Peti úszóként indította sportkarrierjét, majd profi kerékpárosként többször szerepelt külföldi versenyeken is a top 10-ben – ahogy erről már korábban is beszámoltunk. Tavaly minden idők legjobb eredményével, 4 óra 35 perc alatt tekerte körbe a Balatont. Nem csak szabadidejében tölt sok időt nagy szerelmével, a kerékpárral, de munka közben is, hiszen az ENSPORT-ban Bikefit szakértőjeként dinamikus kerékpár-beállítással, kerékpáros edzőként edzéstervezéssel, valamint laborasszisztensként a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal is segíti a sportolókat.

Munka mellett pedig Peti “egy félprofi kerékpár csapat tagja, ahol az utánpótláskorúaknak is igyekszik segíteni”. Szerinte vannak gyors és szorgalmas kerékpáros tehetségek, akiknek az ifjúsági éveik során a fejlődésük érdekében több időt kellene külföldön tölteniük.

“Nem szeretem, ha valaki kifogásokat keres, hogy miért nem tudja az életébe beilleszteni a sportot.

Ha valaki eltökélt, határozott célokat tűzött ki maga elé, akkor semmi nem tudja megállítani. Ez a fajta szemlélet sok tinédzserből hiányzik, de az a közeg, ahol dolgozom, épp a hozzám hasonló pozitív példákkal igyekszik felkelteni az új generáció figyelmét.

Kitartással, lemondással és rengeteg munkával akkor is megéri a nyeregben maradni ma egy országúti kerékpárosnak, ha itthon még mostohák a körülmények. Ha valaki igazán elszánt és tehetséges, ma már akár egy külföldi amatőr viadalon is felhívhatja magára a legnagyobb csapatok figyelmét. Olyan lehetőség ez, amelyért igenis érdemes küzdeni.”

Az egyéni érdekeit gyakran háttérbe szorítja, az elmúlt években megtanult közösségben gondolkozni. Már több viadalon indult, legutóbb arra figyelt, hogy az egyik társát segítse, s örömmel töltötte el, amikor az a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Az önzetlenségére a hazai sportági szövetségben is felfigyeltek, és a tavalyi, versenyeken tanúsított viselkedése alapján Fair Play-díjat adományozott neki a Magyar Kerékpáros Szövetség.

“Konkrétan segítettem az ország egyik legjobbjának, Peák Barnabásnak. Egy szlovák viadalon történt, hogy az egyik rivális csapatban tekerő fiatallal egy mezőnybe kerültem. Oldalszélben tekertünk. A legjobb csapatok ilyenkor egymásnak biztosítsanak szélárnyékot, a többieknek saját erőből kell megküzdeniük a légmozgással. Barnabást akkor “vittem” egy oldalszeles részen, amikor láttam, hogy a mezőny darabokra szakad. És a végén megnyerte a versenyt a kategóriájában.”

2013-ban rájött, hogy túl sok akadályba ütközik a profi karrierje, így hozott egy döntést, és elengedte gyerekkori álmát. Versenyzésről persze nem tett le teljesen, de a profi pályafutását felfüggesztette. Közel két éve az ENSPORT csapatát erősíti, ahol leginkább az motiválja, hogy a feltörekvő, fiataloknak segíteni tudjon a felkészülésben.

“Legjobb szaktudásommal segítem a sportolókat a céljaik elérésében, emellett fiatal tehetségeket szeretnék támogatni, hogy az elkerülhető hibákat valóban kerüljék el! Ezért is fordítok nagy figyelmet az utánpótlás felzárkóztatására.”

Szemléletmód

A BikeFit a világ vezető kerékpár-beállító alkatrészgyártója és oktatója. Mi ezért választottuk partnernek, hiszen így a legmagasabb szintű tapasztalatokat tudjuk elsajátítani olyan oktatóktól, akik a World Tour csapatokkal dolgoznak.

A BikeFit a kerékpárost helyezi középpontba. Mi is azt valljuk, hogy akkor sikeres a beállítás, ha jól érzed magad a nyeregben. Mozgáselemző szoftver segítségével elemezzük a mozgásod hajtás közben és módosítunk addig, amíg meg nem találjuk a számodra ideálisat.

Peti mesélt a kerékpár-beállításról is: miért és kinek ajánlja.

“…mindenkinek ajánlom, akit szorosabb viszony fűz kétkerekűjéhez. Az utca emberének is fontos lenne a helyes pozíció, és az amatőr kerékpárosoktól kezdve a profikig, valójában elengedhetetlen.

Az általunk kínált beállítás DINAMIKUS és nem statikus. Egy kamera és egy szoftver segítségével KERÉKPÁROZÁS KÖZBEN keressük meg a helyes pozíciót.

Három szempont alapján állítjuk be a (leginkább országúti, időfutam) kerékpárokat:

  1. kényelem,
  2. biomechanika és
  3. aerodinamika.

Bárki bármilyen beállításról is beszéljen, véleményem szerint egyik legfontosabb, hogy KÉNYELMES (az adott sportolónak használható) legyen, hiszen meghatározhatunk “ideális” szögtartományokat, pozíciókat, ha az ott lévő kerékpárosnak épp használhatatlan. Több befolyásoló tényező közül a legfontosabbak:
– életkor,
– ízületi mozgékonyság,
– edzettség.
A beállításnak BIOMECHANIKAILAG is megfelelőnek kell lenni, ahhoz, hogy a sportoló a legnagyobb erőt tudja kifejteni a pedálra. Az utolsó tényező, az AERODINAMIKA sem elhanyagolható, de ezzel leginkább 40-50 km/h feletti sebességnél kell számolni.

Legnagyobb gondnak – és egyszerre kihívásnak – a rossz méretben megvásárolt kerékpárokat tartom. Amikor azt hallom, hogy “milyen jó áron volt a bicó”, és látom, hogy valójában óriási, mindig egy hasonlattal élek:

“én se veszek 46-os cipőt a 42-es lábamra,
csak azért, mert jó áron volt”.

Mindenkinek érdemes a paramétereihez képest a legkisebb kerékpárt megvásárolni. Az lesz legjobban irányítható, legjobb útfekvésű és nem utolsó sorban legkönnyebb is. Azzal is számolnunk kell, hogy a “kicsiből” (nem méreten aluli) kerékpárból “nagyobbat” még lehet csinálni, de fordítva sajnos ez már nem igaz.
Ettől függetlenül persze a méretproblémákat a legnagyobb szaktudásomhoz mérten próbálom megoldani.

Beállítási problémák közé sorolnám az amatőr kerékpárosok között a TÚL ALACSONY NYEREGPOZÍCIÓT. Sokan a földhöz való távolsággal kalkulálnak, pedig az a “nem oszt, nem szoroz” kategória. A nyereg és a pedál között kell megtalálnunk a láb ideális hajlásszögét, hisz ezzel a két ponttal érintkezünk.

Úgy gondolom, hogy egy országúti kerékpárnál (és mountainbike-nál is) érdemes eljutni arra technikai szintre, hogy semmilyen körülmény között se okozzon gondot a cipő kivétele a pedálból. Gyerekkorban el nem sajátított technikai képességek később hátránnyá válhatnak, amit kitartó gyakorlással és megfelelő kerékpár-beállítással lehet ellensúlyozni.”


Források: Simon Péter, ENSPORT, zaol.hu
Köszönjük az együttműködést Benedek Bálint újságírónak!

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This