fbpx

Single post

Ez történik egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton

ensport-teljesítménydiagnosztika

A tudatos teljesítmény egy felméréssel kezdődik! Ezért tekintünk a teljesítménydiagnosztikai szolgáltatásunkra, mint fontos kiindulópontra Ensportsystem rendszerünkben. A teljesítménydiagnosztikával a szervezted és teljesítőképességed aktuális állapotát határozzuk meg számokban kifejezve. Ezekhez az adatokhoz igazítjuk hozzá edzéstervedet, hogy mindig optimális mértékben fejlődj célod elérése érdekében.

Miért jó teljesítménydiagnosztika?

A TD célja az aktuális edzettségi állapot felmérése és számszerűsítése. A küldetésünk pedig az, hogy az eredménnyel a kezedben tudd, merre tovább, mire vagy képes, és mire lehetsz képes.

Kinek jó a teljesítménydiagnosztika?

Mondhatnánk, hogy mindenkinek. De pontosítsunk: mindenkinek, aki szeretne tudatosan edzeni, feszegetni a korlátait. Vagy egyszerűen csak szeretne tisztán látni az edzettségi szintjével kapcsolatban.

Budapesten, Sopronban, Kaposváron és Miskolcon is várjuk laborjainkba leendő sportolóinkat professzionális sportszolgáltatásainkkal

Az első lépések

Ha elhatároztad, hogy aláveted magad az ENSPORT Teljesítménydiagnosztikának (vagy nevezzük állapotfelmérésnek, hogy ne hangozzék oly’ tudományosan) és már túl vagy az időpontfoglaláson, nincs más dolgod, mint megjelenni az általad kiválasztott ENSPORT-laborban (elérhetőségeinket lásd a cikk alján), és alávetni magad a felmérés folyamatának. A leggyakoribb kérdés, hogy mit kell magaddal hozni? Nos, a válasz kézenfekvő – sportfelszerelést:

 • Futócipőt (lehetőség szerint bejáratottat)
 • Futóruhát, amiben a legnagyobb kényelemben érzed magad
 • Saját kerékpárt, ha kerékpáros mérésre jössz (lehet az monti, vagy országúti is)
 • Kerékpáros ruhát, amiben kényelmesen érzed magad
 • Öltözőt zuhanyzóval biztosítunk minden felméréshez

 

Papírmunka

Adminisztrációval kezdődik a felmérés. Ezen hamar túl leszel, 2-3 perc az egész, és a személyes adataidat kell csupán megadni.

Bőrredő-mérés kaliperrel

Antropometria

Az antropometria, vagyis a testösszetétel-vizsgálat során megnézzük, hogy milyen magas vagy, megmérjük a súlyod egy orvosi mérleggel, és kétféle módszerrel megvizsgáljuk a tested zsírtartalmát. Az egyik adatot a mérleg adja majd, a másikat pedig egy bőrredő-mérés, melyet a tested 7 pontján mérünk.

Nyugalmi mérés

A nyugalmi mérés során két fontos dologra vagyunk kíváncsiak. Az egyik a nyugalmi pulzusod, a másik pedig a vegetatív idegrendszered működése (pulzusvariabilitás). E két információból jól lehet következtetni arra, hogy a sportoló mennyire pihent, vagy esetleg stresszes, túledzett.

Légzésfunkció-mérés

Tüdőkapacitás és légzésfunkciók

Következő lépés a tüdő és a légzésfunkciók vizsgálata. Első lépés egy teljes tűdőkapacitás-mérés, melynek során azt keressük, hogy mennyi a tüdőd teljes űrtartalma. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az erőltetett légzés vizsgálata, melynek célja, hogy megtudjuk, a tüdőkapacitásod hány százalékát tudod használni.

