Az egyszerű és intelligens munka a felkészülésben is kifizetődő

Mindig egyszerűbb a könnyű utat választani. A gyors út ígérete kecsegtető. Ezért könnyen rá is bólintunk. Vannak, akik “varázsigék”-re voksolnak, mások a kapszulák mellett érvelnek, vagy egy bizonyos — gyakran túlzottan is kötött, merev — módszert dicsőítenek. Mégis szinte mindig kiderül, hogy a rövidtávú szép ígéretek csődöt mondanak, ha hosszabb távú céljainkat akarjuk elérni.

Te melyiket választod?

Van, akinek egy teljes távú triatlonverseny, vagy egy monti maraton teljesítése, másnak a testsúlycsökkentés, vagy éppen egy bizonyos versenyen való jó szereplés lehet a következő fontos állomás.

Ha még sosem futottál 10 km-nél többet, gondolhatod, hogy a maratont lefutni gigászi teljesítmény, és te sosem lennél erre képes. Ha viszont te már több alkalommal is körbefutottad a Balatont, akkor mondhatod, “ez nem nagy durranás”, hiszen te öt maratont futsz le. Egyben.

De miről is szól ez? Miről és kinek szól a te célod?

Igen, igazad van: RÓLAD és NEKED!
Arról, hogy tudod-e tágítani a határaidat. Arról, hogy a célod elérése közben felfedezed-e magadban, hogy “igen, én még erre is képes vagyok!”

Mi kell ehhez?

Semmi különös! Tényleg! Semmi különös.

Nem világbajnok edzésmódszerre van szükség. Ilyen amúgy sem létezik, hiszen két edzésterv — még ha ugyanarra a versenyre is készül két sportoló —, akkor sem lehet pontosan egyforma. Ami neked jó, másnak abszolút haszontalan, vagy akár káros is lehet. Ráadásul ugyanazon a versenyen lehet teljesen más a te célod, mint a mellőled rajtolónak. Lehet különböző a kiindulási alapotok is, és emiatt mást kell nála fejleszteni, és mást nálad. Nincs ebben semmi különös.

Nem trükkre van szükséged, nem is varázslatra. Egyszerűen csak komolyan kell venned a saját célodat, és tenned kell érte. Nap mint nap. Rendszeresen. Ez persze nem mindig könnyű. Tenni kell, dolgozni, néha akkor is, ha kint hideg van, vagy esik, bent meg vár(na) a gőzölgő forró csoki, vagy fogva tart(ana) a pihe-puha ágyad.

Te viszont felkelsz, és kimész a terepre.

Mi kell a sikeredhez? Mi kell ahhoz, hogy a számodra fontos dolgokat — a sportban, vagy akár életed más területén — el tudd érni?

Semmi különös.

Theodore Roosevelt (az USA 26. elnöke) ezt mondta:

“Tedd, amit tudsz, azzal,
amid van, ott, ahol vagy!”

A többivel ne törődj!

Mi azért vagyunk, hogy a minket felkereső sportolóknak segítsünk. Sportoló pedig lehet bárki, nem csupán az élsportolók. Nem ritkán halljuk: “Én nem is vagyok profi, csak hobbi szinten csinálom ezt, amikor épp időm van.”

Mi azt gondoljuk, nem csak az a sportoló, aki ebből él és minden napja az edzésekből áll, hanem az is, aki valamilyen sporttevékenységet tisztelettel és áhítattal csinál. Időt és energiát szán rá és próbálja belőle a maximumot kihozni.

Ez vajon igaz rád nézve is? Szinte biztos vagyok benne, hogy igen.

Itt jövünk mi a képbe.

Minden nap azért indulunk munkába, hogy segíthessünk azoknak, akik kicsit is komolyan gondolják az egészségüket és a felkészülésüket, hogy aztán a lehető legtöbbet kihozhassák magukból. Mindezt persze annyi idő alatt, amennyit erre tudnak fordítani úgy, hogy ott a munka, a család és egyéb más elfoglaltság.

A mi célunk az, hogy segítsünk. Mégpedig megfelelő hátteret biztosítva, mind a terheléses labort, a biomechanika labort, a gyógytornát,  az edzéstervezést és a megfelelő szakmai hátteret illetően.

