Heti edzéselemzés Nándival

(1. rész)

A minap kitettem egy posztot az ENSPORT zárt FB csoportjában, amiben egy jól sikerült edzés képét tettem be. Annyira sokan szóltak hozzá, hogy eldöntöttem, minden héten hozok egy edzést, és itt a blogon elemzem. Lesz benne kezdő, haladó edzéstípus, futás, kerékpár, a lényeg, valamiért érdekes lesz az edzés és az elemzésben erre hívom fel a figyelmet.

A mai napra egy futó edzést hoztam, ami egy progresszív, vagyis fokozó edzés.

Edzés besorolása: közepesen nehéz
Ajánlás: haladó futóknak, triatlonostáknak
Cél: fáradt izomzatra tempó futó képesség javítása
Feladat: 10 perc bemelegítés után (E1), 20 perc tempó futás (E2), majd 3*3 perc fokozatosan gyorsuló, végül levezetés

Jelmagyarázat:
Kék sáv: tervezett edzés
Zöld vonal: tempó
Piros vonal: pulzus
Sárga vonal: lépésszám

Íme:

Az elemzéseket mindig azzal kezdem, hogy összességében ránézek a terv – teljesítés viszonyára. Itt elsőre is látszik, hogy a futó hozta a céltempókat, sőt egy kicsivel felette is tudott futni.

Ez így elég jónak tűnik, mégis vannak jelek amelyek gyanúsak, ugyanis a sportoló fáradt volt. A végső sebesség – pulzus jobb is lehetett volna. Tempóra jót futott, de pihenten akár 10 mp-cel gyorsabb is lehetett volna.

Nézzük meg közelebbről a 20 perces szakaszt:

Látható, hogy az egyenletes tempóhoz, a pulzus nem stabil. Tudom, hogy ez a 20 perc tempó nem kéne, hogy megviselje a sportolót, ezért ez nem lehet normális, hogy ennyire nem tudja tartani a pulzust. Még egy árulkodó jelünk van, méghozzá a lépésszáma 92-ről 94-re nőtt a szakasz során, amihez 5 mp-es gyorsulás tartozik tempóban. Ha tudta volna tartani a lépéshosszt, akkor ennél többet gyorsult volna. 2,86 métert tette meg egy jobb-bal lépéssel, és ha ezt tartotta volna kb. 3:35-re kellett volna gyorsulnia.

Ezután nézzük meg a végét:

Láthatjuk, hogy az első 2x3 percben a tempó stabil volt, míg a végén csökkent, de ezt a pulzus nem követte le. Az első két szakasz anaerob küszöb környékére esett, de ahogy a harmadikban e fölé ment (AN) a dolog szétesett (csökkenő tempó, melyet a pulzus nem követ le, sőt emelkedik). Tipikus jele a fáradtságnak, hogy anaerob küszöb felett nagyon beszűkül a terhelhetőség.

Összegezve
A sportoló jól futott, megfutotta az edzést, és még fáradtan is tudta a lényegi részét hozni az edzésnek. Ezután a terhelés után viszont nincs értelme másnapra nehéz futást betenni, mert nem fogja tudni végrehajtani. A célunk az volt, hogy egy úszó edzés és egy kerékpáros edzés után egy rövidebb, de nehéz futást teljesítsünk, hogy a versenyek során fáradtan is tudjon futni. A célt elérte az edzés.

A bejegyzés szerzőjéről

Erdélyi Nándor, 20 éve triatlonozik, sportolóként, többszörös válogatott, egyéni országos bajnok volt. Edzőként 9 éve foglakozik állóképességi sportolókkal. Az ENSPORT megálmodója, alapítója és jelenleg szakmai vezetője.

Nézd meg Erdélyi Nándor többi cikkét is!

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.

Shares
Share This