Mi magunk is sportolunk. Egyébként meg triatlonistáknak, futóknak és kerékpárosoknak segítünk, hogy jobbak lehessenek, hogy többet hozhassanak ki magukból. Ha a sportcélod elérésénél fontos szempont az állóképesség, akkor az ENSPORT-nál erre megoldásra lelhetsz. Ráadásul, ha számodra valóban fontos az általad kitűzött eredmény teljesítése, akkor hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Mi ugyanis azoknak a sportolóknak tudunk leginkább segíteni, akik tényleg komolyan veszik a sportot. És mivel a sport az életük része, így azt is mondhatom, hogy azok a legjobb ügyfeleink,

azok érik el az önmagukhoz mért legjobb eredményeket, akik komolyan veszik saját magukat.

Múlt héten hallottam egy rövid mondatot, ami azonnal belém égett, és már akkor tudtam, hogy erről fogok írni a blogon. Ez a rövid mondat arra világít rá, hová is tartozol, és mennyire veszed komolyan azt, amit csinálsz. És fölvet egy további kérdést: miért foglalkozol bármivel is, amit nem veszel igazán komolyan? Minek? Élsz, vagy csak készülsz arra, hogy majd egyszer jó lenne élni? Tudom, kemény kérdések ezek. Tudom azt is, hogy olyan, mintha haragudnék, de én nem rád, illetve nem azokra vagyok mérges, akik félválról veszik saját életüket, hanem értük szólalok fel. Azért, hogy végre tényleg hozzanak egy döntést, és azzal, amivel foglalkoznak, azt csinálják úgy, akár egy profi.

És hogy mi ez a rövid, és nagyon egyszerű mondat:

“Strandolóból nem lesz úszóbajnok!”

Ha jobb napozni, ha nagyobb buli pancsolni, ugrálni a medencébe, és emiatt a vágyott cél éléréséhez szükséges teendők háttérbe kerülnek, vagy el is maradnak, akkor valójában nem is célról beszélünk. Talán még vágyálomról se. Csupán ködös, homályos elképzelésről, ami sokkal inkább hasonlít az irigykedésre, mint a profik célorientáltságára.

Persze nem kell mindenkinek úszóbajnoknak lennie. Ez nem erről szól. Csupán egy hasonlat. Nyugodtan helyettesítsd be a helyére azt, ami neked fontos, vagy fontos lehetne. Simán előfordulhat, hogy most még csak életed első 10 km-es versenyét lenne jó teljesítened. Persze az is lehet, hogy már a nyolcadik maratont fogod futni, vagy már egy tucat teljestávú triatlonversennyel a hátad mögött, szeretnél az idődön faragni.

Ha eredményeket akarsz, ha javulni szeretnél, ha azt akarod, hogy kihozd magadból mindazt, ami ott rejtőzik benned, akár még annál is többet, mint amit most te elképzelhetőnek tartasz, akkor

a folyamat ott kezdődik, hogy elkezded komolyan venni magadat.

Az életedet. Még komolyabban venni, mint eddig. Ez nem arról szól, hogy komolykodnod kell. Arról sem, hogy innentől kedzve nincs helye a jókedvnek, a mosolynak az életedben. Egy frászt! Kicsattanhatsz az életörömtől, lehetsz kirobbanóan lelkes. Sőt! A komolyság arra vonatkozik, hogy megteszel lehetőleg mindent, ami az eredményed elérése érdekében szükséges.

Sportolóink döntő többsége olyan rendkívül elfoglalt amatőr sportoló, aki munka és család mellett készül kihívásaira. Nekik különösen fontos, hogy az edzésre szánt roppant szűk időkeretből kihozhassák a maximumot. Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy csak úgy találomra csináljanak bármi és akárhogy. Ennél fontosabb az idejük, az életük, na és az emberi kapcsolatik. Hiszen ha feleslegesen többet edzenek, azzal nem csak a túlterheltséget, és ezzel egy időben a sérülés kockázatát növelik, de ez negatív hatást gyakorolhat a kapcsolataikra. Ezért optimalizálják sportszokásaikat.

Ennek első lépése persze az, hogy tudják mit szeretnének elérni, és miért szeretnék azt. Mi tudunk ebben is segíteni, meg abban is, hogy egy adott versenyre felkészítsünk. De a mi feladatunk sokkal inkább arról szól, hogy

a tudatos edzés az életed részévé váljon.

Ne csak a következő versenyedre készülj fel. Életformáddá válhat a tudatos teljesítmény. Ehhez kapod meg a támogatást tőlünk.

A második lépés, ha megvan, hová szeretnél eljutni, ki kell deríteni, hol tartasz most. Ez olyan, mint a GPS: nem elég tudni, hová szeretnél menni, meg kell adni egy kiindulási helyzetet. Ezt adja meg számodra a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat (teljes állapotfelmérés). Ez egy sor dologra rávilágít. Meg tudhatod, milyen célzónákban (pulzus, tempó, watt) érdemes a célod elérése érdekében edzened. Ráadásul úgy, hogy fejlődj, de ne terheld túl magad. A vizsgálat után, a jegyzőkönyv adatai alapján, ha van sporttapasztalatod, már tudni fogod, mikor lassíts, mikor gyorsíts. Ha pedig további támogatást szeretnél, akkor kapsz tőlünk futó-, kerékpáros-, vagy triatlonedzőt, aki személyre szabott programot állít össze számodra. Visszajelzéseid alapján pedig folyamatosan optimalizálja az edzéstervedet.

A metodológia, amit ebben az esetben is követünk, ugyanaz, amit a profiknál is használunk. Sőt! Még arra is odafigyelünk, hogy a profikkal ellentétben, az elfoglalt amatőr sportolóknak többnyire sokkal kevesebb idejük jut a pihenésre, regenerációra, ami egyébként nagyon is fontos része a felkészülésnek.

Úgy állítjuk össze számodra a terheléses és regenerációs időszakokat, hogy ezek összhangban legyenek az életviteleddel és a kitűzött céloddal.

Sokkal fontosabb egészségesen elérni a vágyott sportcélt, mint feleslegesen túlzottan szűkre szabni a felkészülési időszakot. Te is jobban fogsz örülni a célszalag túloldalán, mint az “ágyban, párnák közt”. Imádni fogod, amikor tudatosodik benned, hogy “igen ezt megcsináltam, és igen, ezt én csináltam meg.”

Egyedül. Nem is lehet ez másképp. Mi nem futhatjuk le helyetted a maratont, nem is tekerhetjük helyetted a bringát. Ezeket az edzésen és a versenyen is te teszed meg. Mi kondenzátor szerepét töltjük be. Mi abban segítünk, hogy tudatosabban tegyed meg azokat az edzéseket, amik a fejlődésedet szolgálják.

Várunk mind a soproni, mind a budapesti laborunkban. Gyere el hozzánk, ha szeretnéd még komolyabban venni, tudatosabban felépíteni az edzéseidet… ha szeretnéd még komolyabban venni az életedet.

A bejegyzés szerzőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 13 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This