Amit a “Nothing special” jelent

Mostanában talán már neked is feltűnt az új szlogenünk, a “Nothing special”
Ez lényegében igaz is, hiszen nincs itt semmi különös, nem csinálunk semmi mást, csupán a munkánkat végezzük:

 • Testösszetétel mérünk
 • HRV analízist végzünk
 • Vérnyomást mérünk
 • Légzésfunkciókat ellenőrzünk
 • Laktátot mérünk
 • Maximális pulzust nézünk
 • Pulzus zónákat határozunk meg
 • Edzésjavaslatokat teszünk
 • Mozgáselemzést csinálunk
 • Gyógytornát tartunk
 • Közös edzéseket tartunk
 • Edzőtábort szervezünk
 • Edzéstervezünk személyre szabottan

De én azért mégis kicsit kitérnék arra, hogy valójában mi is az, amit mi csinálunk és miért.

Menczel Zsuzsi pszichológus szakmai előadást tartott a testedzésfüggőségről, valamint az evés- és testképzavarokról.

Az elmúlt több, mint három évben is rendszeresen próbáltuk a lehető legjobb eszközöket beszerezni, aminek jó része már sikerült. Természetesen mindig van hova fejlődni, van mit fejleszteni. Emellett szakmai fejlődésünket is folyamatosan próbáljuk elősegíteni, akár “házon belüli” szakmai előadásokkal, illetve különböző külsős képzésekkel, tanfolyamokkal, gyakorlati kurzusokkal.

A teljesítménydiagnosztika labor vezetőjeként szeretnék egy kis betekintést nyújtani ennek a világába, ezért nézzük, mit is csinálunk mi.

A teljesítménydiagnosztikáról kicsit bővebben Nálunk

A vizsgálat kb. 2 órát vesz igénybe. Ez a 2 óra hirtelen soknak is tűnhet, de ott bent, csak úgy repül az idő és ez idő alatt, rendkívül sok információ birtokába kerülhetsz.  A vizsgálat első felében testösszetétel mérés zajlik, ilyenkor mérlegelés van, magasság mérés és bőrredőt is mérünk, amiből a testzsírszázalék kerül meghatározásra. Utána jön az én kedvencem, ami nekem igencsak szívügyem, a nyugalmi mérés, azaz a HRV analízis. Ennek eredményéből betekintést nyerhetek abba, mennyire vagy túlterhelt, megfelelő mennyiségű pihenésben van-e részed és mennyire vagy stresszes. Ez rendkívül sokat segít abban – főként az edzőknek – hogy tudjuk mikor milyen edzésre van szükségetek, hogyan is periodizáljuk az edzéstervet. Hogy megfelelő mennyiségben pihenjünk és legyen időnk a fejlődésre. Ugyanis az edzésekkel csak fáradást érünk el, a fejlődés a pihenés során történik.
Ezután vérnyomást mérünk és következik egy légzésfunkciós vizsgálat. Ezzel a teszttel a körülbelüli tüdőkapacitást lehet megállapítani, illetve ami a legfontosabb: hogyan is tudod kihasználni azt a tüdőt, amivel rendelkezel. Hiszen a tüdőkapacitás elég behatárolt dolog. Függ attól, hogy milyen alkattal rendelkezünk, mit sportoltunk serdülőkorban és épp mit örököltünk.

1. ábra Testösszetétel mérés

Ezt követi a laktátmérés és maga a teszt. Futás vagy bringázás.

Mielőtt elkezdenéd a tesztet, megszúrjuk a füled, veszünk egy kis vért és megnézzük a nyugalmi laktátszinted. A leggyakoribb reakció — főleg az izgulós, tűtől, vértől rettegők részéről —, ez: “mikor lesz a vérvétel?”, amire az a válaszunk, hogy “már megvolt!”
Szinte észrevétlen és fájdalommentes.

Mi a laktát? Miért kell mérni?

