Hetek óta rendszeresen megosztjuk Imre Szandi (az ENSPORT triatlon- és úszóedzőjének) úszóedzéseit, amit jópáran kifejezetten várnak kedd reggelenként. Ha pedig úgy, mint tegnap (és talán még egyszer volt ilyen valamikor kora tavasszal) nem érkezik időben, akkor kérdőre vonnak minket, hogy ma nem is lesz úszóedzésleírás?! Nyugi, nem marad el, csak az edzések mögött álló személyt is szeretnénk bemutatni. Így született meg ez az interjú.

Klopfer Csaba: Milyen szerepet tölt be az életedben a sport?
Imre Szandi: A sport a munkám, amiben szeretném elérni, hogy mindenkinek az élete részéve váljon a sport, ne csak egy kényszer legyen egy cél eléréséhez. Ugyanakkor a sport a hobbim is, amiben a saját határaimat feszegetem. És a hobbimmal próbálom motiválni azokat az embereket, akikkel a munkámban találkozom. Szóval mondhatni az életem a sport.

KCs: Mi a munkád, mit csinálsz az ENSPORT-nál?
ISz: Triatlonnos edzőként felkészítem az embereket az általuk kitűzött célokra. Segítek nekik, támogatom, motiválom őket.

KCs: A kezdetekkor ki volt rád különösen nagy hatással?
ISz: Az úszóoktatóm Mariann néni. Már kicsinek mondtam, hogy én olyan leszek, mint ő. Valamint általános iskolába sport suliba jártam, ott nem volt kérdés a mozgás. Aztán benne ragadtam. :-)

KCs: Van-e példaképed, akire felnézel?
ISz: Leginkább azokat az embereket csodálom, akik család-gyerek-munka mellett sportolnak. Nekik ez a kikapcsolódás, az “én-idő”, legyen az hajnal 4-kor vagy este 10-kor, de elmennek és megcsinálják a napi edzésüket. Ők ezért mind a példaképeim. Híres sportolókat inkább csak példaértékűnek tekintek. Nekik ez a munkájuk, természetes hogy csőmaxon tolják.

KCs: Milyen céljaid vannak ez előtted álló pár évben?
ISz: Szeptemberben indulok életem első teljes távján, Elba szigetén, az Elbaman-en. Igazi kihívás, mert a kerékpár pályája nagyon nehéz, 2.500 m szinttel. Ha már lúd, legyen kövér! Ez nem az időről fog szólni, hanem hogy célba érjek. Futva. Ne négykézláb.
Ha az Elbaman közben/után nem adom el azonnal a bringám, akkor valószínűleg jövőre mindenképp szeretnék egy 11 órán belüli teljes távot csinálni. Idén nagyon beleszerettem a terepfutásba, szóval jövőre az ultra terepfutás irányába szeretnék kicsit elmenni a triatlon mellett. Az egy teljesen új és érdekes terület számomra, tele új kihívásokkal.

KCs: Mi az, amivel igazán elégedett lennél, ha megvalósulna ebben, vagy a következő szezonban?
ISz: Az Elbaman-en a célba éréssel elégedett leszek. Ha egy korosztályos dobogót elcsípek, akkor pedig fülig fog érni a szám. A jövő évről Elba után beszélünk :)

KCs: Mi számodra most a legnagyobb kihívás?
ISz: Felkészülni 180 km hegyes tekerésre. Annak hogy napközben tudok edzeni van hátránya is. Nem sokan érnek rá, így az edzéseim nagy részét egyedül csinálom. Talán ez a legrosszabb és legnehezebb az egészben. Egyedül elindulni nekem mindig nehezebb.

KCs: Mi a legtitkosabb álmod, aminek a megvalósulása sokat jelentene?
ISz: Ezek mindig jönnek egymás után. Jelenleg az Elbaman. Utána úgyis találok magamnak valami új, elvetemült dolgot.

KCs: Nagyon sok nem hivatásos, hobbi sportolónak kifejezetten nehezen megy a munka és egyéb teendők mellé bepréselni a rendszeres futást, úszást, bringát. Neked mennyire könnyű összeegyeztetned az életed egyéb területeivel az edzéseket?
ISz: Szerencsére ez nem okoz gondot, mivel személyi edző is vagyok, az emberek pedig napközben dolgoznak, így én ilyenkor tudok edzeni. Nyáron főleg, mivel mindenki nyaral.

KCs: Időben ez mit jelent, hány órát edzel hetente?
ISz: Átlagosan 10-12 órát.

