Egyik futónk, Vizi Tibi rávette magát, hogy teljesíti “A Kör”-t, ami egy 152 km-es, előre meghatározott útvonal a Börzsönyben. Csanya és DonRazzino ötlete nyomán eddig 10 egyéni futó teljesítette sikeresen. A Körrel a tervük az volt, hogy alkossanak egy nehezen teljesíthető kört, olyat mint a Nolan14. Az első útvonalterv a Pilis és Visegrádi-hegységben készült, de túl sok lakott területet érintett. Ez nem tetszett az ötletgazdáknak, ezért elkezdtek egy börzsönyi útvonalban gondolkodni. Mindkettőjük kedvenc hegysége a Börzsöny, gyakorlatilag a teljes útvonalat ismerték — részleteiben. A kezdeti 100 km csak nőtt és nőtt, ahogy pakolták bele a szebbnél szebb részeket. Nem volt egyszerű olyan útvonalat készíteniük, ami nem keresztezi önmagát, felfűzi a Börzsöny legszebb és legnehezebb részeit, no meg elkerüli a hegység peremén fekvő falvakat. Végül sikerült egy 152 km hosszú és 7.100 méter pozitív szintemelkedést tartalmazó útvonalat összeollózniuk. A névválasztás már a tervezgetés közben megtörtént: A Kör. A Kör nem rendezvény, nincs rajtidő és az év bármely szakában teljesíthető. Szabályokról és teljeítőkről itt olvashatsz.

Vizi Tibi erre a kihívásra készült, elindult, és szintidőn belül teljesítette, ráadásul a harmadik legjobb idővel. Ennek kapcsán készitettünk vele és edzőjével, Szilágyi Tibivel egy interjút.

ENSPORT: Milyen szerepet tölt be az életetekben a sport?
Vizi Tibi: A sport számomra egész eddigi életem legjobb döntése volt. Sportolás nélkül vélhetően közel lennék egy hajléktalanhoz, így azt tudom mondani, hogy a család és a barátok után a sport számomra a legfontosabb.
Szilágyi Tibi: El se tudnám már képzelni nélküle az életemet. Közhelyesen hangzik, de így igaz. Talán szakmai ártalom is már. Mindenesetre egy fárasztó nap után szükségem van rá a felesleges stressz levezetésére, hogy kimozogjam magamból ez egész napos ülést, és azzal, hogy feszegetem a határaimat, bizonyítsam, hogy élek, képes vagyok megújulni. Változni. Az új módszerek, új ötletek ugyanis nagymértékű alázatot, és hitet követelnek meg tőlem is abban, amit csinálok.

ENSPORT: Mesélnél arról, hogy kerültél kapcsolatba az ENSPORT-tal?
Vizi Tibi: Éveken keresztül saját magam írtam az edzéstervem és volt is fejlődés, de eljutottam egy pontra, amikor úgy gondoltam a következő évben nem lesz már meg az, amit szeretnék. Fogalmazzunk úgy, hogy eljutottam az edzői képességeim csúcsára. :-) Így párommal Timivel elkezdtünk edzőt keresni. A neten találtunk rá az ENSPORT-ra. Elmentünk egy diagnosztikára és onnan ment minden magától.

ENSPORT: Ki ösztönzött, ki indított el, illetve ki volt rád a legnagyobb hatással, hogy sportolsz, és hogy épp azt a sportot űzöd, amit?
Vizi Tibi: A mi családunkban nem kimondottan divat sportolni, ettől függetlenül mindig támogattak, így amikor kitaláltam 9 évesen, hogy tájfutó leszek, akkor csak segítséget kaptam otthonról. Az eddigi sportéletem során volt néhány edzőm, de legnagyobb hatással Hegedűs Zoltán (Düdü) volt rám. Neki köszönhetek a legtöbbet. Ha valaki, akkor Ő biztosan hatással volt rám.

ENSPORT: Van példaképed?
Vizi Tibi: Nincs kimondott példaképem, de mindenkire felnézek aki sportol és azt becsülettel teszi.

ENSPORT: Milyen céljaid vannak az előtted álló időszakra (1-2-5 évre)?
Vizi Tibi: Alapvetően középtávú (2-3 év) célként az van most fókuszban, hogy utolérjem a magyar élmezőnyt. Amint ezt sikerült elérni, akkor majd kicsit igyekszem távolabbra tekinteni, de jelenleg ez sincs kimondottan közel.

ENSPORT: Mi az, amivel igazán elégedett lennél, ha megvalósulna ebben, vagy a következő szezonban?
Vizi Tibi: Az elmúlt egy évben elég sok sérülésem volt, így jelenleg azzal elégedett lennék, ha nem törné meg a fejlődést egy újabb sérülés.

ENSPORT: Mennyire könnyű összeegyeztetned az életed egyéb területeivel az edzéseket?
Vizi Tibi: Heti 10-12 órát edzem. Relatív most könnyű a helyzetem, mert saját vállalkozás keretén belül itthonról tudok dolgozni, így meg tudom oldani az edzéseket. Időkorlátaim nincsenek, de azért nem volt ez mindig így.

ENSPORT: Melyik versenyedre, eredményedre vagy a legbüszkébb, melyik volt a legmeghatározóbb?
Vizi Tibi: Alapvetően szeretek mindenből tanulni, így az eddigi összes versenyen amin indultam, tanultam belőle. Volt, hogy minden jól sikerült, de volt hogy ájulással végeztem. Mindenből levontam a megfelelő következtetést. Azt gondolom így tudok fejlődni. Mások hibájából eddig nem nagyon tudtam profitálni.

(A képek alatt folytatódik.)

ENSPORT: Mesélnétek a Körről?
Vizi Tibi: A Kör jó lehetőség volt arra, hogy lemérjük, hogyan sikerült a téli felkészülés. Alapvetően egy állomásnak érzem a teljesítését és egy biztos lelki pontnak, hogy sikerült végigfutni. Júniusban lesz a Lavaredo Olaszországban. Idén az a fő verseny amire készülök. Ettől függetlenül a Kör távja volt életem eddigi leghosszabb futása és arra számítottam, hogy a legnehezebb is lesz. Utólag örülök, hogy azért annyira nem volt nehéz. Még jó hogy a végére előjött a sérülés, mert legalább szívtam is pár órát. :-) A viccet félretéve a Kör teljesítése számomra nagyon sokat jelent. Egyfelől érzem azt, hogy újra elindultam a fejlődés útján, másfelől pedig megerősített abban, hogy óriási szerencsém van, hogy összehozott az élet Szilágyi Tibivel. Düdü óta Ő az akire, mint edző fel tudok nézni. Nagyon nagy szerepe van abban, hogy most olyan kérdésekre kell válaszolnom, amiket nem én tettem fel magamnak. Kiváló edző és nagyszerű ember! Rengeteg munkája van abban, hogy sikerrel végigértem a Körön.
Szilágyi Tibi: Tibi nagyon céltudatos és jól szervezett ember. Bár minden futó az, akinek a család és munka mellé kell bepasszíroznia a sportot, de ez a szintű koncentrált munka igen kivételes.
Ez semmit nem érne azonban, ha nem lenne nyitott az új dolgokra, és nem adta volna magát azokhoz az edzésekhez, amikkel aztán a vártnál gyorsabban értük el a mostani teljesítményt. És itt nem “szolgai” teljesítményről beszélek. A kommentjeivel, meglátásaival, saját tapasztalatával nagymértékben kivette a részét a tervezésben is. Amíg a kereteket én határoztam meg, a tartalommal/apró részletekkel már közösen töltöttük fel a heti terveket. A kölcsönös bizalom és precíz visszajelzések miatt pedig minden úgy ment, ahogy csak álmodni lehetett volna.
És az edzések sokszor elhanyagolt részéről, a nyújtásról, erősítésről, regenerációról (masszázs, csontkovács…) amik majd annyi időt elvisznek, mint maga a futás, még nem is beszéltünk. Ezt egy edző se tudja megcsinálni a sportoló helyett. Itt nincsenek gyorsabb, jobb módszerek, rövidítések. Itt ha elsunnyogja valaki azokat az órákat, amiket edzés után a regenerációra kell tölteni (és nem mondja meg az edzőnek) elveszi azt a helyzeti előnyt, amit ezzel szerezni tud. Mind a kettő fél számára.
Összegezve:

minden edzőnek olyan sportolókat kívánok, mint amilyen Tibi is.

Így nem csak a sportolónak, de az edzőnek is ugyanolyan élmény minden közösen elért eredmény.

