fbpx

Single post

Anita blogja: A sport menekülés, vagy egy pótcselekvés?

Fehér Anita nem különb, mint Te vagy Én. Egy egyedülálló anya, aki munka mellett próbálja legyőzni önmagát a triatlon világában újra, meg újra. Története tele van a kezdők által elkövetett hibák tucatjaival: türelmetlenséggel, sérülésekkel, újrakezdésekkel. De aztán jött az ENSPORT…

A sport menekülés vagy pótcselekvés? Hány sportolót háborít fel ez a kijelentés? Nos, számomra tényleg az volt, menekülés….vissza az életbe..

Hogyan is kerültem kapcsolatba a triatlonnal? Ez a hosszú, és mindenképpen sorsszerű történet 2016 nyarán kezdődött, amikor a semmiből csak rám tört, hogy triatlonozni szeretnék. Szóval a gondolat csak úgy jött, de annál erősebben bennem maradt. Utólag azt mondom ez egy iránymutatás volt az életemben, mely megmutatta merre is induljak el, hogy ki tudjak mászni a gödörből, amibe ezután zuhantam, és vissza kapjam az életem…, vagy egy teljesen újat?

Előtte futottam már 1-2 évet. Túl nagy eredményeket nem értem el benne, legalábbis akkor még ezt hittem. A lelkes kezdő futók életét éltem, a lehető összes kezdő sportolói hibával, amit csak fel lehet sorolni. Egyből jó akartam lenni, egyből olyan eredményeket hozni, amit azok tudtak felmutatni, akik már éveket öltek ebbe a sportba és nem csak esztelenül belevágtak, mint én.

Hajtottam magam, mert akkor még úgy gondoltam, csak akkor ismernek el és csak akkor vagyok értékes, ha felmutatok valami eredményt. Persze mondanom se kell, hogy ez rengeteg sérülést hozott magával és az állandó újrakezdést. Nem voltam soha elégedett magammal, és így körülöttem se lehetett egyben a Világom.

Akkor még nem értettem, hogy megfelelő alapok nélkül a fejlődés se fog jönni.

Szóval, bekúszott a gondolataim közé a triatlon terve… és hát, amit egyszer megálmodok…., na de, ez az álom váratott még magára. Azon a délutánon ugyanis, amikor én ezt kitaláltam, történt egy tragédia… Négy munkatársunkat vesztettük el egy balesetben. Ott a helyszínen akkor, végképp megváltozott az életem… 1 év teljes kihagyás következett a sportban. Kicsit próbáltam rendbe szedni magam, feldolgozni a dolgokat. Ez az egész történés gyökeresen fordította meg a nézeteimet az élettel kapcsolatosan. Átalakult a fontossági sorrend, és a „mindenki más”-ból megértettem, hogy az „ÉN”-t kell előtérbe helyezni..és néha igen is kell NEM-et mondani, bizonyos helyzetekre. Sok ember kikerült az életemből, mert egyszerűen az új szemléletembe nem fértek már bele az ő elképzeléseik az emberi kapcsolatokról. Igaz az, hogy ha változik az ember, a körülötte lévő környezet is változik. Azok helyett, akik nem hittek bennem, érkeztek olyanok, akik igen.

Építő környezetben lenni pedig már fél sikert jelent.

Az első versenyemre 2017-ben került sor Keszthelyen. Sprint távra neveztem, saját erőből felkészülve. Sajnos a verseny előtti napon, a sors még egy nagy pofont tartogatott nekem, melyet egy számomra nagyon fontos személytől kaptam. Az időzítését mai napig nem értem..összetörtem és a verseny feladásán gondolkodtam. Aztán lementem megnézni a középtávosokat és ott akkor beszippantott a hangulat. Úgy voltam vele, hogy annyi mindenen átmentem már, és mégis itt vagyok, hát nehogy már a „célegyenesben” adjam fel az álmomat, hiszen ez most RÓLAM szól. Így másnap rajthoz álltam. A verseny a futás elejéig lekötött, de ott totális összeomlás lett rajtam Urrá…, hát igen, gyors leckét adott az élet abból, hogy mentálisan is rendben kell lenni az embernek egy versenyen, és ott nekem ez nem volt meg. A kedvem mégsem ment el az egésztől, a befutás, a hangulat feledtetett minden rosszat. Megértettem, hogy ez az én utam. Szálka már egy igazi élmény verseny volt azon a nyáron.

Aztán jött az alapozó időszak, és én egyedül maradtam. Tudtam, hogy folytatom egyedül is, de azt is éreztem, hogy én ehhez kevés vagyok, kell a segítség.

Ekkor jött szembe velem az Ensport hirdetése.

Félve mentem el a diagnosztikára, hiszen ide csak nagy sportolók járnak (gondoltam én), és én igen messze járok ettől. Aztán rávettem magam, és nem bántam meg. Jól akartam csinálni, és tudtam jó helyen vagyok ehhez. Kaptam ajándék edzéstervet, még edzői kiértékelés nélkül, de nekem már ez megmutatta, hogy ez kell nekem, hiszen minden nap tudom mit csináljak, és ez rendszert vitt az életembe, azt pedig szeretem. Menni kellett, ha tetszett, ha nem, hiszen a TP nem maradhatott adatok nélkül. Az, hogy folytatom-e velük a munkát, nem is volt kérdés. Szádvári Judit lett az edzőm, akitől 2018-ra csak annyit kértem, hogy mosolyogva csinálhassam végig a versenyeket.

Ezt hoztuk is … na jó egy kivétellel, de legalább megtanultam azt is, hogy ez egy igen összetett sport, sok hiba lehetőséggel és nem szabad összetörni, ha valami nem stimmel. Nevetni és tanulni kell mindenből IS.

A meglepetés a kaposvári sprint versenyen elért korcsoportos 1. helyem volt. Na és nem gondoltam volna azt se korábban, hogy részt veszek két 12  órás úszáson, ahol az egyiken az első helyet is elhoztuk. Mindkettőt szuper csapatban, nagyszerű emberekkel csináltuk végig. Büszke vagyok, hogy köztetek lehettem. Lassan elhiszem, hogy itt a helyem!

Szuper volt a közös munka, sok versennyel és fejlődéssel, és már az olimpiai távval kibővítve. Egy kis időre távoznom kellett, ebből a motiváló társaságból, de mindig hiányoztak. Csináltam tovább az edzéseket, mert azért nincs megállás, de az mégse volt ugyanaz. A három sportot nem tudtam összehozni okosan.

Sokszor hallottam már azt, hogy „Minél több a veled, annál nehezebb a nélküled.” nekem erről mindig ők jutottak eszembe. Nem is bírtam sokáig a hiányukat. 🙂

A triatlon új álmokat adott, új ismerősöket, barátokat, akik mindig feltöltenek, és akikért mindig hálás leszek. Egyedül, egy gyerekkel, munka mellett is megyek és csinálom az edzéseket, amennyit lehet bele teszek, mert ehhez a „családhoz” tartozni igazi élmény és megtiszteltetés, amiért érdemes küzdeni.


Ha Neked is szükséged van szakmai segítségre egy rég dédelgetett sportcél elérésében, keress minket alábbi elérhetőségeinken! 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60