fbpx

Single post

10 fontos tanács Nagyatád előtt

Nyakunkon van Nagyatád, sok triatlonos számára az év nagy napja. Ahogy mondani szokták: innen már csak elcseszni lehet! Összegyűjtöttünk 10 fontos tanácsot az utolsó hétre, hogy ennek az esélyeit csökkentsétek. Főleg az elsőbálozók számára ajánljuk az alábbi listát, de a régi motoros “atádistáknak” sem árt az ismétlés 😉

1️⃣ 8 óra alvás minden nap

A regeneráció a legfontosabb az utolsó héten. Ezért is fontos, hogy ha máskor nem is, de most törekedj a 8 óra alvásra minden nap. Próbálj meg minél korábban ágyba kerülni. A verseny napján ugyanis – a 7:30-as gyékényesi rajt miatt – már hajnali 4 körül talpon leszel. Több esélyed van az utolsó esete is aludni, ha már eleve ehhez van szokva a szervezeted.

2️⃣ Rövid, intenzív edzések

Ami év közben kimaradt, azt már ne most pótold be! Rövid, de pörgős edzésekkel tudsz pihenni, a formát beélesíteni és az izomzatnak a megfelelő ingereket megadni. Már ne erőltess semmit, ne terheld túl magad!

3️⃣ Pihenj

Ne most sétáld be a várost, parkot vagy bevásárlóközpontokat. Tyler Hamilton (volt kerékpáros) a Titkos Verseny című könyvben állandóan említi, mennyire alap a kerékpárosok életében – és persze vicces is egyben -, hogy az edzések mellett minimális fizikai aktivitásra törekednek. Alap a mozgólépcső használata is. Egyik aranyszabálya: „Ha állsz, ülj le, ha ülsz, még jobb lenne, ha feküdnél.” A verseny előtti nap pedig végképp mindenki nyugodjon le…! 🙂

4️⃣ Napi 3 liter víz

Töltsd fel szervezeted folyadékkal, a napi edzéseken elfogyasztott víz mellé még legalább 3 litert igyál meg! (Nem, a kávé nem számít bele, sőt az vízhajtó!) Egy-két sótabletta vagy iso naponta abban is segít, hogy ásványi anyagokkal is betárazz a nagy napra.

5️⃣ Szénhidrátfeltöltés

Itt már nagyon egyéniek az igények és a nézetek. Én szerdáig normálisan szoktam étkezni, nem csökkentem a szénhidrátot, mert az is lassítja a regenerációt. Viszont szerdától jöhet az extra adag szénhidrát, viszont kerülöm a laktózos és zsíros ételeket. Csak kipróbált ételt eszem. És persze csütörtök-péntek legalább egyszer kell egy pizza. Verseny előtt könnyen emészthető vacsora, reggel versenyreggeli (szigorúan a megszokott, kipróbált).

Regisztrálj augusztusban Prémium edzéstervezés szolgáltatásunkra díjmentesen!

Az első 4 hét közös munka díjmentes (hosszabítás eseten áraink)
A teljesítménydiagnosztikád 29.900Ft helyett 17.900Ft

➡️ ENSPORT Prémium regisztráció

➡️ Edzéstervezés infók

➡️ Teljesítménydiagnosztika infók

6️⃣ Kerüld a mindent IS

Kerékpárra már csak az edzések miatt ülj, kerüld a focit, játssz inkább x-boxszal, röviden kerülj mindent, ami veszélyes és nem szükséges. Egy sérülés, húzódás, törés sajnos már sokak kemény munkáját tette tönkre az utolsó pillanatban.

7️⃣ Legyen egy (két, három, négy) terved

Gondolj végig mindent, az utolsó napokat. Gondold végig a versenyt, elejétől a végéig: mi kell majd, mi kellhet esetleg. A frissítés kulcs, tedd össze mit, mikor, hogyan és mennyit fogsz enni, inni, és mit eszel akkor, ha azt nem tudod enni, amit szeretnél. Gondold végig mi kellhet, ha meleg lesz (erre mindig jó esély van Nagyatádon) sapka, jég, és a frissítés ilyenkor még kiemeltebb szerepet játszik. Készülj fel a pályából (saját tapasztalat, hogy jól nézd meg, hol kell letérni, ha végeztél a körökkel, nehogy többet menj, egy körrel, true story :D). És mihamarabb készítsd is össze a kellékeket, a kerékpárodat, a felszerelésed, mindent.

8️⃣ Semmi újat

Csak a kipróbáltat használd és vidd be a szervezetedbe.

9️⃣ Hangolódás

Eddie a sas című film, Thunder – szám, Vasemberek– könyv, Nagyatádos youtube-videók. Csak néhány példa abból a sok – sok csemegéből, amiből válogathatunk ezen a téren.

🔟 Csak pozitívan

A felkészülés során bizonyára sokan képzeltük, hogy Frodenoként süvítünk végig a pályán. Még hatásosabb, ha vizualizáljuk, hogyan fogjuk az eltervezett taktikát végrehajtani. Ezeket a lemezeket, a verseny egy-egy pillanatában aztán majd elő is hívhatjuk.

⚠️ További hasznos cikkek a témához:

➡️ ENSPORT-csekklista triatlonversenyekhez

➡️ Ensportos Tri-Palacsinta recept a versenynap reggelére

Szádvári Judit
futó- és triatlonedző at | Website

Szeretem, ahogy a sportolóim fejlődnek, elérik céljaikat, álmaikat, és szeretem, hogy ennek én is a részese lehetek. A képesség mindenkiben ott van, én csupán segítek nekik, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

Edzői hitvallása:

A munkában hiszek. Ez előbb vagy utóbb, de mindig kifizetődik.