Van úgy, hogy vágyunk valamire, de nem vesszük komolyan. Nem vesszük annyira komolyan, hogy aztán ténylegesen elérjük ezt. Lehet ez egy utazás, pl. ábrándozhatunk arról, hogy milyen jó lenne elmenni Hawaii-ra, de álmodozhatunk több fizetésről, jobb munkáról, vagy akár egyéni csúcsról is. Mindaddig amíg ezt egy legyintéssel elintézzük, mondván, hogy “ez nekünk úgysem jár”, vagy “ezt úgysem tudom elérni”, akkor még ha minden képsségünk és lehetőségünk meg lenne rá, akkor is nagy annak az esélye, hogy nem fog összejönni.

Mit szólnál, ha mégis létezne egy olyan forradalmi módszer, vagy eszköz, ami által az álmaid megvalósulhatnának? Szeretnél belőle? Jó lenne tudni, mi ez a “titkos” eljárás?

A törtenelmünk tele van sztorikkal, amikor lehetetlen dolgokra voltunk képesek. Aztán egyszercsak itt állunk, és elfelejtjük, hogy tettünk már ilyet…

— Rich Litvin

Talán te is láttál már újszülöttet, csecsemőt. Nekem megadatott, hogy ott lehettem mindkét lányunk születésénél. Ugyan hangjuk már akkor is volt, sírni tudtak, de minden más lehetetlennek tűnt. Akkor sem járni, sem énekelni, sem beszélni nem tudtak. Aztán eltelt 3-5 év. Most Hanga (5) imád rajzolni, festeni, angolul énekelni, bringázni, időnként még futni is. Borka (3), amiben csak lehet utánozza a nővérét: énekel (főleg angolul), pár perce ment el kétkerekű biciklivel, és már egyre kevesebbszer kell fogni. Egyedül is tud repeszteni, bár a kanyarodást még erőteljesen tanulni kell.

Mi emberek folyamatosan csinálunk lehetetlennek hitt dolgokat. Mindenki.
Aztán hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy korábban már véghez vittünk lehetetlennek tűnő dolgokat. Többször is.

Ha valamelyik sportolónk elakad, mert azt gondolja, hogy a vágyálma nem több, ábrándozásnál, és azt megvalósítani egyenesen lehetetlen, akkor megkérem, hogy gondolja át az eddigi életét, és jelezze, ha talál benne olyat, amit megcsinált, de korábban azt lehetetlennek tartotta. Eddig még mindenki felsorolt, nem is egy, hanem több dolgot is.

Amikor egy kissrác arról ábrándozik, hogy majd kijut az Olimpiára, legtöbben csak legyintenek. Aztán meg büszkén szurkolnak, hogy jól szerepeljen. Ki gondolta Londonban, hogy Hosszú Katinka pár év alatt képes lesz ilyen “hihetetlen” eredményeket elérni?! Vagy ki tartotta lehetségesnek, hogy egy ember megközelítse a maratoni távon a 2 órát, vagy bemenjen alá. Ez ugye még nem jött össze, de alig több, mint 20 mp-re van a legjobb, nem versenyben futott idő. Eszméletetlen.

Lehetetlen?

Persze, lehet érvelni, hogy “annak könnyű, aki csak ezzel foglalkozik, de munka és család mellett, ez nem megy”. És igen, aki csak sporttal foglalkozik, többet, de legalábbis másképp edz és pihen. Máshol van a fókusz. De hogy ez könnyű lenne… na, nem!

Ez az, amivel felemelheted, de porba is sújthatod magad

Mit gondolsz, mi az az eszköz, ami segítségedre lehet, hogy most még lehetetlennek tartott vágyakból sziklaszilárd célokat, célokból pedig valóságot fabrikálj? Van erre valamifél trükkös, vagy titkos módszer?

Az a helyzet, hogy van.

De inkább máshonnan közelítem meg ezt a témát. Mert az az igazság, hogy alapjáraton képes vagy nagyszerű dolgokat elérni, megvalósítani. Mégsem ezt tapasztaljuk. Ennek pedig az az oka, hogy piszok gyorsan meg tudjuk dumálni magunkat ennek ellenkezőjéről. Szó szerint lebeszéljük magunkat a sikerről. Képesek vagyunk még erre is!

