fbpx

Single post

Fehérvári Kata UB-ja

Fehérvári Kata a hölgyek mezőnyében a 4. helyen fejezte be az idei Ultrabalatont. A 221km-es táv legyűréséhez 28 óra 4 perc 40 másodpercre volt szüksége élete első UB-ján. A száraz adatok ismeretében is brutális teljesítmény, hát ha még mögé nézünk a történetének.

Az elmúlt 2 év fő célja volt számomra, hogy egyéniben rajthoz álljak az Ultrabalatonon. Ehhez a célhoz igazítottuk a felkészülést Szilágyi Tibivel, az ENSPORT futóedzőjével. A tavaly novemberi békéscsabai 12 órás verseny után kezdődött a komolyabb munka a májusi versenyre. Szerencsére jól bele tudtam illeszteni a mindennapjaimba a heti 6 edzést, melyek intenzitása folyamatosan növekedett.

A felkészülés

Az utolsó két hónapban már komolyabb erőfeszítéseket igényelt a kiírt edzések elvégzése, de tudtam, hogy a sikeres teljesítéshez szükség van az előírt penzumok lefutására. A rengeteg edzés ellenére voltak kételyeim a teljesítést illetően, hiszen ez nagyon hosszú táv (221km), ugyanakkor tudtam, hogy Tibi, amit csak lehet, azt kihozott belőlem az elmúlt hónapokban. Nagyon tudatosan készültem a versenyre, mind a frissítésemet illetően, tanácsokat kértem azoktól, akik már egyéniben teljesítették és a mentális tréningre is hangsúlyt fektettem egy kineziológus segítségével. Tisztában voltam vele, hogy sok részletnek kell összeállni a sikeres teljesítés érdekében, ugyanakkor eldöntöttem, hogy kiszállni nem fogok, hacsak a szintidőből (32 óra, nemtől függetlenül) ki nem csúszok.

A verseny

Egy csodálatos csapat kísért végig a 28 óra alatt, akik nagyon sokat segítettek abban, hogy sikeresen teljesítsem a távot. Volt ugyan frissítési tervem, de ezt 4 órán keresztül tudtam betartani, a nagy meleg nem csak a gyomromat viselte meg, de a frissítési tervemet is borította. Állandó szomjúságérzés gyötört, de már képtelen voltam többet inni, alig vártam a hűvösebbet, de még este 8-kor is egy hűtő kendővel a nyakamon futottam. Napközben Tibi többször érdeklődött kerékpáros kísérőmnél a mentális és fizikai állapotomról, és tanácsokat adott a meleg elviseléséhez.

A kora este ezek után egy megváltás volt, szépen fogytak a kilométerek. Az éjszakai futást jelentősen nehezítette az időközben eleredő eső, ami kitartott egészen reggel 6-ig, de ennek ellenére is arra tudtam koncentrálni, hogy a mozgásom összeszedett maradjon, és kitartóan közelítettünk a cél felé. Kísérő csapatom fittyet hányt a zord időjárási körülményekre, és optimizmusuk nagy erőt adott nekem is. Amikor kivilágosodott, és végre elállt az eső, száraz ruhába öltöztem át, ennek örömére ismét esni kezdett. Az utolsó 30 kilométer volt a legnehezebb, mert egyre fáradtabb voltam, és egyre nehezebb volt újra és újra nekiindulni a futásnak.

A célban

Végül beértem a célba (28:04:40-es idővel), ahol leírhatatlan érzés volt átvenni azt a szalagot, amelyért ennyit dolgoztam. Abban a percben még nem is tudatosult bennem, hogy körbefutottam a Balatont. Napokba telt, míg sikerült feldolgozni az élményeket, és ez a folyamat még a mai napig is tart.

A verseny utáni gyötrelmes napok

Persze azért a célba éréssel nem ért véget ez a történet. Az kínok utána kezdődtek, vagy inkább folytatódtak. A beérkezés után nem sokkal rosszul lettem, valószínű leeshetett a vércukorszintem, kicsi üldögélés után eltámogattak a kocsihoz. Nagyon hirtelen tört rám a rettenetes fáradtság érzés és a haza fele utat végigaludtam. A lábaim egész rendben voltak, ha sétálni kellett a talpaim égtek csak.

