Annyi sportolónk szereti, sőt nyugodt szívvel mondhatom, hogy rajonganak érte, hogy most már tényleg elérkezett az idő, hogy bemutassuk Frányó Esztert, az ENSPORT dietetikusát, aki néhány kérdésre válaszolt, így saját szavain keresztül ismerheted meg őt.

Számodra mit jelent ma Magyarországon táplálkozási szakembernek, dietetikusnak lenni?

Az vettem észre, hogy egyre több embert kezd el érdekelni az egészsége, és ehhez természetesen hozzá tartozik az egészséges táplálkozás is. Ez rendkívül lelkesítő tud lenni, és sokszor meglepődve tapasztalom a tanácsadásaim során, hogy van, aki nagyon mélyen beleássa magát egy-egy táplálkozással kapcsolatos “irányzatba”. Viszont rengeteg téves vagy éppen félrevezető információval lehet találkozni . Ezért olyan nehéz ezek alapján kitalálni, hogy most akkor mégis hogyan és mit kéne enni. Ezért vagyok én, ezért vagyunk mi, táplálkozási szakemberek. Hogy utat mutassunk. Számomra az, hogy dietetikus vagyok, nem állhat meg a szakmai képzettségnél. Elengedhetetlennek tartom, hogy a szakemberek igenis képviselni tudják magukat, és ami ennél is fontosabb, legyenek hitelesek, és a szerint éljenek, amit hirdetnek.


…olyan nehéz ezek alapján kitalálni, hogy most akkor mégis hogyan és mit kéne enni. Ezért vagyok én, ezért vagyunk mi, táplálkozási szakemberek. Hogy utat mutassunk.


 

Mikor jött el az a pont az életedben, amikor azt mondtad, hogy ezt akarom csinálni?


A legszebb az az egészben, hogy minél jobban beleástam magam a dietetikába, annál jobban érdekelt. Ma már az életem részévé vált, és imádom.


 

“Mindig is tudtam, hogy dietetikus szeretnék lenni…” Nem, egyáltalán nem! Nagyon sokáig halvány lila gőzöm sem volt róla, hogy merre menjek, mit kezdjek az életemmel. Mindig irigyeltem azokat, akiknek, már egész fiatalon volt hivatástudatuk. Máig emlékszem, ott álltunk a konyhában édesanyámmal és beszélgettünk, be kell adni a jelentkezést az egyetemre. Na de melyikre? És ő mondta, hogy miért nem leszek dietetikus? Őszinte leszek, visszakérdeztem, hogy az mit jelent. Hozzátartozik a történethez az is, hogy közel 20 éve gluténmentes diétát kell tartanom. Arra gondoltam, hogy a “hátrányomból” előnyt kovácsolok, hiszen pontosan tudom, milyen egy diétát betartani. Egyébként a legszebb az az egészben, hogy minél jobban beleástam magam a dietetikába, annál jobban érdekelt. Ma már az életem részévé vált, és imádom.

Már jóval azelőtt, hogy elkezdtünk együtt dolgozni, lehetett látni, mennyire tudatosan építed “Frányó Eszter dietetikus” márkát. Honnan szerzel ehhez ennyi motivációt?

A motivációm titka az, hogy imádom, amit csinálok. Pont ezért büszke is vagyok rá, és így szeretem megmutatni ezt másoknak. Nagyon jó visszajelzéseket kapok, és mivel megmutatom magam, és hogy mivel foglalkozom, sokan megtalálnak, akár facebookon, akár instán, és tanácsot kérnek tőlem vagy munkát ajánlanak. Amit megint csak meg tudok osztani, és így tovább. Ez egy ciklikus folyamat. Sok tehetséges, okos és szakképzett ember van, de a legtöbben nem foglalkoznak azzal, hogy ezt kommunikálják is mások felé. Pedig ez elengedhetetlenül fontos. A közösségi oldalakon túl pedig kiemelném a szemtől-szemben kommunikációt. Imádok új embereket megismerni, beszélgetni velük. Nyitott vagyok, és nem hiszek a véletlenekben, vagy akár a véletlen találkozásokban.


