Jobb kerékpárossá akarsz válni?

Ha országúton tekersz, montizol, vagy triatlonistaként
a kerékpáron szeretnél fejlődni, akkor ezt a 2 tényezőt
nem szerencsés kihagynod.

Kerékpározni nem mindenki tud. Jól kerékpározni még kevesebben. Aki viszont rákapott az ízére, rajong érte. Teker és teker. Vannak, akik csupán a bringázás öröméért. Mások viszont fejlődni szeretnének. Versenyeken indulnak, és ott akarnak jobb időt, jobb helyezést elérni. Ezért szinte minden követ megmozgatnak. Edzenek keményen, de… az eredmények nem mindig jönnek.

A kerékpározás hasonló a favágáshoz. Legalábbis abban az értelemben, hogy ha folyamatosan vágod a fát, egyre keményebben, egyre gyorsabban, nap, mint nap, akkor egy idő után észre fogod venni, hogy egyre nehezebben megy, egyre nagyobb szenvedés ugyanannak az eredménynek az elérése. A keményebben végzett hasogatással nem fogsz több fát kivágni. És tudod, mi ennek az oka?

Teljesen kicsorbult a fejszéd. Életlen, tompa.
(a kép után folytatódik)

Éppen így a kerékpáros felkészülésnél sem érdemes fejjel menni a falnak, és tekerni keményen. Mert tompává válsz. Életlenné, mint a balta. Miközben ha megfelelő tudatossággal készül, ha jó eszközt használsz, akkor az eredmények is könnyebben jönnek, a fejlődés üteme tartósabb. A Te egyik eszközöd a géped. Szükséged van egy kerékpárra. De nem ám akármilyen bringára. Olyanra, ami pontosan hozzád lett beállítva. Ha optimális az üléspozíciód, jól érzed magad a nyeregben és harmonikusan mozogsz együtt a kerékpároddal.

A másik “eszközöd” pedig te vagy. Te magad. Hiszen hiába van csodaparipád, hiába költesz százezreket és milliókat egy zseniálisan kidolgozott ergonomikus szerkezetre, ha te nem vagy azon a szinten, hogy egy ilyen mesterművet kellő minőségben meghajts. A felkészülésed, pedig ott kezdődik, hogy megvizsgálod, hol is tartasz. Épp most. Jó ha tisztában vagy azzal, milyen potenciál szunnyad benned. Ha tudod ezt, akkor képet kaphatsz arról is, mit kell tenned. Így lehetsz képes a lehető legtöbbet felszínre hozni a lehetőségeidből.

Ezért azt javasoljuk, hogy ezzel a két
dologgal kezd (folytasd) a felkészülésed.

1.

Ha jobb kerékpárossá akarsz válni, akkor vizsgáltasd felül a kerékpárodat, és magadat is. Vidd el a bringád egy olyan helyre, ahol pontosan megmondják, hogyan kell beállítanod, hogy  lehető legkényelmesebben ülhess rajta, hogy a hajtástechnikád is megközelíthesse az optimálisat és az aerodinamikai szempontokat is figyelembe veszik. Sőt! Nem csak megmondják, hogy mit kellene csinálnod, hanem ott helyben be is állítják neked.
(a kép után folytatódik)

A mi tapasztalatink szerint dinamikus kerékpár-beállítás során a kerékpáros mozgását hajtásközben érdemes megfigyelni. Így valós környezetben, mozgás alatt lehet elemezni a test helyzetét. Kamerával rögzített felvétel segítségével egy mozgáselemző szoftverrel könnyebben lehet elvégezni a finomhangolásokat. Ha szükséges, akkor még a stoplidat is beállítják.

2.

A másik lehetőség, amit nem érdemes kihagynod, ha szeretnél jobb bringássá válni: állapotfelmérés. Keress fel olyan sportlabort, ahol sportágspecifikusan meg tudnak vizsgálni. A legjobb, ha a saját kerékpárodon tekerés közben figyelik, mire vagy képes változó körülmények között. Figyelni fogják a pulzusod változását, de azt is, hogy bizonyos teljesítmény leadása mellett, milyen mértékben savasodnak el az izmaid. Válassz olyan helyszínt, ahol a leglényegesebb kérdéseidre választ kaphatsz és ahol megfelelő laborkörülményeket és eszközparkot tudnak számodra biztosítani.