KCs: Melyik versenyedre, eredményedre vagy a legbüszkébb, melyik volt a legmeghatározóbb, illetve melyikről mesélnél pár mondatban? Miért pont arról?
ISz: 2015-ben az Ironman70.3-n korosztályos második lettem. Erre vagyok a legbüszkébb. Valamint idén az UB-t megcsináltuk hárman, felejthetetlen emlék marad (jövőre is megyünk!).
De igazából nem az eredmények, és nem az idők motiválnak. Ha megkérdezik, hogy mi a legjobb időm félmaratonon, maratonon, féltávon mindig el kell gondolkodnom, mert nem tartom számon. Ahogy a helyezéseket sem. Általában kitűzöm a saját kis célomat egy versenyen, az legyen meg, a többi már csak ráadás ajándék nekem. Nem szeretem, amikor futok egy maratont és az az első kérdés, hogy hanyadik lettél? Kb. 466. lettem, de sikerült 3:30-n belül teljesítenem. És ez a lényeg! Számomra. Szerintük pedig béna vagyok, mert nem nyertem. Erre azt szoktam válaszolni, hogy lettem én már második is triatlon versenyen, igaz csak ketten indultunk a korcsoportomban.

KCs: Vannak kedvenceid? Lehet ez, kedvenc ital, étel, film, zene, együttes, ország vagy város, szín, illat, fesztivál, verseny, sportmárka, színész, stb.
ISz: Kedvenc ételem a palacsinta, bármikor bármennyit. Kedvenc könyvem Székely Évától a “Sírni csak a győztesnek szabad”.
Nagymamáméktól már kaptam egy új példányt. Ez lett a kölcsönadós példányom, mert mindenkinek odaadom, hogy olvassa el, ez a világ legjobb könyve. Az eredeti (már gyakorlatilag egy kupac papírdarabból álló) példány pedig a polcon pihen. Amíg le nem kapom és újra el nem olvasom.

KCs: Mi az, ami miatt ez a könyv ennyire megfogott?
ISz: A tartalma miatt. Ezt nem tudom részletezni, aki elolvassa, mind tudja.

KCs: Mennyire tartod fontosnak, hogy egy sportoló edzővel készüljön? Szerinted mi az edző szerepe?
ISz: Figyel, kézben tartja a dolgokat, motivál. Ebben szerintem minden benne van. Nekem Máté a segítőm. Én megálmodom, kitalálom, ő pedig finomít rajta, jóváhagyja, eldönti hogy csak hisztizem vagy tényleg fáradt vagyok-e.

KCs: Ki ez a “titokzatos” Máté? Miért van szükséged az ő jóváhagyására?
ISz: Máté a párom. Ő is triatlonozik, neki is van annyi tapasztalata, hogy 100%-osan megbízom a véleményében. Nekem mindig kell valaki, aki elolvassa, átnézi, jóváhagyja a dolgaimat. Akkor érzem azt, hogy tuti rendben van.

KCs: Hogyan képzeled el az ENSPORT-ot 1-2-5 év múlva?
ISz: Nem is tudom. Haladunk előre, egyre többen ismernek minket. Szerintem az a cél, hogy az emberek szeressenek Ensportosok lenni, jól érezzék magukat itt. Hogy mi lesz 1-2-5 év múlva, az rajtunk és a munkánkon múlik.

KCs: Szakmailag miben fejlődnél még?
ISz: Szerintem a bringás oldalon van még hova fejlődnöm és sokat tanulnom.

KCs: Ha most megkérdezném a barátaidat, a többi munkatársad, vagy a sportolóidat, milyen erősségeidről beszélnének?
ISz: Türelem, céltudatos, kitartó, megbízható.

KCs: Hol látod magad szakmailag 3 év múlva?
ISz: Egyre több embertől hallom vissza, hogy már hallott rólam. Ez jó érzés. Ha ugyanazt fogom csinálni, mint most, de többen tudni fogják, hogy én vagyok én, akkor már boldog leszek.

KCs: Az utolsó szó jogán, mit mondanál még?
ISz: Az alábbi időpontokban találkozhattok velem, korra, nemre, tudásra való tekintettel bárki (teljesen kezdőtől a vérprofiig)
– hétfő: Liget Wellness, 20:00-21:00 — Törzserősítés
– kedd és csütörtök: MoM Sport 7:15-8:15 — Úszás
– szerda: Kopaszi-gát, 19:00 — résztávos futóedzés

KCs: Köszi szépen! Most pedig jöhet a jól megszokott úszóedzés.
ISz: Remélem, sok olvasónk teljes távra készül. Mivel közeledik Nagyatád, így előtte két héttel ez az edzés pont jó. Aki nem készül teljes távra, vagy kezdő, ők a 600 méterek helyett úszhatnak 400 métereket. Eszköz nem szükséges ezen a héten, gyakoroljuk eszköz nélkül a versenytempót.

