fbpx

Single post

Szilvási Péter UB-ja

Ensport Nagykövetünk, Szilvási Péter – vagy ahogy az Instások ismerik: @ketszazhuszfelett – egyéniben teljesítette a hétvégén az NN Ultrabalatont. 2 év munkája érett be ezzel, melyet kiemelt futóedzőnkkel, Szilágyi Tiborral csináltak végig.

Két évvel ezelőtt vettem a fejembe, hogy körbe szeretném futni a kedvenc tavunkat, a Balatont. A táv összesen 221km és a szintidő 32 óra. A rajt május 11-én reggel 7-kor volt Balatonfüreden, és másnap délután 3-ig kellett ugyan ide visszaérkezni. Na de lássuk!

Reggel 4:30-as kelés. Szokásos szeánszok: zabkása, henger, pakolás és indulás. 6:15-re értünk ki. Pacsi a sporttársakkal, ismerősökkel és becsekkolás a rajtzónába. Egy kis aláfestő zene. Visszaszámlálás 13-tól – ez volt a 13. UltraBalaton.

Dudaszó és indulhat egy életre szóló kaland. Merthogy ez az volt!A tavat az óra járásával ellentétes irányba kerültük, úgyhogy az első etápban volt némi szint. Az emelkedőket nem igazán futottam meg, mert tudtam, hogy kelleni fog az erő estére, így csak erőltetettebb sétában toltam felfelé. Az első 111km-en különösebb problémám nem volt.

Fejben úgy raktam össze a távot, hogy legyen meg a fele 12 órán belül, és akkor a maradék 110km-re még marad 20 órám, ami 8 órával több idő, mint ami az első felére kellett. Ez meg is lett 11:30 óra alatt. A problémák itt kezdődtek.

Mivel itt már megengedtem magamnak némi pihenőt, ami azt jelenti, hogy sétálhattam kicsit többet, mint amennyi be volt tervezve, így az izmaim elkezdtek kihűlni és megrövidülni. Az első probléma az a csípőhorpaszomnál jött elő. Úgy beállt, hogy alig bírtam emelni a lábamat. Az edzőmmel – Szilágyi Tibor – folyamatosan konzultáltunk és mondta, hogy kenjük be melegítő krémmel és vegyek fel hosszú nadrágot, hogy melegen tartsuk az izmaimat. Ketten adták rám a nadrágot, merthogy se egylábon nem bírtam állni, se 3cm-nél feljebb nem bírtam emelni a lábamat.

Hellyel-közzel helyre jött, és újra tudtam „futni”. Jött az éjszaka. Éjjel futni úgy, hogy már előtte futottál 130-140km-t nem igazán felemelő érzés. De úgy, hogy közben még az ég is leszakad. Hát ilyet normális ember nem csinál! De engem valami mégis vitt előre… Mikor a tested már nem akar tovább vinni, akkor az eszed fog. Mikor már az eszed is feladta, már csak a szíved maradt. Ebben az állapotban egy a fontos: Ne gondolkozz!

Hajnali három magasságában, mikor szakad az eső, bőrig voltam ázva és vacogtam a hidegben, két gondolat volt a fejemben: Ne állj meg! És a táncórákon tanult: Jobb bal jobb, bal jobb bal. Siófoknál ismét elkezdett jobban fájni a csipőhorpaszom, így ismét gondoltam, hogy kenjük be lóbalzsammal. A bőrig ázott testem remek csúszdává változtatta a bőrömet, így a lóbalzsam egy gondolatnyi idő alatt beslisszant a két lábam közé, ahol a 171km már megtette a hatását, és szépen kidörzsölte a combon közét. Úgy visítottam fel, mint a forró olajra öntött víz. Sebaj… Legalább felébredtem.

Pirkadatkor – milyen költői, hogy ez nekem pont Balatonvilágosnál jött el – kezdett kicsit alább hagyni az eső. Itt jött a következő probléma: a bokám. A bokám első része úgy beállt, hogy alig bírtam mozdítani a lábfejemet. Innentől a terv az volt, hogy Terézmegy előttem, diktálva a tempót, én meg, elképzelve a kezembe két nordic walking botot, suhantam utána. És itt hadd emeljem ki, hogy Nélküle és a kísérőim nélkül, ez a buli a hajnal hasadtával abba maradt volna.

Hihetetlen fontos szerep volt az övé! És itt jön elő az, hogy ez nem egy egyéni sport. Mikor látja, hogy szenvedsz és fáj és legszívesebben azt mondaná, hogy ne csináld. Mikor már ő is teljesen a végét járja, mert szétfagyott a bringán és szintén bőrig ázott. Mikor megkérdezed, hogy: Szerinted be fogok érni? Akkor azt mondja, hogy: Helyed van a célban! Na! Ez egy igaz Pár és egy igaz Társ ismérve!

Az utolsó 10km-t már vagy belekapaszkodva vagy rátámaszkodva vagy az emelkedőkön felfelé tolva tettem meg.

Az utolsó 3km 54, az az ötvennégy perc volt, ami valljuk be nem gyors.. A 221km-re összesen 30:23:17 volt szükségem. Hihetetlen élmény volt végig járni ezt az utat. Nem csak ezt a 30 órát, hanem a teljes két éves felkészülést.


Ha Te is olyan célokat dédelgetsz, hogy lefutod a jövőben az Ultrabalatont, fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeinken. 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60