Olyan egyszerű a mai pulzuspántokat használni, hogy el is felejtjük: ha nem használjuk őket megfelelően, akkor előbb tönkre mennek, és csak egy kis odafigyelés kéne ahhoz, hogy élettartamuk megnövekedjen!

A textil pántok már nagyon kényelmesek. Néhány évvel ezelőtt a műanyag pántokkal soha semmit nem kellett csinálni. Még emlékszem a Polar S710-es órám pántjára, abban egyszer, 2-3 év alatt lemerült az elem és dobhattam ki. De addig semmi dolgom nem volt vele. Ezután jöttek a kényelmes megoldások és a gyakoribb hibák. A mellkaspántok a szív elektromos ingerét veszik és továbbítják a jeladó felé. Ezek a belső érzékelők és vezetékek vékonyak, éppen ezért könnyen sérülnek, de pont emiatt kényelmesek. Tehát, akkor működik egy pánt, ha kap jelet, ezt képes érzékelni, továbbítani, a jeladó ezt képes fogadni és továbbítani.

Mit kell tenni ehhez?

  1. A jeladót mindig el kell távolítani az övről!
    Ha edzés után nem távolítjuk el a jeladót, akkor egyrészt patentba kerülő esetleges izzadás korróziót okozhat, mely rontja az öv és a jeladó közti jelátvitelt. Másrészt egy kontakthibás öv, ami összekapcsolva marad, az folyamatosan nullás jelet küld az óra felé, ezzel meríti az elemet. Ezért mindig külön tároljuk őket!
  1. A textil pántot ki kell mosni!
    Az izzadságot, a sót el kell távolítani az övből és az övről. Ezek mind rontják a kontaktot, és ezért a pánt hibás adatokkal szolgálhat. Langyos víz, vagy mosógép a nyerő. Minden gyártó ajánlja, hogy időnként mosógéppel is mossuk át az övet. Én beteszem egy zokniba, hogy ne gyűrődjön és irány a kímélő mosás! Vasalni persze tilos!
  1. Nem szabad gyűrni, megtörni!
    Ne dobjuk be a táskába az övet, hanem hajtsuk össze és például egy régi szemüvegtokban tároljuk, így a szenzorok, vezetékek kisebb valószínűséggel gyűrődnek, szakadnak. Azt konkrétan tudom, hogy a régi Polar textil övekben 6 vezeték volt, 3-3 mindkét oldalon. Amikor 4-nél kevesebb maradt ép, akkor az övnek annyi volt, jöhetett a csere.

+1 tipp: WD-40
Szigetelőszalag, sör és WD-40 – ezekkel mindent meg lehet oldani. Itt a WD-40 segít(het). Én minden mosógépes mosás után egy-egy csepp WD-40-et teszek a pántba, ahová a jeladót pattintom. Ártani nem árt, a jelátvitelt segítheti, tönkre nem teszi, bizonyítani nem tudom, hogy megéri-e, jobb-e tőle. Egyetlen dolgot tapasztalok: ritkábban cserélek övet, mint a környezetem (de az is lehet, hogy csak kevesebbet edzem, ezért van ez).

A pulzuspántok tekintetében el kell fogadjuk, ha 2 évig működik egy öv, jók vagyunk, ha egy évig, vagy rövidebb ideig akkor vagy hanyagok voltunk, vagy hibás műszert kaptunk. Összefoglalva, mielőtt azonnal új pántot vennénk egy hibás mérés után, végezzük el a fentieket, hátha még menthető a dolog!

Mitől függ a pulzusszám?

Sokan kérdezik tőlem, hogy mitől függ az, hogy változik a pulzusuk? Amit korábban el tudtak érni, azt most nem tudják, ez mitől van? Vagy mennyi a maximális pulzusszám, és adott esetben ennek hány százalékán kell edzeni? Egyáltalán van-e ennek jelentősége, és ha igen, akkor miként?
ÉRDEKEL A TELJES BEJEGYZÉS?

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This