A leüléssel és felállással viszont meggyűlt a bajom és azt, hogy felmenjek az emeletre, kétszer is meg kellett gondolnom, mert nem bírtam fellépni a lépcsőre. Este bevettem preventíven egy fájdalomcsillapítót, mert tudtam hogy mindenem sajogni fog, így tudtam pihenni éjszaka. Az elmúlt napokban már egész jól megy a lépcsőzés, a sajgó fájdalmat enyhén érzem, főleg a vádlimban, de arra gondolok ilyenkor, hogy sok munkám van abban, hogy ilyen legyen, és így máris jobb érzéssel tűröm ezeket a fájdalmakat.

Az edző nézőpontja

Edzőként mindig hatalmas élmény részt venni egy ilyen kísérletben, és a végén együtt vonni le a sportolóval, tanulságokat, örülni, vagy épp meghatározni, mit kellene másképp csinálni a következő alkalommal. Kísérletnek nevezem a felkészülést egy ekkora távra, mert ez a folyamat olyan, mint egy kémia órán elvégzett laborkísérlet, amikor ismert anyagokat önt össze az ember, amiből aztán valami új, remélhetőleg a szándéknak megfelelő vegyület, végeredmény lesz.

Szilágyi Tibor

Itt az ismert összetevők a különböző edzéstípusok, a sportoló alkati adottságai, sportmúltja, képességei, gyengéi, erősségei, regenerációs és mentális képességei, mindaz, amit egymásról tudunk a közös munka révén. Ezeket és ezeknek a hatásait a napi edzések során már ismerjük, mint az egyes vegytiszta szereket a kísérletben, de össze kell őket vegyíteni olyan módon, hogy azok majd olyan elegyet alkossanak, ami segít a versenyen 2 heti futásmennyiséget egyben teljesíteni.

Megjósolni nem lehet pontosan, hogy az, ami 40-50-60km-ig működött, hogyan fog 100-140 vagy 200-nál szuperálni. Egy ilyen teljesítéshez a befektetett munka mellett nagyon nagy adag eltökéltség és tökéletes mentális felkészültség is kell, de a szerencse és a nem befolyásolható külső tényezők szerepe sem csekély. Elkap-e egy zuhé? Lesz-e vízhólyagod, nem sülsz-e meg a napon, vagy bírja-e a gyomrod a frissítést?

Látszólag egyszerűnek tűnő dolgok, amikre az ember azt hinné, fel tud készülni. De ahogy a mostani év időjárása is mutatta, ez sokszor nem lehetséges, és ilyenkor nem marad más, mint a rögtönzés, vagy az előre megbeszélt A/B/C és D opciók közül kiválasztani a legmegfelelőbbet a helyzet orvoslására.

És persze a lényeg: az elszántság és a hit magadban, és a befektetett munkában, hogy legyőzd az előtted tornyosuló fájdalmat, fáradtságot és persze TÁVOT. Katának ez sikerült, amiért roppant büszke vagyok rá, egyúttal itt is gratulálok a teljesítményéhez!


Ha Te is olyan célokat dédelgetsz, hogy lefutod a jövőben az Ultrabalatont, fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeinken. 14 felkészült edző várja, hogy kihozhassák belőled a maximumot:

web: https://www.ensport.hu/
facebook: https://www.facebook.com/ensporttraining/
instagram: http://instagram.com/ensporttraining/

BUDAPEST
1162, Csömöri út 213.
info@ensport.hu
(+36) 70/905-55-07

SOPRON
9400, Győri út 36.
sopron@ensport.hu
(+36) 30/420-17-71

KAPOSVÁR
7400, Vásártéri út 17.
kaposvar@ensport.hu
(+36) 30/621-10-99

MISKOLC
3528, Takta u. 3.
miskolc@ensport.hu
(+36) 70/612-51-60