A kérdések azok, ami segítségedre lehetnek, de vissza is húzhatnak. Nagyon nem mindegy, milyen kérdéseket teszel fel. Figyeld csak meg, milyen különbség van az alábbi kérdések között:

 • Kint hideg van van, itt bent jó meleg. Most másszak ki a kényelmes ágyból?
 • Mit tehetek ma reggel annak érdekében, hogy kijussak a világbajnokságra?
 • Minek nekem az a drága diagnosztika?
 • A családom és én megérdemlem, hogy optimálisan készüljek a versenyeimre? Segíthet ebben a teljesítménydiagnosztika?
 • Mikor lesz már végre péntek? (munka)
 • Mikor alkothatok újra? (munka)
 • Mi van, ha cudar idő lesz a versenyen?
 • Hogyan tudom kihozni magamból a maximumot?

A kijelentéseiddel, na meg a kérdésekkel irányítani tudod a figyelmed, ez hatással van az állapotodrra, ezen keresztül pedig befolyással lehetsz a teljesítményedre. Ne vedd hát félvállról!

6 egyszerű lépés, amivel megvalósíthatod a lehetetlen céljaidat

 1. Gondolj most valami olyanra, amit szeretnél elérni, ami most szó szerint lehetetlennek tűnik számodra.
 2. A lehetetlen cél NEM egy “boldog leszek akkor, ha…” típusú cél. Kérdezd meg magadtól: “Rendben leszek, ha elérem ezt vagy sem?” Ha kiderül, hogy az életed, a boldogságod vagy a kapcsolatod függ attól, hogy ezt a célt eléred, akkor ez nem lehetetlen cél. Lehet, hogy hasznos lenne, de ennek a gyakorlatnek nem ez a célja. Menj inkább vissza az 1. lépésre, és keresd meg, mi az, amit igazán akarsz, és azt most (még) lehetetlennek tartasz.
 3. Van egy vékony vonal az izgalom és a félelem között. A lehetetlen célnak a vonal jó oldalán tart téged. Az a jó, ha elég izgatott vagy, hogy cselekedj, de nem annyira, hogy a padlóra kerülj tőle, és legyen a félelmed akkora legyen, hogy toljon előre, és érezd, valóban akarod ezt a célt, de ne legyen olyan nagy, hogy pánikba ess!
 4. Kérdezd meg magadtól: “mi a célom ára?” Ezután illessz még néhány szót a lehetetlen célodhoz, hogy a figyelmed elmerüljön benne, és ezzel foglalkozzon. Pl. lehet az a célod, hogy 3 órán belül fusd a maratont, és ezt kiegészítheted azzal, hogy “örömmel”, vagy “miközben több időt töltök a családommal”, valahogy így “Célom, hogy 3 órán belül és örömmel futom a maratont, miközben a családommal is több időt töltök.”
 5. Ezután mindennap tedd fel a kérdést a céloddal kapcsolatban: kivé kell válnom, hogy ez megtörténhessen/megvalósulhasson?
 6. Végül keress valakit, aki rajta tart ezen a célon — valakit, aki hisz benned. Lehet ez egy edző, mentor, coach, kolléga.

A bejegyzés szerzőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A kép forrása: Abigail Lynn

Mi az ENSPORT?

Az ENSPORT hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatója. Célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink. Sportlaborjainkban (Budapest, Sopron, Kaposvár) teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal, kerékpár-beállítással és futómozgás-elemzéssel, valamint személyre szabott edzéstervezéssel, dietetikai tanácsadással és étrendtervezéssel segítjük a hozzánk forduló kezdő, amatőr és profi, nemzetközi versenyekre készülő futókat, triatlonistákat és kerékpárosokat.

Fontos számunkra, hogy valós igényekre épülő, tudományos módszerekkel támogatott és egyénre szabott megoldásokat nyújtsunk. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk hosszú távú, megbízható szakmai partnerei lenni minél több hazai egyesületnek, hazai sportolónak, akár hobbi, akár amatőr, akár versenysportról van szó.

Munkánk során igyekszünk a legmagasabb szakmai színvonalat és minőséget képviselni. Ezért használunk olyan szoftvereket és rendszereket, melyek profi csapatoknál is beváltak, mint például a diagnosztikánál használt FirstBeat, melyet az angol és spanyol labdarúgó válogatottak mellett a Manchester City, a Valencia FC és a Chicago Bulls is használ. Edzéstervezésben a SKY Pro Cycling Team, az Orica Green Edge, a British Cycling, az USA Cycling edzői és elemző szoftvere a TrainingPeaks segíti a munkánkat.

Shares
Share This