Az előző cikkemben már igyekeztem leírni, hogy miért gondolom azt, hogy nem lehet az edzéseket megtervezni csak az egyik módszerrel, most példákon át szeretném bemutatni, hogy számomra nincs összefüggés az edzettség és domináns módszer használata között. Korábban beszélgettem egy edzővel, aki azt állította, egy szint felett már nem lehet a pulzussal mit kezdeni. Nos, így utólag nem értek ezzel egyet, és le is írom, miért.

1. eset – kevéssé edzett triatlonos

Figyeljük meg, hogy a kijelölt szakaszon, enyhe lejtőn, mennyit csökkent a tempója, közel azonos pulzus mellett. Ha őt kizárólag pulzusra akarom edzeni, akkor azt fogom tapasztalni, hogy folyamatosan lassuló edzést fog produkálni, vagyis az edzés végére alul terhelem. Ugyanezen sportoló egy másik edzése, 6:30-as tempóról indulva 8:30-ig lassult egy órás futás alatt. Hogy honnan tudom, hogy ezzel alul terhelem? Hát, ismerem az egyéb verseny-, edzés- és teszteredményeit, amelyekből látom, hogy kevés számára a 8:30, vagy fogalmazhatnánk úgyis, hogy jobb időtöltést is lehet találni, mint úgy edzeni, hogy nem ér semmit. Ezzel szemben egy tempóra futtatott edzés után jobban elfáradt, de pont annyira, hogy kipihenje magát a következő edzésre.

2. eset – edzett triatlonos

Miért lehet egy edzett embert pulzusra terhelni? Íme:

Látható, hogy egy pulzusra meghatározott edzésre reagál a tempó – és szinte azonnal. A feladat: bemelegítés után a laktátteszt során mért laktát küszöb (LT, amerikai irodalomban aerob küszöb) feletti tempót kellett futnia, majd gyorsítani tempó zónába (E2), majd visszalassítani az LT feletti intenzitásra. Látható, hogy a pulzusra meghatározott edzés tökéletes tempóval párosul (kék sáv az LT feletti kívánt tempó tartomány). Mivel ez az edzés síkon zajlott, így pontosan lekövethető a dolog, de egy hullámos terepen is biztos lehetek abban, hogy sportolóm a kívánt intenzitást tudja tartani, noha ez emelkedőn lassabb, lejtőn gyorsabb tempót jelent.

3. eset – ultrafutó

Van az a helyzet, amikor egy ultrafutó már magas LT-vel rendelkezik. Vagyis zsíranyagcseréje fejlett, egészen pontosan 5:00-en belüli ezrek kellenek ennek a sportolónak ahhoz, hogy már ne a zsír legyen az elsődleges energiaforrás. Így eljött az a pillanat, hogy eldöntsük, az Ultrabalatonon milyen tervezett tempóval kezdjünk. Anyagcseréje lehetővé teszi, hogy elméleti síkon 5:00-es átlaggal lefussa a távot, de azért tudjuk, ez izmainak irreális kihívást jelentene. Így 5:30-6:00-es kezdés mellett döntöttünk, vagyis hiába edzett, hiába tud pulzus alapon gyorsabban futni, mégis tempó domináns edzésmunkával készülünk, tudva, mérve azt, hogy mik a határai. Íme:

Annak ellenére, hogy hátizsákkal, felöltözve (+3-4 kg-mal) futott, nehezebben. mint normális időben, a pulzusa a kívánt tartományban maradt bőven, ami mutatja, hogy ennél a tempónál stabil edzettséggel rendelkezik.

Persze, itt most három egyértelmű esetet mutattam be. Vannak olyan sportolóim, akiknél sokkal vegyesebben alkalmazzuk a tempó és a pulzusos edzéseket, és vannak olyanok, akiknél egyértelműen pulzus, mert a tempóval nem sokat tudunk kezdeni, például a terepfutóimnál, akiknél egy dolog állandó: a változás. Igaz ez az emelkedésre, a terep nehézségére, mindenre. De a lényeg számomra: nincs összefüggés a tempó alapú edzés és az edzettség között.

A két cikkel azt akartam megmutatni, hogy nem létezik egy abszolút megoldás, egy mindent felülíró csodamódszer. Illetve létezik, de egyénenként. Véleményem szerint az, aki mérés nélkül edz, az csukott szemmel halad egy erdőben, van esélye, hogy kijut belőle, de nem ez a jellemző. Vannak olyanok, akik véletlenül ráéreznek valamire és jó irányba haladnak, de tapasztalatom szerint ők vannak kevesebben.

Amikor megkérdezik tőlem, hogy kinek, milyen mérés kell, azonnal visszakérdezek, mi a célod? Ha a sport hobbi, egészségmegőrzést szolgál, akkor szinte semmilyen, fuss úgy, hogy folyamatosan beszélgetni tudsz közben és fogadd el, hogy egy idő után nem fogsz fejlődni. Ha az a célod, hogy határaidat feszegesd, akkor viszont meg kell ismerned önmagad – önismeret nélkül ugyanis nehéz, inkább másképp írom: lehetetlen a saját határainkat feszegetni. Ebbe az önismeretbe pedig beletartozik a lelki és a fizikális (mérhető) oldal is.

Egy korábbi edzőm úgy fogalmazott, hogy “I want to know your secrets.” vagyis, meg akarom tudni a titkaidat. Persze, a szituációhoz hozzátartozik, hogy futópadon álltam, egy kamera volt mellettem, edzőm kezében laktátmérő volt, rajtam pulzuspánt, és persze vigyorogva nézte, mikor kezd fájni a gyorsuló sebesség. Most én nézem ugyanezt másokon: hol vannak a gyengepontok, hogyan tudjuk az edzésre szánt időt a lehető legjobban kihasználni.

Érdekel az állapotfelmérés?

Ha több információt szeretnél a teljes állapotfelmérésről, vagy ha szeretnél bejelentkezni sportlaborunkba, akkor kattints az alábbi gombra!

Érdekel az edzéstervezés?

Ha több információt szeretnél az edzéstervezésről, vagy ha szeretnéd, hogy egyik edzőnk segítse felkészülésed, akkor kattints az alábbi gombra!
Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This