fbpx

Single post

Két keréken élve – Szabó Adri ENSPORT-blogja, 1. rész

Szabó Adri, kerékpáros nagykövetünk olyan, mint Te! Egy átlagos csaj, aki munka mellett kedvenc hobbijának, a kerékpározásnak hódol, de így is arra törekszik, hogy tudatosan készüljön a rá váró kihívásokraBlogsorozatában betekintést nyerhettek a közös munkánkba, amiben szó lesz teljesítménydiagnosztikáról, edzéstervezésről, versenyre való felkészülésről, és még sok minden másról is, ami kerékpározással kapcsolatos.

Szabó Adrienn vagyok, 31 éves amatőr kerékpáros. Berkes Gábor irányítása alatt fejlődöm immáron 6 hónapja. Aktívan 2017 óta kerékpározom, ekkor építettem meg első és azóta is használatban lévő bringámat, egy apró Daccordi váz köré.

2017 a szárnypróbálgatás éve volt, a FaTe (Fakultatív Tekerések) névre keresztelt baráti társasággal jártam tekerni, és iszonyatosan büszke voltam év végén a letekert 4000 km-emre, úgy gondoltam enyém a világ és ezzel a megalapozott háttérrel én majd versenyeket fogok nyerni itthon, 2018-ban! 🙂

Rendszert adunk sportcéljaidnak! Az ENSPORT-nál minden fontos szolgáltatást megtalálsz, ami a fejlődésedhez szükséges

Ennek megfelelően 2018 a felismerés éve volt. Bár elindultam kisebb versenyeken és zömében jól is sikerültek, ezek többnyire azok a versenyek voltak, amiken valamilyen oknál fogva a nálam erősebbek éppen nem indultak el (a női mezőny pedig még őket beleszámolva is kicsi). A kezdeti fellángolás hevében már annak is örültem, ha dobogóra állhattam, ez a hozzáállás azonban szépen elcsendesült és komolyabb irányt vett év végére, valamint idénre. Nem a kis versenyeken való szereplés és nem a Strava szegmensek körül forog az életem, bár mint tudjuk, utóbbi azért elég fontos :).

Figyelgettem a hazai bringás lányokat és arra jutottam, mindenkinek van edzője, edzésterve, én meg csak megyek vakon a nagyvilágban, ha valóban áttörést és fejlődést szeretnék elérni, akkor nekem is szükségem lesz segítségre. Egy kedves ismerősöm ajánlására kerestem meg az ENSPORT budapesti laborját, ahonnan megkaptam 2018 augusztusában az első jegyzőkönyvemet. Bár a laborvezető profin átnavigált az oldalakon, nem igazán értettem még a görbéket és számokat, de kirajzolódott az értékekből, hogy elég jó kondival rendelkezem és sok munkával sokat ki lehet még belőlem hozni.

Ekkor került az életembe Gábor, akivel az első perctől megvolt a kémia, azonnal komolyan vett, látott bennem potenciált és nagyon alaposan betartatta már az első ismerkedő edzéseket is, amiért nagyon hálás vagyok neki.

A tudatos teljesítmény állapotfelméréssel kezdődik!

Pulzusra írt edzéstervekkel indult a közös munka szeptemberben, majd hó végére megérkezett a smart trainer is, hogy a telet ne szabadgörgőn töltsem, mint tettem azt egy évvel korábban. A Diretóval megjelentek a wattok, noha eleinte rosszul, mert a kalibrálással meggyűlt a bajom, de szerencsére ehhez is a legjobbaktól kaptam útmutatást. A tingli-tangli tekerések helyett elkezdett körvonalazódni valami nagyon izgalmas, szabályokra épülő és nyomon követhető folyamat.

Októberben leutaztam Kaposvárra, meghallgattam egy ENSPORT szervezte sportdietetikai előadást is, de látogatásom elsődleges célja az volt, hogy személyesen is találkozzam Gáborral és tekerjünk együtt 4 napot. Az edzések jól mentek, Gábor örömmel konstatálta, hogy kint is jól mozgok.

Teltek múltak a hetek, s egy decemberi mélypontot leszámítva beálltak a számok és egyre jobban élveztem minden edzést, még azokat is, amiket már több nappal előre utáltam. Ha mélypontra kerültem és leszálltam edzés közben, hisztizve, hogy nem megy, Gábor hívott, és 5 percem volt visszaülni. Azóta is napi kontaktban vagyunk, minden edzést még aznap átbeszélünk.

Tavaly november óta drasztikus változáson mentem keresztül, mind fizikai, mind mentális értelemben. Odafigyelek a táplálkozásra, minden egyes edzést másodpercre pontosan betartok, a 30 perces recovery-ket is beleértve, komoly hangsúlyt fektetek a mobilizációra, súlyzós edzésekre és a nyújtásra is, összesen 9 kilótól szabadultam meg annak érdekében, hogy még jobb legyek.

Két keréken élve

Valószínűleg nem fenntartható ez a mértékű fejlődés, mint amit ebben a 6 hónapban értünk el, de nagyon türelmes és pozitív vagyok az idei szezont illetően. Mások is erősek és mások is biztosan sokat haladtak az elmúlt hónapokban, de számomra a legfontosabb most a saját magamhoz viszonyított fejlődés.

Márkus Janinak köszönhetően idén már nem egyedül állok rajthoz a versenyeken, hanem a Fehérvár Cycling Team tagjaként, ahol az elite női vonalat öten fogjuk képviselni hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt.

A célom idénre az, hogy minden versenyen a lehető legjobb formában induljak és a lányokkal együttesen érjünk el sikereket, sérülés nélkül. Éles váltás lesz az idei, mert a kisebb hazai versenyeket felváltják a komolyabb versenyek, a csapat programjában szerepelnek szlovák, osztrák, lengyel többnapos versenyek, két hazai rendezésű UCI verseny és az OB is.

Folyt. köv.

Kövesd Adrit:
Instagram: https://www.instagram.com/adrieszab/
Strava: https://www.strava.com/athletes/9904113


Ha Te is úgy érzed, hogy szakmai segítségre van szükséged a további fejlődésedhez, keress minket bizalommal! 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60