Bemelegítés
(intenzitás E1)

  • 300 m szabadon választott
  • 300 m gyors technika

Főrész

2x

  • 600 m gyorsúszás, intenzitás E2 teteje, versenytempó,
  • 6x 100 m intenzitás EX, 30mp pihenőkkel

Levezetés
(intenzitás E1)

  • 200 m szabadon választott (leginkább hátúszás)

Összesen 3.200 m.

További jó felkészülést kívánok!

Az intenzitásokhoz tartozó táblázat a képen látható, és 100% = 400m-es felmérőd átlagos tempója.

A bejegyzés szerzőjéről, szerkesztőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.
Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Rólunk mondták

Nagyon köszönöm az edzőmnek a felkészítést életem első versenyére! 6 km "örömfutás" (30+ fokban), ahol második lettem 31:02 eredménnyel! :)

Bors Máté

Első benyomások 5 hét után

"Az első találkozás után tudtam, hogy nagy segítség lesz nekem. Eddig maximálisan elégedett vagyok. Nándi a számok embere és mindig tud mondani valami okosságot az elemzésekből. Nagyon sok hasznos tanáccsal segített eddig. Legnagyobb problémám azzal volt mielőtt találkoztam vele, hogy nem tudtam mikor kell pihenőt tartanom. Eléggé alázatos is vagyok és nem tudtam magamat felmenteni az edzés alól, ami túlterheléshez vezetett. Nándi tudja nagyon jól mikor kell pihit tartanom. Ez is sokat segített amióta együtt dolgozunk."

Soltész Péter

"Az edzőmet 2015 júniusában ismertem meg, akkor kaptam Tőle az első edzéstervet, szeptemberben pedig részt vettem az első 7 km-es futásomon. Soha nem gondoltam, hogy idáig eljutok, és az óta még többet sikerült elérnem: idén lefutottam az első félmaratonomat, és a másodikra készülök, amire az életben nem gondoltam, ugyanis 2015-ig futós múlttal nem rendelkeztem. Nagyon büszke vagyok magamra és ezt az edzőmnek köszönhetem, aki tartotta bennem a lelket akkor is, amikor nagyon nehéz volt. Bátorított, és ha gondom volt bármikor fordulhattam hozzá. Amikor úgy éreztem, hogy feladom Ő volt az, aki biztatott és úgy írt edzéstervet, ahogy nekem a legjobb volt. Ő mindig tudta, mikor kell szigorúnak lenni, és mikor kell odafigyelni. Ki tudja hozni az emberből a maximumot.

Nagyon profi abban, amit csinál és nemcsak szakmailag, hanem emberileg is az egyik legjobb edző, akivel valaha dolgoztam."

Szabó Erika

Mi az ENSPORT?

Az ENSPORT hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatója. Célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink. Sportlaborjainkban (Budapest, Sopron, Kaposvár) teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal, kerékpár-beállítással és futómozgás-elemzéssel, valamint személyre szabott edzéstervezéssel, dietetikai tanácsadással és étrendtervezéssel segítjük a hozzánk forduló kezdő, amatőr és profi, nemzetközi versenyekre készülő futókat, triatlonistákat és kerékpárosokat.

Fontos számunkra, hogy valós igényekre épülő, tudományos módszerekkel támogatott és egyénre szabott megoldásokat nyújtsunk. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk hosszú távú, megbízható szakmai partnerei lenni minél több hazai egyesületnek, hazai sportolónak, akár hobbi, akár amatőr, akár versenysportról van szó.

Munkánk során igyekszünk a legmagasabb szakmai színvonalat és minőséget képviselni. Ezért használunk olyan szoftvereket és rendszereket, melyek profi csapatoknál is beváltak, mint például a diagnosztikánál használt FirstBeat, melyet az angol és spanyol labdarúgó válogatottak mellett a Manchester City, a Valencia FC és a Chicago Bulls is használ. Edzéstervezésben a SKY Pro Cycling Team, az Orica Green Edge, a British Cycling, az USA Cycling edzői és elemző szoftvere a TrainingPeaks segíti a munkánkat.

Shares
Share This