Nagyon jó visszajelzéseket kapok, és mivel megmutatom magam, és hogy mivel foglalkozom, sokan megtalálnak…


 

A magánéleted hogyan alakult az elmúlt években? Mi fér bele egy ilyen feszített munkatempóba?


…aztán rájöttem, hogy ennek így semmi értelme, és az hogy sikeres vagyok önmagában semmit nem ér.


 

Akármilyen munkám is van, ha a magánéletem nincs rendben, nem vagyok boldog. Egyensúlyt kell teremteni, mert az egyik terület kihat a másikra. Ha az emberi kapcsolataim rendben vannak, akkor sokkal jobban teljesítek az élet más területein és fordítva. Ez szerintem mindenkivel így van. És itt most nem csak a párkapcsolatra gondolok, hanem a családra, barátokra. Volt olyan, hogy kicsit “elszálltam”, csak a munkával foglalkoztam, és azt vettem észre, hogy valami nagyon nem oké velem. Sikereim ellenére rossz kedvű voltam és fáradt. Aztán rájöttem, hogy ennek így semmi értelme, és az hogy sikeres vagyok önmagában semmit nem ér. És sikerült megválaszolnom úgy a kérdést, hogy közben megőriztem a titkaimat a magánéletemről. ;-)

Amikor csak látunk, mindig mosolyogsz. Ahogyan másoknak, biztosan neked is vannak mélypontjaid. Mi lendít át ezeken?

Persze hogy vannak, hozzá tartozik az élethez. Általában ilyenkor az van nálam a háttérben, hogy túl sokat várok el magamtól. Ilyenkor meg kell állnom és át kell gondolnom, a jó dolgokat, és arra koncentrálok, hogy mi az, amit már sikerült elérnem. Vagy egyszerűen csak nem csinálok semmit. Megnézek egy filmet, elmegyek sétálni. A legjobb feszültségoldó pedig a mozgás. Akármilyen szomorú is vagyok, egy kiadós edzés után mindig jó kedvem lesz. És így újult erővel folytathatom tovább. Az emberben amúgy is minden benne van, amit valaha el szeretne érni.


Akármilyen szomorú is vagyok, egy kiadós edzés után mindig jó kedvem lesz.


 

Sportolóink visszajelzései Eszterről és az étrendtervezésről

Eszternek elég sokat köszönhetek, vissza adta a hitemet, hogy igenis sikerülhet fogynom és nem kell hozzá éheznem, mondhatni inkább túl sokat kell ennem.

Wéber Szandi

10 héttel a főverseny - a teljestávú Ironman - előtt kezdtünk el a dietetikussal dolgozni. Az volt a cél, hogy elérjem az ideális versenysúlyomat úgy, hogy marad energiám a versenyekre, edzésekre is. Már néhány hét után éreztem, hogy jól mennek az edzések, és szépen csökkent a súlyom is. A környezetem is visszajelezte, az eredmény szemmel látható volt. A versenyre meglett a kitűzött cél, annak ellenére, hogy nem tudtam 100%-ban tartani a tervet.

A legnagyobb előny az volt, hogy elértem a kívánt súlyt, jól, jó helyekről fogytam és izmosodtam is, de nem túlságosan. A teljesítményem javult. Sokat és finomakat ettem. Egyértelműen pozitív a tapasztalatom.

Szádvári Judit

...a héten sikerült átlépnem a bűvös 15-öt! (-15 kg) Nagyon boldog vagyok és úgy érzem, hogy nélküled ez nem sikerült volna! Szeretném megköszönni neked!

Malik Csaba

Drága Eszter! Hát ez valami nagyon jó így! ... Élvezem a főzőcskét, mókás és ez a köles borsóval. Nah most komolyan! Ez nagyon jó! Biztos, hogy ez egészséges? Túl jó. Köszönöm!

Szélesy Eszter

Eszter táplálkozással kapcsolatos tudása és tapasztalata elképesztően pozitív és megnyugtató személyiséggel párosul. A tőle kapott útmutatásnak megfelelően rengeteg energiát, időt és pénzt spóroltam, nem beszélve a felbecsülhetetlen értékről, amivel a tudatos táplálkozás hat az életemre. Bár már eddig is sok alapvetéssel tisztában voltam, a konzultációnk után pontosan tudom, hogy milyen étrend és életmód felel meg legjobban az életstílusomnak és a céljaimnak.

