek életében.

 

 

A karácsony közeledtével gyakran előkerülő téma, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül hoztam pár olyan receptet, amit én jó szívvel ajánlok az előttünk álló időszakra (húsimádókra és kevésbé húsimádókra is gondolva).

Azon a véleményen vagyok, hogy minden belefér az ünnepi menübe, a hangsúly a mértékletességen van. Használhatunk reform alapanyagokat, de nem feltétlen kell csak ilyen ételekből felépíteni a menüsort. Hagyjunk teret a hagyományos, akár nagyszüleinktől örökölt recepteknek is.

Fontos azt szem előtt tartani, hogyha egész évben becsületesen elvégeztük az edzéstmunkát és az étkezésünkben is megvolt az egyensúly, akkor ezt nem 3-4 nap alatt fogjuk karácsonykor „lerombolni”. A tapasztalatom az, hogy azok a sportolók – akik alapvetően is egészségtudatosabbak -, nagyon jól ráéreznek, hogy mennyi esik nekik jól, mi fér bele az ünnepi menübe. Szerintem lényeges, hogy ne legyen hiányérzetünk. A halászlé, bejgli, mézeskrémes egyaránt beilleszthető ilyenkor az étrendünkbe.

 

Almaleves

A fotó csak illusztráció

Hozzávalók:

🔘 5 közepes db alma
🔘 1 liter víz
🔘 300 ml tej (vagy növényi tej)
🔘 1 evőkanál finomliszt vagy zabliszt (vagy fél tasak vaníliás pudingpor)
🔘 4 evőkanál cukor (kiváltható egyéb édesítővel a megfelelő arányban)
🔘 1 kávéskanál fahéj

Elkészítési javaslat:

1️⃣ Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és kockákra vágjuk.
2️⃣ A vizet a cukorral és az almával feltesszük főni.
3️⃣ A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel (liszt helyett vaníliás pudingpor, illetve keményítő is használható). Ez lesz a habarás a leveshez.
4️⃣ 10 perc forrás után hozzáadjuk a habarást. Fűszerezzük fahéjjal.
5️⃣ Még egyszer összeforraljuk és kész.

 

Tejszínes zöldborsós lazac

A fotó csak illusztráció

Hozzávalók:

🔘 40 dkg lazac (2 szelet)
🔘 1 db póréhagyma
🔘 30 dkg zöldborsó
🔘 só ízlés szerint
🔘 négyszínű bors ízlés szerint
🔘 1 citromból nyert citromlé
🔘 2 evőkanál olívaolaj
🔘 5 dl csirke alaplé
🔘 150 ml főzőtejszín (kiváltható növényi, pl.: rizstejszínnel)

Elkészítési javaslat:

1️⃣ A lazacszeleteket fűszerezzük, majd hagyjuk állni 30 percen keresztül
2️⃣ A póréhagymát szeleteljük fel. Ha a borsó fagyasztott, olvasszuk ki.
3️⃣ A póréhagymát egy serpenyőben pároljuk üvegesre az olajon.
4️⃣ Amikor már úgy látjuk, hogy megpárolódott adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsük fel alaplével (ennek hiányában vízzel és fűszerezzük pluszba) és tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk.
5️⃣ Helyezzük bele a lazacszeleteket, forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőfokot és 15-20perc alatt főzzük készre.

 

Narancsos kacsacomb

A fotó csak illusztráció

Hozzávalók:

🔘 4 db kacsacomb
🔘 só ízlés szerint
🔘 bors ízlés szerint
🔘 5 evőkanál méz
🔘 1 narancsból nyert narancslé
🔘 1 evőkanál rozmaring
🔘 8 gerezd fokhagyma
🔘 8 szál rozmaring
🔘 5 közepes db narancs

Elkészítési javaslat:

1️⃣ A kacsacombot sózzuk, borsozzuk.
2️⃣ Mézet, a narancs levét és 1 evőkanál rozmaringot keverjük össze.
3️⃣ A combokat helyezzük egy tepsibe és kenjük meg a mázzal. Helyezzünk mellé fokhagymagerezdeket és rozmaringot.
4️⃣ 160 fokon, 80 percig süssük, fóliával letakarva.
5️⃣ Ezt követően vegyük ki, tegyük mellé a narancsgerezdeket, öntsük meg a maradék páccal és 180 fokon további 20 percig süssük fólia nélkül.

 

Lencsefasírt

A fotó csak illusztráció

Hozzávalók:

🔘 30 dkg száraz barnalencse
🔘 5 db közepes répa
🔘 5 db szárzeller
🔘 2 közepes fej hagyma
🔘 5-6 gerezd fokhagyma
🔘 2 db tojás
🔘 ízlés szerint Só
🔘 ízlés szerint frissen őrölt bors
🔘 3 evőkanál zsemlemorzsa
🔘 szükség szerint olivaolaj

Elkészítési javaslat:

1️⃣ Első lépésben a lencsét áztassuk be, a répákat reszeljük le és a szár zellert aprítsuk fel, a hagymát vágjuk finomra.
2️⃣ Főzzük puhára a lencsét sós vízben. Kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, fűszerezük sóval és borssal.
3️⃣ Szűrjük le a lencsét, törjük össze villával, adjuk hozzá az előkészített zöldségeket, 2 tojást és ízlés szerint még fokhagymát. Kanalanként adagoljuk hozzá a zsemlemorzsát vagy akár zabpelyhet és kézzel gombócokat formálunk belőle.
4️⃣ Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt süssük készre a fasírtokat.

 

Sárgarépás krumplipüré

A fotó csak illusztráció

Hozzávalók:

🔘 1kg krumpli
🔘 2db nagyobb sárgarépa
🔘 5dkg vaj
🔘
🔘 2dl tej
🔘 bors
🔘 szerecsendió

Elkészítési javaslat:

1️⃣ A krumplit megmossuk, meghámozzuk és egyenletes kockákra vágjuk. Hasonlóan járunk el a répával is.
2️⃣ Annyi vízben, ami ellepi krumplit feltesszük főni a répával együtt (ízlés szerint sózzuk)
3️⃣ Ha a krumpli puha, leszűrjük és összetörjük. Annyi tejet teszünk hozzá, amennyit felvesz. Ha szükséges sózzuk, borssal és csipet szerecsendióval ízesítjük.
4️⃣ A tej növényi tejjel ízlés szerint kiváltható.

 

Remélem, izgalmasnak találjátok ezeket a recepteket, és párat kipróbáltok majd az ünnepi időszakban. A karácsonyi sütik pedig maradjanak meg a következő cikkre 😊

 

 

Még több dietetika témájú cikk:

➡️ D-vitamin: A mágikus csodaszer

➡️ 4 érv a sütőtök mellett

➡️ 4 élethelyzet, amiben segíthet egy dietetikus

➡️ 4 egyszerű alapelv, amivel javíthatsz az étkezéseden

➡️ (Ha) inni kell! – Ezért fontos a hidratáció 1. rész

➡️ (Ha) inni kell! – Ezért fontos a hidratáció 2. rész

➡️ Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 1. rész

➡️ Nélkülözhetetlen tápanyag: Ismerd meg a fehérjét – 2. rész

➡️ 4 tuti fehérjedús recept (nem csak) sportolóknak

➡️ Többet, jobbat, gyorsan – 3 fontos étrendkiegészítő, amit ismerned kell!

➡️ Te tudod, hogy mit tud egy dietetikus?

➡️ 3 zabos finomság, nem csak sportolóknak