Fehérvári Kata (edzője Szilágyi Tibor) július közepén megrendezett Ultra Tisza-tó 111-en indult, ahol a 82 indulóból első ilyen hosszú versenyén 11:45-ös idővel abszolút 16. lett, a nők között pedig abszolút 4. helyen ért célba. Kata írt egy összefoglalót élményeiről, tapasztalatiról a verseny kapcsán.

Négy évvel ezelőtt, amikor újra elkezdtem futni a második gyerkőc születése után nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszú távot képes leszek teljesíteni. Számomra a futás jelentette és jelenti a kikapcsolódást, feltöltődést és a legjobb ötletek is ilyenkor születnek. El sem tudom képzelni az életem futás nélkül. Amikor az otthoni futógépes edzések már nem voltak az igaziak csatlakoztam a kerületi futóklubhoz és az igazi történt innen kezdődik. Jött az első félmaraton, aztán maraton majd több maraton, váltóversenyek és aztán a maraton feletti távok. Nagyon jó az itteni közösség támogató és sok élménnyel fűszerezi a futóéletet. Minden évben megvolt a fő cél és tavaly már szép eredményt értem el a Szufla Futófesztiválon ott találkoztam az ENSPORT-tal is és nagyon örülök, hogy együtt dolgozhatok velük. Ugyanis akkor azt gondoltam, hogy ide nekem az oroszlánt is és sajnos ősszel lesérültem és feladni kényszerültem egy versenyt. Akkor döntöttem el, hogy profi szakember segítségét kérem, mert rájöttem, hogy ezek a távok már meghaladják az önerőből való felkészülést.

Arra gondoltam, hogy az edző segít majd eldönteni, mikor milyen versenyen induljak, hogy sérülésmentesen tudjak futni. De ennél sokkal többet kaptam.

Mióta Tibivel* edzem sokkal változatosabbak az edzéseim, hatékonyabban telik az erre fordított idő és a fejlődés sem marad el. Megtanultam milyen fontos pihenni is

időnként, hogyan kell megfelelően frissíteni és nagyon jó érzés, hogy lelkileg is megerősít és nyugodtan indulok neki a versenyeknek mert tudom, hogy fel vagyok készülve. Szerencsére jól be tudom illeszteni az életembe az edzéseket és nagyon szeretem, hogy rugalmasan kezeli a heti elosztást.

Tavaly óta nagy vágyam, hogy 100 km-t fussak, és a legjobbkor jött az idén először megrendezésre kerülő Ultra Tisza-tó. Idén ez volt a fő célom, és az edzéseknek köszönhetően az egész futás és az eredményem is felülmúlta minden várakozásomat.  (Abszolút 16. helyen végeztem, a nők között pedig a 4. lettem). Szombat reggel izgatottan vágtam neki a távnak egy futótársammal együtt indultunk és magamhoz képest szép tempót tartottunk. Betartva az edzői utasításokat két kilométerenként ittam és fél óra után enni is kezdtem. 20 km körül jött az első kisebb holtpont, a táj gyönyörű, de a gáton futó végeláthatatlan út sok változatosságot nem tartalmazott. De 35 km körül újra minden rendben volt. A lábaim, gyomrom tökéletesen üzemelt, egyre többen voltak már körülöttem és nagyon élveztem a futást. A fordító után már éreztem, hogy meg lesz ez a verseny és az eső hozta lehűlés után szinte repültem. Meglepő és örömteli volt számomra, hogy milyen jól bírom 60 km felett is a futást pedig ilyen sokat még soha nem futottam. Aztán 75 km körül vesztettem a lendületből és “a már csak 37 km van hátra”, nem hatott annyira pozitívan, mint vártam. Akkor már lassabban fogytak a kilométerek frissítőponttól frissítőpontig. Ezek egyébként nagyon klasszak voltak, sokféle lehetőséget kínáltak. De

az szuper volt, hogy a futóműveim továbbra is minden probléma nélkül üzemeltek és így, hogy megfelelően frissítettem egész más élmény volt futni, mint korábban.
Már 9-sel kezdődtek a kilométerek, amikor egy özönvízszerű esőt kaptunk a nyakunkba. Ez nagyon jó volt, mert így már nem pihentem és sétáltam a frissítőpontoknál mivel szakadt az eső. Felvettem egy kellemes 6 perc feletti tempót és mentünk tovább. Tibi menet közben többször is érdeklődött ez nagyon jól esett és jó volt érezni a támogatást. A 100. km-nél örömtáncot jártam és az, hogy mindjárt beérek újabb lendületet adott. A befutó pedig egyszerűen leírhatatlan. Az érzés, amikor a sok munka megtérül és az a sok sok drukkolás, támogatás, amit a többiektől kaptam felbecsülhetetlen. Még mindig 10 centivel a föld fölött járok az elért eredményem pedig számomra is meglepetés volt.
A verseny tanulsága, hogy érdemes hallgatni a szakemberre és mennyire fontos a megfelelő frissítés, mert az ördög a részletekben rejlik.
A jövő évi terveim a másik tó megfutásával kapcsolatosak és biztos vagy benne, hogy a további közös munka lehetővé teszi, hogy valóra váltsam a többi álmom.

* Szilágyi Tibor, az ENSPORT futóedzője, akinek az írásait itt találod: klikk!

A bejegyzés szerkesztőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.
Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Mi az ENSPORT?

Az ENSPORT hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatója. Célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink. Sportlaborjainkban (Budapest, Sopron, Kaposvár) teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal, kerékpár-beállítással és futómozgás-elemzéssel, valamint személyre szabott edzéstervezéssel, dietetikai tanácsadással és étrendtervezéssel segítjük a hozzánk forduló kezdő, amatőr és profi, nemzetközi versenyekre készülő futókat, triatlonistákat és kerékpárosokat.

Fontos számunkra, hogy valós igényekre épülő, tudományos módszerekkel támogatott és egyénre szabott megoldásokat nyújtsunk. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk hosszú távú, megbízható szakmai partnerei lenni minél több hazai egyesületnek, hazai sportolónak, akár hobbi, akár amatőr, akár versenysportról van szó.

Munkánk során igyekszünk a legmagasabb szakmai színvonalat és minőséget képviselni. Ezért használunk olyan szoftvereket és rendszereket, melyek profi csapatoknál is beváltak, mint például a diagnosztikánál használt FirstBeat, melyet az angol és spanyol labdarúgó válogatottak mellett a Manchester City, a Valencia FC és a Chicago Bulls is használ. Edzéstervezésben a SKY Pro Cycling Team, az Orica Green Edge, a British Cycling, az USA Cycling edzői és elemző szoftvere a TrainingPeaks segíti a munkánkat.

Shares
Share This