Az ENSPORT három év alatt egyre szélesebb körben ismert márkává vált. Talán minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatójaként célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink.

Ilyen rövid idő alatt már több, mint 2.700 labormérésünk volt, jelenleg is 207 sportolónak írunk edzéstervet. Az elmúlt 36 hónapban a sportolóink összesen több, mint 700 egyéni csúcsot értek el. Ezekről minden hétfőn kora este beszámoltunk eddig is. Arról viszont talán kevesebbet beszéltünk az elmúlt időszakban, hogy mi a fejlődésünk egyik titka. Egy cseppet sem lényegtelen összetevő: imádjuk a munkánkat. Hisszük, hogy ezt nem lehet másként csinálni.

Ugyanazt csináljuk napi szinten, mint amiben a sportolóinknak is próbálunk közvetlenül, vagy közvetve segíteni.

“Minden idők legnagyobb felfedezése, hogy az ember meg tudja változtatni a jövőjét pusztán azáltal, hogy megváltoztatja a hozzáállását.”

— Oprah Winfrey

Az edzések arra készítenek fel, hogy jobb, erősebb, gyorsabb legyél. Fejleszti az állóképességedet, a keringésedet és anyagcserédet. Viszont hiába vagy a legjobb erőben, a legjobb fizikai állapotban, ha egyik pillanatról a másikra padlóra kerülsz. A hangulatodtól nagyon sok függ.

Szerintem te is voltál már edzésen — talán versenyen is — úgy, hogy szétvetett a lelkesedés. Időjárástól és más egyéb körülménytől függetlenül számodra ragyogott a nap. Azt érezted, hogy “minden oké!”

Biztosan tapasztaltad ennek ellenkezőjét is. Amikor hiába volt csodás idő, és minden adott lett volna egy remek edzésre, ütős szereplésre, számodra semmi sem volt jó. Amikor magad alatt vagy, akkor nem tudsz annyit kihozni magadból, mint ami valójában ott szunnyad benned. A lényeges különbség az attitűd. A hozzáállásod az, ami engedélyt ad a testednek, hogy a képességeidet, a benned rejlő lehetőségeidet kiaknázhasd.

Mi az ENSPORT-nál olyan szerencsések vagyunk, hogy szeretjük azt, amit csinálunk, és olyan csapatban tudunk dolgozni, ami inspirál minket, és motiválja a hozzánk ellátogató és velünk együtt dolgozó sportolókat is.

“Ha egy olyan foglalkozást választasz, amit szeretsz, akkor egy napot sem kell dolgoznod életed során.”

— Confucius

A szakmai felkészültségen túl, ez az az összetevő, ami miatt cégünk sportolóink eredményeivel kéz a kézben fejlődhetett. Tudod, a mi sikerünk a tiéddel kezdődik. Csakis akkor mondhatjuk kicsit is eredményesnek magunkat, ha te el tudod érni a számodra fontos célokat. Ez pedig nem kis mértékben a hozzáállásunkon múlik.

Csináld utánunk! Vagy csináld velünk!
De csináld!

Amit mi teszünk saját üzleti- és sporteredményeink érdekében, azt megteheted te is. Nap, mint nap. Dolgozz a hozzáállásodon legalább annyira, mint az izmaidon. Ezáltal megkönnyíted nem csupán a mi munkánkat, de — ami ennél sokkal lényegesebb — saját magadnak is könnyebbé teszed a felkészülés folyamatát. Kevesebb szenvedést élsz meg, több örömet lelsz a sokszor igen kemény edzésmunkában.

A hozzáállásod ugyanis vagy segít, vagy gátol. Te döntöd el, hogy ha egy két decis pohárban egy deci folyadékot látsz, akkor az félig üres, vagy félig tele van. Sőt, ezen túlmenően jó, ha azt is tudod, hogy a hozzáállásod hatással van nem csupán a közérzetedre, te a fizikai aktivitásodra, anyagcserédre és keringésedre is.

Ezért mi nem csak számadatot látunk sportolóinkban, nem csak kínzómesterek vagyunk, hanem odafigyelünk teljes egészében rád.

Zárásként egy egyszerű, de igen hasznos gyakorlatot szeretnék figyelmedbe ajánlani. Ez a ráhangolódás. Ahogyan a gyógytornászunk azt javasolja, hogy edzés előtt készítsd fel a tested az edzésre, én azt mondom, hogy hangolódj rá, mégpedig ne csak az előtted álló terhelésre, hanem a célodra. Ne rutinból, ne megszokásból, ne robotpilótaként, esetleg a fásultság állapotából vágj neki a napi adagnak, hanem előtte ülj el, és gondolt át pár pillanat, esetleg egy-két perc erejéig, hogy miért is csinálod.

Ha van célod, ami igazán fontos számodra, akkor egyszerűen csak idézd fel magadnak. Tudatosítsd magadban, hogy nem azért mész ki a hidegbe, vagy esőbe kora reggel, mert szívatni akarod magad, hanem mert akarod ezt a célt. Mert fontos! Hangolódj rá a saját célodra! Ez olyan, mint az aperitif az étkezésnél, vagy a hangolás vagy beéneklés a hangversenyek előtt. De éppen ilyen a fizikai bemelegítés is. Ezzel készíted magad elő magad a feladatok megtételére.

Hangold fel magad, hogy könnyebben menjen és szebben szóljon a célba érkezéskor az örömujjongásod.

A bejegyzés szerzőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A kép forrása: Andrea Reiman

Mi az ENSPORT?

Az ENSPORT hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatója. Célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink. Sportlaborjainkban (Budapest, Sopron, Kaposvár) teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal, kerékpár-beállítással és futómozgás-elemzéssel, valamint személyre szabott edzéstervezéssel, dietetikai tanácsadással és étrendtervezéssel segítjük a hozzánk forduló kezdő, amatőr és profi, nemzetközi versenyekre készülő futókat, triatlonistákat és kerékpárosokat.

Fontos számunkra, hogy valós igényekre épülő, tudományos módszerekkel támogatott és egyénre szabott megoldásokat nyújtsunk. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk hosszú távú, megbízható szakmai partnerei lenni minél több hazai egyesületnek, hazai sportolónak, akár hobbi, akár amatőr, akár versenysportról van szó.

Munkánk során igyekszünk a legmagasabb szakmai színvonalat és minőséget képviselni. Ezért használunk olyan szoftvereket és rendszereket, melyek profi csapatoknál is beváltak, mint például a diagnosztikánál használt FirstBeat, melyet az angol és spanyol labdarúgó válogatottak mellett a Manchester City, a Valencia FC és a Chicago Bulls is használ. Edzéstervezésben a SKY Pro Cycling Team, az Orica Green Edge, a British Cycling, az USA Cycling edzői és elemző szoftvere a TrainingPeaks segíti a munkánkat.

Shares
Share This