A laktátról talán olvastál már, mégis egy pár szóban röviden és lényegre törően összefoglalom:

Alapvetően 2 dologból tud energiát nyerni a szervezetünk. Zsírból és szénhidrátból. Mindig mind a kettőt használja a szervezet, csak nem mindegy melyiket, milyen mértékben. Alacsony intenzitáson — ami teljesen egyén függő — az elsődleges energiaforrásunk a zsír, és ilyenkor minimális mellette a szénhidrát felhasználás.  A zsír raktár gyakorlatilag kimeríthetetlen, nem tudjuk elhasználni, ezáltal ez egy rendkívül energiatakarékos üzemmód, mivel nem kell nagy mennyiségben pótolni a szénhidrátot és elméletileg végtelenségig fenntartható — gyakorlatban előbb elfáradsz és abbahagyod mint, hogy ez valóban megtörténjen.

Ahogy nő a terhelés intenzitása, egyre nagyobb szerepet kap a szénhidrát. Ugyanis ebből gyorsabban, nagyobb mennyiségben tud a szervezet energiát nyerni. Viszont hamar ki is tud merülni. A szénhidrát felhasználása oxigén jelenlétében és oxigén jelenléte nélkül is történhet. Abban az esetben, ha nincs elegendő oxigén, tehát anaerob közegben vagyunk, a szénhidrát bontásából egy bomlástermék keletkezik, ami a laktát. A laktát túltermelődés pedig savasodást tud okozni.

Két küszöböt határozunk meg: a laktát küszöböt és az egyéni anaerob küszöböt. Laktát küszöb azt mutatja meg, meddig tudsz energiatakarékosan futni, bringázni. Itt kell alapállóképességet fejleszteni, hogy tovább bírd zsíranyagcsere dominanciával és ezzel energiát spórolj meg.

Míg az egyéni anaerob küszöb megmutatja, hogy hol érjük el azt a pontot, ahol már nem tudunk elengedő oxigént felvenni az intenzitás fenntartásához, ez által a laktát nagy mennyiségben túltermelődik és “besavasodunk”.

2. ábra: Laktátgörbe
Laktátküszöb (LT): Az energiaigény, ahonnan a laktát termelődése elindul, zsíranyagcsere dominancia felső határa.
Egyéni anaeron küszöb (IAT): Amely felett az anaerob folyamatok fognak dominálni, a laktáttermelés megugrik, több termelődik, mint amennyit a szervezet le tud bontani.

A laktátküszöb meghatározására több módszer létezik. A legismertebb a 2 és 4 mmol/l-es meghatározás. Ez azt jelenti, hogy ezekhez a laktát értékekhez tesszük fixen a küszöböket.

Ez a módszer a legismertebb, de a legtöbb esetben nem ez a megfelelő módszer. Ugyanis 2 különböző embernek a szervezete, teljesen máshogy működik, más ütemben kezd el szénhidrátot felhasználni, ezáltal nem kerülhet mindenkinek egyértelműen ugyanarra a pontra a küszöbértéke.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a módszer nem jó, csupán azt, hogy tudni kell megfelelő személyeknél alkalmazni. Ugyanis vannak, akiknél ez a jó. A legtöbb esetben ez akkor mondható el, amikor valakinek kissé gyengébb az alapállóképessége. Nem futott soha lassan, hanem egyből belecsapott a közepébe, vagy teljesen kezdő. Akkor ez a módszer teljesen jól alkalmazható. Ha nem így teszünk, akkor olyan alacsonyra kerülnek a pulzus- és tempózónák, hogy lényegében futhatatlanok. Azt figyeltük meg, hogy kezdők esetében a fix küszöbökkel gyorsabban, de ugyanolyan stabilan tudunk fejlődést elérni.

A legtöbb esetben azonban a Dickhuth-féle értékelési módszert alkalmazzuk. Ennek lényege, hogy a laktátgörbén egy töréspontot határozunk meg, ahol a laktát növekedése gyorsabb, mint korábban.

Szóval, a laktátküszöb meghatározására több módszer is létezik és egyik sem hibás vagy nem jó. Ami a lényeg, hogy meg kell találni az adott személynek legmegfelelőbb, legpontosabb meghatározási módszert. Azért is nézünk mindenkinél többféle esetet, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb módszert.

Na, de térjünk vissza az elejére.

Miben segítenek a laboreredmények?