Takács Ádám

Az étrendtervezés előtt nagyon jó volt a személyes találkozó, ahol a dietetikus az egyéni igényeket mérte fel, és a megbeszélésre felkészülten jött. Mindenre választ adott.

Az étrend kialakítását én úgy kértem, hogy ne legyen túl változatos, mivel nincs sok időm. Ezt figyelembe is vette. Olyan ételeket írt, ami gyorsan elkészíthető. A fogyással is elégedett voltam. Abszolút betartható volt a terv.

Segítőkész és odafigyelt rám. Az étrendet pontosan küldte. Máskor is szívesen venném a tanácsát. Másnak is ajánlanám.

Kludák Adrienn

Eszter szösszenete a FB-on

A bejegyzés szerkesztőjéről

Klopfer Csaba, az ENSPORT kommunikációs vezetője. A kilencvenes évek eleje óta fut, korábban a kedvenc távja a félmaraton volt, mára ezt a maraton váltotta fel. Az elmúlt 14 évben dolgozott cégvezetőkkel, borászokkal, olimpikonokkal, marketing és értékesítési vezetőkkel, futókkal, kerékpárosokkal, gyerekeiket nevelő szülőkkel. Segített márkák felépítésében, párkapcsolatok megerősítésében, válások zökkenőmentes koordinálásában, vállalati értékesítési hatékonyság növelésében, és élsportolók mentális felkészítésében.

Nézd meg Klopfer Csaba többi bejegyzését is! 

Tanácsadás és étrendtervezés Eszterrel

Kíváncsi vagy, milyen a helyes étrend sportolás mellett? Szeretnéd, ha az étrended igazodna az edzéstervedhez? Szeretnéd elérni az ideális testsúlyt úgy, hogy maradjon energiád a maratoni felkészülésre is?

Ember legyen a talpán, aki képes kiigazodni a sok – sokszor egymásnak ellentmondó – táplálkozással kapcsolatos tanács, szabály között, mely fellelhető az interneten vagy különböző magazinokban. Annak ellenére, hogy nem vagyunk egyformák, sok olyan szabály van, ami mindenkire érvényes és érdemes betartani.

Ezekről hol érdemes tájékozódni? – merülhet fel benned a kérdés. Erre a legjobb válaszunk: beszélj Frányó Eszterrel, az ENSPORT sportdietetikusával, és tedd fel neki a kérdéseidet. Ehhez töltsd ki az alábbi mezőket. A dietetikai tanácsadás keretén belül Eszter a Te igényeidnek megfelelően ellát minden szükséges és hasznos információval, és ha szeretnéd, étrendet is tervez neked.

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Mi az ENSPORT?

Az ENSPORT hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatója. Célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink. Sportlaborjainkban (Budapest, Sopron, Kaposvár) teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal, kerékpár-beállítással és futómozgás-elemzéssel, valamint személyre szabott edzéstervezéssel, dietetikai tanácsadással és étrendtervezéssel segítjük a hozzánk forduló kezdő, amatőr és profi, nemzetközi versenyekre készülő futókat, triatlonistákat és kerékpárosokat.

Fontos számunkra, hogy valós igényekre épülő, tudományos módszerekkel támogatott és egyénre szabott megoldásokat nyújtsunk. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk hosszú távú, megbízható szakmai partnerei lenni minél több hazai egyesületnek, hazai sportolónak, akár hobbi, akár amatőr, akár versenysportról van szó.

Munkánk során igyekszünk a legmagasabb szakmai színvonalat és minőséget képviselni. Ezért használunk olyan szoftvereket és rendszereket, melyek profi csapatoknál is beváltak, mint például a diagnosztikánál használt FirstBeat, melyet az angol és spanyol labdarúgó válogatottak mellett a Manchester City, a Valencia FC és a Chicago Bulls is használ. Edzéstervezésben a SKY Pro Cycling Team, az Orica Green Edge, a British Cycling, az USA Cycling edzői és elemző szoftvere a TrainingPeaks segíti a munkánkat.

Shares
Share This