Az ENSPORT újpesti sportlaborjában megtalálod a BikeFit dinamikus kerékpár-beállítást, amiben Simon Péter lesz segítségedre. Péter profi szinten kerékpározott és a 2016-os Balaton megkerülést pályacsúccsal megnyerte. Emellett kerékpáredző és BikeFit szakértő. Folyamatosan képzi magát, hogy a lehető legjobb, legfrissebb módszerekkel segíthesse a kerékpárosok munkáját.
Ha kerékpár beállításra szeretnél bejelentkezni, akkor kattints ide, és a megjelenő űrlap néhány adatát töltsd ki.

Az ENSPORT sportlaborjában emellett lehetőséged van teljes állapotfelmérésen is részt venned. Itt hoznod kell a saját (megtisztított) kerékpárodat, hiszen a terheléses vizsgálatnál nem szobabiciklin, hanem azon a gépen tekersz majd, amin egyébként is edzeni szoktál. A teljes folyamat során nyugalmi helyzetben és aktív tekerés közben is méréseket hajtanak majd végre, amit a végén ki is elemeznek számodra. Erről jegyzőkönyvet is kapsz. Teljesen érthető és gyakorlatban hasznosítható formában kapod meg a szükséges információkat.
Ha teljes állapotfelmérésre szeretnél jelentkezni, akkor kattints ide, majd töltsd ki a néhány mezőből álló űrlapot.

Úszó edzésterv Imre Szanditól (44. hét)

A heti feladathoz nem kell kis papír és toll, könnyű lesz megjegyezni. Állóképesség fejlesztés, mégsem hosszú, lassú unalmas feladat. Habár, hosszúnak hosszú :))) Teknőcöt, TEA-t vigyél magaddal! 400 m vegyes úszás, intenzitás E1 400 m gyors technika, intenzitás E1...

Úszó edzésterv Imre Szanditól (43. hét)

Előző héten sok rövidebb úszás volt, erre a hétre 800 métereket hozott Szandi. Ez sem lesz könnyebb az előző hetinél, most már az edzés távja is nő. Megjegyzés: TEA-t vigyél magaddal!

Úszó edzésterv Imre Szanditól (42. hét)

Egy igazi erő-állóképesség fejlesztő gyakorlat. Nem is tudok hozzá mit fűzni. TEA legyen nálad és tessék keményen tolni. Ez az az edzés, amibe bele kell halni.  Bemelegítés (intenzitás E1) 400 m szabadon választott 200 m vegyes technika (38-39. heti edzésekben...

A legolcsóbb regenerációs eljárás

A legolcsóbb regenerációs eljárás

A felkészülés nem csak abból áll, hogy mennyit futsz, bringázol úszol, milyen erősítő edzéseket csinálsz. Legalább ennyire fontos a regeneráció is. Nándi most a legolcsóbb eljárásról ír…

Úszó edzésterv Imre Szanditól (46. hét)

Úszó edzésterv Imre Szanditól (46. hét)

Mivel Szandi az elmúlt hetekben inkább “sokszor rövid” edzéseket írt, most (mivel fontos, hogy legalább heti egyszer egy hosszabb, egyenletesebb úszás is legyen) a fő feladat alap-állóképességet is fejlesztő lesz.

Mennyi ideig tart egy vizsgálat?
Mind a teljes állapotfelmérés, mind a kerékpár-beállítás 2-2 órás folyamat (érkezéstől a távozásig).
Miért ezt válaszd?

3 ok, hogy miért minket válassz

Teljes állapotfelmérés, teljesítménydiagnosztika

1. Német tesztprotokoll és értékelés – ha a német olimpiai bajnok triatlon válogatottnak megfelelt, akkor nekünk is tökéletes!

2. 10 perc alatt kész az értékelésed – amíg átöltözöl, mi már ki is értékeljük a mérésed!

3. Mérés utáni azonnali konzultáció – mit ér egy csomó szám és görbe, ha nem tudod mit jelentenek, és nem tudod hogyan tovább!

Mennyibe kerül?
  • Kerékpáros teljes állapotfelmérés: 27.900 Ft/alkalom (120 perc)
  • Kerékpár-beállítás: 27.900 Ft/alkalom (120 perc)
Miért a dinamikus BikeFit?

A BikeFit a világ vezető kerékpár-beállító alkatrészgyártója és oktatója. Mi ezért választottuk partnernek, hiszen így a legmagasabb szintű tapasztalatokat tudjuk elsajátítani olyan oktatóktól, akik a World Tour csapatokkal dolgoznak.

A BikeFit a kerékpárost helyezi középpontba. Mi is azt valljuk, hogy akkor sikeres a beállítás, ha jól érzed magad a nyeregben. Mozgáselemző szoftver segítségével elemezzük a mozgásod hajtás közben és módosítunk addig, amíg meg nem találjuk a számodra ideális pozíciót.

Shares
Share This