Amikor fél szívvel csinálunk bármit, abból ritkán születik valami igazán tartós és nagyszerű eredmény. Nem véletlenül mondta a Star Wars elhíresült jelenetében Yoda mester:

Nem, ne próbáld!
Tedd, vagy ne tedd!
De ne próbáld!*

Te mennyire akarod, azt, amit akarsz? Te akarod, vagy valaki más akarja, hogy akard? Tudod, hogy mi az, amit igazán akarsz? Akarod egyáltalán? Vagy csak jó poénnak tűnik mondjuk teljesíteni egy Ironmant, vagy lefutni a maratont?

Sokszor az okozza a legnagyobb kihívást, zűrzavart és stresszt, hogy nem is igazán fontos számunkra az, amire azt mondjuk, hogy “ez a célom”. Nem égetően fontos. Tulajdonképp nem is akarjuk. Nem is mi akarjuk.

Csak nyűg!

Vannak akinél a szülők akarják, vagy a házastárs, vagy a barátok, vagy az edző.
De a sportolónak ez nem olyan fontos.

Amikor erre fény derül a te életedben, akkor KÉT DOLGOT tehetsz:

  1. leteszel róla, és keresel (vagy megalkotsz) egy olyan célt, amit valóban ÉRTÉKESNEK TARTASZ, és amiért nap mint nap örömmel teszel, még nagy nehézségek közepette is;
  2. megkeresed, hogy az adott célban mi az, ami miatt ez MÉGIS FONTOS LEHET számodra.

Mert bizony nem feltétlenül az a gubancos, amit el akarunk érni (pl. 3:30-ra futni egy maratont), hanem az, ha a MIÉRT hiányzik. Hiszen ha azért akarnál egy cél elérni, mert valaki rád erőlteti, akkor az legtöbbször egészen addig kínszenvedés lesz, míg fel nem fedezed benne az értéket.
Ám ha ezzel valami többet, jobbat, valami nagyobb célt teszel elérhetőbbé, akkor imádni fogod minden lépését. Ilyen lehet pl. ha adománygyűjtésre használod az egész felkészülésed, vagy ha másoknak akarsz példát állítani, vagy ha ezzel olyan pénzhez (vagy elismeréshez, pozícióhoz stb.) juthatsz, amivel új, vagy más életet kezdhetsz, vagy eljuthatsz egy álomhelyre (versenyhelyszínre), vagy találkozhatsz egy számodra fontos személlyel stb., akkor nem kérdés, hogy beleteszed szíved-lelked, és esőben is kimész a terepre.

Ezt Anthony Robbins így foglalta össze:

Az emberek nem lusták. 
Egyszerűen nincs olyan céljuk, ami motiválná őket.

De ha te megtalálod azt, amiben hinni tudsz, amit nem félgőzzel, hanem teljes odaadással teszel, akkor valóban azzal tudsz foglalkozni, amiben hiszel. És ha ez megvan, akkor a most még megoldhatatlannak tűnő kihívások leggyakrabban nem csupán megoldódnak, hanem egyszerűen EL IS TŰNNEK az életedből.

Az ENSPORT-nál mi nem teszünk semmi különöset. Abban viszont segítünk sportolóinknak, hogy megfelelő célt tudjanak kitűzni, és ha ez megvan, akkor ezért tegyenek. Ma, holnap és holnap után is.

Gyere, és tegyél próbára minket te is!

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.


* Kattints ide és nézd meg a részletet a filmből! 🔊

A bejegyzés szerzőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This