A diagnosztika lényege, hogy teljesen személyre szabott módon tudjunk edzésjavaslatokat tenni. Hogy mi az optimális pulzus, amivel az alapállóképességedet tudod fejleszteni, amivel kb. egy versenyt tudsz teljesíteni, vagy amivel anaerob állóképességet, oxigén felvevő képességet tudsz fejleszteni.  Mind ez úgy történik, hogy a laktát alapján meghatározzuk a küszöbértékeidet és ehhez pulzust határozunk meg, amit a vizsgálat során folyamatosan mérünk. Ezáltal labor körülményeken kívül is tudod kontrollálni, hogy épp mi az, amit fejleszteni szeretnél az adott edzésen.

A fejlődés megrekedése

Sokan jönnek hozzánk azzal a problémával, hogy megrekedtek, nem tudnak fejlődni, pedig egy ideig mennyire jól ment. Pont ez az, amiben a diagnosztika hasznodra, segítségedre lehet. Ugyanis valószínűleg a hiba abban van, hogy egyszerűen nem a megfelelő módon edzel. Ebben segítünk mi. Hogy ezen tudj változtatni és fejlődni.

A kép forrása: pexels.com

De mégis, hogyan dönts?

A cikk elején már említettem, hogy több szolgáltatás is van nálunk és mindegyiket próbáljuk a lehető legkorszerűbb eszközökkel, technológiákkal fejleszteni. Viszont te nem biztos, hogy mindig egyértelműen el tudod dönteni, valójában melyikre is van szükséged.

Ebben próbálok segíteni most pár szóban:

Mikor dönts a teljesítménydiagnosztika mellett?

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot akkor javaslom, ha:

 • úgy érzed megrekedtél és nem tudsz fejlődni,
 • pulzuskontrollal edzel és nyomon szeretnéd követni a fejlődést és szeretnél mindig releváns adatokkal edzeni,
 • csak kíváncsi vagy, hogy mi is ez,
 • érdekel, hogy mire vagy képes.

Mikor dönts a futómozgás-elemzés mellett?

 • Abban az esetben, ha kezdő vagy.
 • Ha szeretnéd elkerülni a nem megfelelő technikából adódó sérülés lehetőségét.
 • Ha már tapasztaltad, hogy fájdalmaid vannak futás közben és szeretnél rajta javítani.
 • Ha szeretnéd teljesítményedet növelni a helyes technikával.
 • Ha futócipő vásárlása előtt állsz.

Mikor dönts a heti edzésterv mellett?

 • Ha kell a kontroll, hogy valaki nyomon kövesse a teljesítményedet.
 • Ha úgy érzed, támogatásra van szükséged, hogy elérd céljaidat.
 • Ha nem vagy biztos benne, hogyan is kell megfelelően, jól periodizáltan összeállítani egy edzésprogramot.
 • Ha szeretnéd csökkenteni a túledzettség veszélyét, vagy elkerülni azt.
 • Ha jól jönne a visszajelzés, hogy jól csinálod-e, amit csinálsz.
 • Ha szeretnéd kihozni magadból a maximumot, és kíváncsi vagy arra, valójában mire vagy képes.

A kép forrása: pexels.com

Mikor dönts a gyógytorna mellett?

 • Ha problémád van, fájdalom jelentkezett.
 • Ha beszűkült mozgástartományodon szeretnél javítani.
 • Ha ízületeidet, izmaidat szeretnéd karbantartani.
 • Ha rehabilitációra van szükséged.

Kicsit hosszúra sikeredett, de ez is még csak töredéke annak a semmiségnek, amit mi valójában a mindennapokban csinálunk. Remélem, sikerült egy kis ízelítőt adnom a munkánkból, és választ tudtam adni néhány kérdésedre!

Várunk sok szeretettel, hogy segíthessünk a fejlődésedben!

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.

A bejegyzés szerzőiről

Naszádos Fanni, az ENSPORT laborvezetője, akit házon belül mindenki Nanninak szólít. Tavaly végzett a Testnevelési Egyetem Humánkineziológia szakán. Gyerekkora óta jelen van a sport az életében: hol komolyabb szinten, hol pedig hobbiként. A sport iránti érdeklődése, rajongása töretlen. Ezenkívül különösen érdekeli a sport tudományos oldala, ami azt vizsgálja, hogy mi miért történik, és milyen fejlesztéseket lehet bevezetni annak érdekében, hogy az emberi teljesítmény növelhető legyen.

Nézd meg Naszádos Fanni többi bejegyzését is! 

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!


A cikk elején található kép forrása: The Roaming Platypus

Shares
Share This