Terhelés

Az állapotfelmérésünk legfontosabb fázisa, amikor kihajtjuk belőled a maximális teljesítményt, hogy meghatározhassuk a pulzuszónáidat, ugyanis erre az adatra épül a személyre szabott edzéstervezés. Négy típusú mérést végzünk laborjainkban:

Futás állapotfelmérés

Futás: 3 perces lépcsőkben történik a mérés fokozódó terhelés mellett, 1 perces szünetekkel, mely során egy csepp fülből vett vérből megállapítjuk a szervezet aktuális laktátértékét. A futópad sebességét addig növeljük, míg a futó stabilan képes tartani az adott tempót. Ezt a mérést elsősorban futóknak ajánljuk, de más sportágak űzői is hasznosíthatják, ahol fontos az állóképesség és a futás szerepe (pl. labdajátékok).

Kerékpár: szintén 3 perces lépcsőkben történik a mérés fokozódó terhelés mellett, de itt nincs 1 perces szünet a szintek között, viszont ugyanúgy minden lépcső után egy csepp vért veszünk a laktátértékek megállapítása érdekében. A felmérés addig zajlik, míg a kimerültségtől meg nem áll a kerékpározó lába. Ezt a mérést elsősorban bringásoknak ajánljuk, de a motorversenyzők körében is kedvelt méréstípus laborjainkban

Kerékpáros állapotfelmérés

Triatlonos: Futás+kerékpár egyben. Kerékpáros felméréssel kezdünk, a terhelés körülbelül 4mmol laktátértékig tart. Ezután egy 10-40 perces pihenő következik, ez egyénenként változó lehet. Nagyjából a nyugalmi állapotig kell visszaállnia a szervezetnek, mielőtt a futópadra küldenénk a sportolót. A futás maximális terhelésig zajlik a futás felmérésnél részletezett módon. Ezt a mérést gyakorlott triatlonosoknak ajánljuk, akiknek a pulzuszónái stabilak sportmúltjuk és edzettségük miatt.

Pulzusmegnyugvás-mérés

Ha vége a terhelésnek, akkor következik egy 5 perces nyugalmi mérés. Ez alatt arra vagyunk kíváncsiak, hogy a pulzusod milyen gyorsan áll helyre. Ezt külön mérjük 1, 3 és 5 percnél.

Kiértékelés

Amíg lezuhanyzol, kollégánk összeállítja a jegyzőkönyved, majd kiértékeli a a teljesítményed. A diagnosztika alatt kapott értékeket szép sorjában elmagyarázzuk, hogy ne csak egy halom számot és grafikont láss, hanem értékes információt tarts a kezedben.

Kiértékelés

4 hetes edzésterv

Minden teljes állapotfelméréshez adunk egy 4 hetet átfogó, személyre szabott ENSPORT prémium edzéstervet. Ez azt a célt szolgálja, hogy belekóstolj milyen az, amikor a szervezeted értékeire szabott egyéni edzéseket kell teljesítened. Ha elnyerte tetszésedet ez a módszer, a 4 hét lejárta után folytathatod a közös munkát velünk, ha előfizeted havi edzéstervezés szolgáltatásunkat.

Miért az ENSPORT Teljesítménydiagnosztikád válaszd?

 • mert az elégedettségi mutatónk 95% feletti
 • mert ár-érték arányban velünk jársz a legjobban
 • mert nem kell heteket-hónapokat várnod az időpontodra, így akkor mérünk meg, amikor valóban szükséged van rá
 • mert tőlünk kapod a legrészletesebb és legátláthatóbb jegyzőkönyvet, természetesen magyar nyelven (nem mindegyik labor ad magyar nyelvű jegyzőkönyvet)
 • mert nálunk a diagnosztika egy rendszer egyik fontos alkotóeleme, és utána sem engedjük el a kezed
 • mert az első teljes állapotfelmérésed után kapsz tőlünk egy személyre szabott 4 hetes ajándék edzéstervet
 • mert nálunk Te és a céljaid vannak a középpontban, és 14 felkészült edző áll készen arra, hogy segítsen Neked!

 

időpontfoglalás-diagnosztikára

 

Kapcsolódó tartalmak: