Télen én a technika fejlesztésre, az állóképesség növelésre szoktam nagy hangsúlyt fektetni, valamint az erő-állóképességre. Ehhez az kell, hogy egy kis gyorsaság növelés után, a megszerzett tempót átvigyük megfelelő távokra is. Azaz, a sportoló gyorsul egy kicsit, majd ezt fenntartja minél tovább. 
Erre a hétre egy ilyen edzéstervet hoztam. Először rövidebb távot csinálunk, közepes széria számmal, sok pihenővel. A későbbiekben lehet játszani a távolsággal, az ismétlés számmal és a pihenő idő nagyságával is.

Bemelegítés
(intenzitás E1)

  • 400m szabadon választott úszásnem 
  • 4x50m csúsztatásos gyorsúszás 
  • 4x50m 5-ös levegős gyorsúszás

Fő rész

  • 8x100m, EX zóna alján, 30 mp – es pihenőidőkkel
  • 400m egyenletes gyors úszás, könnyedén 
  • 4x50m, AN-SW zónában, 45 mp – es pihenőidőkkel

Levezetés
(intenzitás E1)

  • 200m szabadon választott úszás

Összesen 2.400 m

Jó edzést kívánok!

Az intenzitásokhoz tartozó táblázat a képen látható, és 100% = 400m-es felmérőd átlagos tempója.

Személyre szabott edzéstervet szeretnél?

Az edző egyik fontos feladata: objektív képet nyújtani a pillanatnyi helyzetről, amire a sportoló önmaga nem biztos, hogy képes. Másként megfogalmazva: egy tervre mindenkinek szüksége van! Ez igaz az élet minden területén. Mi a tervszerűségben és a felépített edzésmunkában hiszünk. Egy jó edzésterv irányt mutat, lépésenként teszi meg az utat a végső cél felé. Strukturált edzést követni, terv szerint, odafigyelve a pihenésre és a terhelésre, már fél siker. A személyre szabott edzésterv rugalmas, igazodik a sportoló mindennapjaihoz és céljaihoz. Mai, rohanó világunkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy az edzésre szánt mondjuk 2 órát hogyan is tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni ezt az időt. Ha csak 3-4 napja van egy héten edzeni, akkor azokat hogyan ossza be? Ezekre ad választ a háttérben folyó tudományos edzői munka.

Ha szeretnél ilyet, olvass tovább!

Az edzéstervet összeállította: Imre Alexandra, az ENSPORT vezetőedzője (triatlon- és úszóedző). A korábbi úszás edzésterveket itt találod.
Megjegyzés: az edzéstervek sorszáma az adott év heteinek számát jelölik, és mivel a tavalyi évben a 4. héten kezdtük el kiírni, így nem fogod megtalálni az 1., 2. és 3. heti edzéstervet. Ezt csupán azért írjuk ki, mert többen keresték már.

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This