Ma Sebők Klaudiát, támogatott sportolónkat mutatjuk be, aki bekerült a 2020-as “Tokyoi Olimpiai Programba”, miután ő lett 2016-ban is az Év Junior Sportolója. A tavalyi év remekül sikerült számára, hiszen több aranyérmet is szerzett hazai és nemzetközi versenyeken:

  • Junior Duatlon Országos Bajnokság, 1. helyezés (Kaszó),
  • Junior Triatlon Országos Bajnokság, 1. helyezés (Baja),
  • Olimpiai Reménységek Versenye ORV, 1. helyezés (Balassagyarmat),
  • Felnőtt Olimpiai Távú Nemzetközi Verseny, 1. helyezés (Split, Horvátország).

Számára az egyik legnagyobb kihívás az úszás a hajnali hidegben. Ilyenkor nehezen veti be magát a vízbe, de utána muszáj nagyon gyorsan úsznia, hogy ne fázzon — így születnek az új rekordok. A sport számára egy életforma, ez alapvető. Szerinte az élet minden területére fejlesztő és formáló hatást gyakorol.

Céljai között szerepel a Tokiói Olimpián való indulási jog kiharcolása. Viszont ehhez előbb kisebb lépéseket kell megtennie, többek között olyanokat is, hogy a példaképei versenytársaivá váljanak. Több nemzetközi versenyen állt már egy rajtvonalnál olimpikonokkal, akikkel reményei szerint hamarosan az érmekért szállhat harcba. Persze a klasszisokkal való versenyzés önmagában is értékes tapasztalatszerzést jelent, ami pályafutásának előrehaladtával kiemelt jelentősége lehet.

Klau jelenleg első éves U23-as versenyző, ami elmondása szerint a felnőtt elit kategória “kiskapuja”. Idén több Európa-, és világkupán fogja képviselni hazánkat, ahol célja, hogy az élbollyal tudjon leszállni a kerékpáról, ahonnan egy jó futással minél előkelőbb helyezést legyen képes elérni. A legfontosabb verseny számára a hazai rendezésű Európa Bajnokság lesz, ahol szeretné megmutatni, hogy egy első éves U23-as versenyző is ott szerepelhet Európa TOP versenyzői között.

Nehéz kérdésként aposztrofálta, amikor arra kerestem a választ, melyik eredményére a legbüszkébb. Nem is tudott egyet választani, konkrétan három versenyt emelt ki. Az egyik az Triatlon OB elit 3. hely (korosztályos 1.), ahol csupán két olimpikonunk ért be előtte. A másik a Duatlon OB elit 2. hely, ahol Csomor Erika mögött pár mp-el ért célba. A harmadik pedig az U23-as EB Banyolesben, ahová kicsi juniorként vitték ki, és a csapattal előkelő 4. helyet szerezték meg.

Elmondása szerint

egész gyermekkorában örökmozgó, “lelőhetetlen” volt, ezért 3 évesen szülei elvitték jazz-balettozni, hátha hagyni fogja őket aludni. De nem így lett.

Öt évesen — egy nagy váltást követően — a shotokan karate világába csöppent. Hat évig a karate iránti szeretete nem lankadt. Mindig rajongva próbált ki új dolgokat, és örömmel feszegette saját határait. Nevelőedzője, Barczi Albert hatására, az úszásoktatásból gyorsan a triatlonos világban találta magát. Azonnal megtetszett neki a három mozgásforma, az edzések és versenyek minden pillanatát élvezte. Több példaképe is van, nagyon motiváló személyiségnek tartja az edzőjét, Rendes Csabát. Akár a sportban, akár a magánéletben követendő példát mutat.

Klaudia fontosnak tartja, hogy a sportoló — legyen szó amatőr vagy élsportolói szintekről — edzővel készüljön megmérettetéseire. Az edző szerepe többrétű. Először is bizalom kell. Nagyon fontos hinni abban, amit csinálunk. A sérülések is könnyebben elkerülhetők. Elmondása szerint az edző a közös munka során mentorrá válik. A kitűzött célok — akármekkorák is — könnyebben elérhetővé válnak, az edző és a sportoló együtt tud örülni a közös sikernek. Egy edző sokkal reálisabban gondolkodik, mint a sportolók, szerinte fontos, hogy egy edző ne csak kiadja az edzést, hanem folyamatos legyen a kommunikáció közte és a sportoló között, hiszen ez adja meg a fejlődéshez szükséges keretet.

(A cikk a képek után folytatódik.)

Klaudia heti 15 óránál is többet edz. Idén fog érettségizni. Magántanuló, így picit egyszerűbb összehangolnia az edzéseket az egyéb teendőivel, mint ha nap mint nap az iskolapadban kellene ülnie. Figyelemreméló az elszántsága, és az, hogy a teljesítményét mennyire tudatosan építi. Közös döntés eredményeképp már öt éve, 14 évesen elköltözött otthonról — sportkarrier miatt. A családdal való találkozás az utazások miatt kissé nehézkes, de eddig is sikerült megoldiuk, hogy két hetente találkozzon édesanyjával.

Amikor megkérdeztem tőle, hogyan ismerkedett meg az ENSPORT-tal, Klau szeme felcsillant és ezt mondta:

“Húha,

óriási köszönettel tartozom Erdélyi Nándinak, aki a lisszaboni Európa bajnokság után helyre tudott rázni, és el tudta hitetni velem — ami nem könnyű, mert makacs vagyok —, hogy nem egy versenyen múlik minden.

Van jövő héten is lehetőségem bizonyítani, egészségesen. Nagyon örülök, hogy megismerhettem és bekerülhettem az ENSPORT csapatába!”

Amit szeretne elérni, azért harcol. Nem álmodozik, hanem saját céljain következetesen munkálkodik. Tudja, hogy az olimpia után is van élet, szívesen dolgozna edzőként, amibe már most is bepillantást tesz, hiszen heti 1-2 úszásoktatást tart piciknek. Dietetikusnak szeretne tanulni, de a gyógytorna világa is közel áll hozzá.

Kedvence a rántott sajt. Imád utazni, és utazásai alatt fotózni. Szívesen túrázik, van úgy, hogy montival, de a lényeg, hogy szeret sok időt tölteni a természetben. A téli alapozást szívesen bolondítja meg egy kis sífutással, korcsolyázással. A művészet sem áll messze tőle, hiszen időnként szívesen rajzol is.

A bejegyzés szerzőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Érdekel az állapotfelmérés?

Ha több információt szeretnél a teljes állapotfelmérésről, vagy ha szeretnél bejelentkezni sportlaborunkba, akkor kattints az alábbi gombra!

Érdekel az edzéstervezés?

Ha több információt szeretnél az edzéstervezésről, vagy ha szeretnéd, hogy egyik edzőnk segítse felkészülésed, akkor kattints az alábbi gombra!
Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Shares
Share This