ENSPORT: Mi volt a legnagyobb kihivás?
Vizi Tibi: Féltávnál volt egy komolyabb problémám a gyomrommal. Picit többet ettem, mint kellett volna és egyszerűen tele volt a hasam emésztetlen étellel. Másfél két órán keresztül komoly hányingerrel küzdöttem, de hála a segítőimnek és Dr. Coca-Cola-nak rendbe jött és utána már ezzel nem volt gond. Az utolsó harmadában a távnak előjött az egyik sérülésem is, így az egyik lábam teljesítményének a kb. 80%-át elvesztettem, a másikat meg így lényegesen sikerült túlterhelni. Így egy kicsit nehézkes volt haladni, de szerencsére sikerült végigérni. Utólag a sérülés sem bizonyult túl komolynak, így ma már szinte nem is érzem. Kész vagyok tovább edzeni.

(A cikk  a képek után folytatódik.)

Szilágyi Tibi versenyen (Vizi Tibi edzője)

Szilágyi Tibi versenyen (Vizi Tibi edzője)

Szilágyi Tibi versenyen (Vizi Tibi edzője)

Szilágyi Tibi versenyen (Vizi Tibi edzője)

ENSPORT: Mennyire tartod fontosnak, hogy egy sportoló edzővel készüljön? Mi az edző szerepe?
Vizi Tibi: Annak ellenére, hogy közel 30 éve futok, tökéletesen nem tudom, hogyan lehet valakiből kihozni a maximumot, így egy edzőtől azt várom el, hogy tudja hogyan kell ezt elérni valakinél.

Az edző legyen tisztában a sportoló céljaival és azt segítsen elérni.

ENSPORT: Mi a legtitkosabb álmod, aminek a megvalósulása sokat jelentene?
Vizi Tibi: Lehet, hogy nem derül ki egyértelműen abból, amit sportolok és teljesítek, de alapvetően egy lusta disznó vagyok, illetve ha pontosabban szeretnék fogalmazni, akkor csak olyan dolgokat szeretek csinálni, amit tényleg szeretek és éppen van hozzá kedvem is. Amennyiben egyszer elérném azt, hogy ne kelljen dolgoznom, akkor azzal teljesen elégedett lennék. Ez amúgy inkább egy cél nálam, úgyhogy ezt vegyük is ki az álom mappából. Álmodozni kimondottan nem szeretek. Arra még nincs időm.

ENSPORT: Kérlek, mesélj a kedvenceidről — már ha van ilyen! Lehet ez, kedvenc ital, étel, film, zene, együttes, fesztivál, verseny, sportmárka, stb.
Vizi Tibi: Szeretem a sört… :-) Illetve baromira szeretek enni is. Nem válogatok, megeszem, megiszom mindent, amit elém raknak. Más területekről kedvenceket nem tudok felsorolni, mert lehet nincsenek is, de az se lehetetlen, hogy van csak nem emlékszem rá. :-)

ENSPORT: Van-e még bármi, amit szeretnél elmondani?
Vizi Tibi: Részben már említettem, hogy a sport számomra nagyon sokat jelent. Szeretném ezt kicsit hangsúlyosabban is megfogalmazni. Az én szememben

a sport a legjobb nevelő eszköz. Azt gondolom, hogy szinte biztos úton van az aki sportol.

Sok jó példát láthat maga körül az, aki sportol, és ha kellően nyitott személyiség, akkor engedi hogy a sportolók egy helyes úton terelgessék az életét. Tehát függetlenül a kortól, azt tudom mondani, hogy ha még nem sportolsz, akkor ne várj vele tovább! Kezdj el mozogni! Kezdj el célokat kitűzni és hagyj időt magadnak, hogy azokat elérd!

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Cikkajánló: Mitől függ a pulzusszám?

Sokan kérdezik tőlem, hogy mitől függ az, hogy változik a pulzusuk? Amit korábban el tudtak érni, azt most nem tudják, ez mitől van? Vagy mennyi a maximális pulzusszám, és adott esetben ennek hány százalékán kell edzeni? Egyáltalán van-e ennek jelentősége, és ha igen, akkor miként?
Ha érdekel a teljes bejegyzés, akkor kattints ide!

Ha pedig szeretnél teljes állapotfelmérést, hogy megismerhesd a saját pulzus zónáidat, akkor kattints az alábbi gombra és jelentkezz be hozzánk!

Shares
Share This