Európa élmezőnyében motorozik a 25 éves motokrosszos

Álomszerűen kezdődött Szvoboda Bence számára a 2017-es szezon. Magyarország egyik legjobb motorversenyzője Németországban, Csehországban és Ausztriában is meglepetést okozott teljesítményével.

Rá sem ismerni Szvoboda Bencére. A kitartásáról és emberfeletti küzdeni tudásáról ismert motokrosszos rátett még egy lapáttal a korábbi évek sikereire, 2017-ben korábbi csúcsformája felett teljesít. Az elmúlt hónapban három komoly bajnokságban is megmérettette magát, és mindegyikben az élmezőnyben motorozott.

Csehország: Győzelem Loketben

A Buksa/Ados nemzetközi motokrossz sorozat a kelet-európai régió egyik legnívósabb bajnoksága.

Szvoboda évek óta kimagasló személyisége ennek a szériának, de a bajnoki címet még nem sikerült elhódítania. Idén minden esélye megvan, hogy felérjen a csúcsra.

A Loketben megrendezett szezonnyitón bizonyította felkészültségét: az első futamban második, a második felvonásban első lett, ezzel kiérdemelte az összetett győzelmet. Az eddig látottak alapján csak francia riválisa, Sulivan Jaulin lehet veszélyes az év végi első helyére, no de ő kőkemény ellenfél, aki egyébként az elmúlt két év cseh bajnoka.

Németország: 4. hely az ADAC Mastersen

Az ADAC Masters nemzetközi német motokrossz sorozatot kisvilágbajnokságnak is nevezik motokrosszos berkekben, ugyanis 27 ország több mint 250 motorosa vesz részt ezeken a küzdelmeken, és rendszeresen megfordulnak itt a motokrossz világbajnokság, az MXGP sztárjai. Kiváló erőpróba tehát az ADAC sorozat azoknak a motorosoknak, akiknek szerényebbek az anyagi lehetőségeik, mint a vébés kiválóságoknak.

(A képek alatt folytatódik.)

A HTS Team tagjai — köztük Szvoboda Bence is — az ENSPORT sportlaborjaiban vettek részt teljes állapotfelmérésen. Bevallásuk szerint a tengerentúli profi versenyzők kiemelkedő teljesítményei mögött többek között a diagnosztikai vizsgálatok alapján személyre szabott fizikai felkészítés húzódik. Sokan nem is gondolnák, hogy egy motokrossz verseny, milyen óriási fizikai terhelést jelent ezeknek a gladiátoroknak. Ezért külön erőnléti és állóképességi felkészülésben is részesülnek, aminek előnyei már elkezdtek megmutatkozni. Ugyanakkor ez az edzésmunka sokkal inkább a maratonfutáshoz, mintsem a sprinthez hasonlít, hiszen nem feltétlenül  gyors és ugrásszerű a fejlődés üteme, hanem lassabb, viszont tartósabb. Egy stabil alap állóképességet hoz létre.

További remek felkészülést
és sok sikert kívánunk!

A 2017-es sorozat első versenyén Szvoboda ugyancsak brillírozott. A bajnokság legalattomosabb pályáján a negyedik rajtkockát foglalhatta el, és az első futamban a vezetésért is harcolt, végül azonban a fantasztikus negyedik pozícióban ért célba. Korábban még a tízben sem tudott motorozni a HTS Team 9-szeres magyar bajnoka ezen a helyszínen, most egyből robbantani tudott. Nagy várakozásokkal tekint a magyar fiú az ADAC versenyekre, hiszen a cseh bajnokság mellett elsősorban ebben a szériában szeretné megmutatni tehetségét és felkészültségét a szakmának.

Ausztria: Győzelem Paldauban

A Húsvét hétfő nem locsolkodással telt Szvoboda Bence számára. Vagyis locsolt ő, de nem kölnit, hanem pezsgőt, méghozzá a dobogó legfelső fokáról. Az osztrák bajnokság harmadik fordulóját rendezték Paldauban, a hagyományoknak megfelelően a húsvéti ünnep másnapján. Szvoboda egész nap lehengerlően motorozott. Az edzéseken a negyedik helyet csípte meg, aztán az első futamban egy remek felzárkózásnak köszönhetően a második helyen futott célba cseh riválisa, Petr Smitka mögött. A második menetben aztán nem kegyelmezett a magyar fiú: egy jól sikerült rajt után pár kanyar elteltével az élre állt és meg sem állt a kockás zászlóig, ezzel pedig a napi értékelésben ő bizonyult a legjobbnak az MX1-es kategóriában. Tavaly ugyanezen a versenyen az ötödik legjobbként zárt csupán.

Eddig tehát álomszerűen alakul a 9-szeres magyar bajnok idénye, de még mindig nagyon az elején járunk a szezonnak. Az április újabb erőpróbákat tartogat Szvoboda számára: előbb a csehországi Dalecinben, aztán a németországi Jauerben áll rajtoz, és remélhetőleg a magyar közönség is láthatja őt a közeljövőben a hazai bajnokság egy-egy versenyén.

Forrás: Nagy Norbert, Team Manager (HTS Team)

Érdekel az állapotfelmérés?

Ha több információt szeretnél a teljes állapotfelmérésről, vagy ha szeretnél bejelentkezni sportlaborunkba, akkor kattints az alábbi gombra!

Érdekel az edzéstervezés?

Ha több információt szeretnél az edzéstervezésről, vagy ha szeretnéd, hogy egyik edzőnk segítse felkészülésed, akkor kattints az alábbi gombra!
Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This