Az ENSPORT-ban minden évben kétszer mérjük ügyfeleink – ezer bocsánat, akarom mondani-, sportolóink elégedettségét. Ilyenkor aztán lehet osztályozni név nélkül az edzőt és a márkát, mint szolgáltatót. Nem ezt akarom részletezni most, hogy milyen „osztályzatokat” kapunk, de azért annyit büszkén elmondhatok, hogy nincs szégyenkezni valónk, hiszen az összes értékelés 10-es skálán 9-es feletti átlagot mutat.

Sokkal inkább arra szeretnék kitérni, hogy mit is várnak tőlünk? Ez bizony néhány éve meglepetést okozott, amikor először szembesültem vele, azóta elfogadtam, noha furcsának tartom a mai napig. Arra kérdésre, „Mi számodra a 3 legfontosabb dolog az edződ irányából?”, általában ugyanolyan válaszokat kapunk évről évre. Sportolóink szerint a legfontosabb, hogy egy edző szakmailag kompetens legyen. Erre jön messze a legtöbb jelölés. Oké, ezt értem. Tiszta sor.

De második helyen ott a motiváció. Idén is. Aztán hitelesség, figyelmesség, következetesség, stb. emberi vonások, amiket keresnek, kerestek bennünk.

Motiváljon… Egy edző, mint motivátor, terminátor, pszichológus. Esetleg barát, szülő helyett is szülő, talán nevelő, pedagógus? Valami ilyesmi kombináció rajzolódik ki nekem.

Amikor leülök egy sportolóval, először megkérdezem, mik a céljai és próbálom kideríteni, mi motiválja. A motiváció lehet belső és külső. Belső, amikor én akarom, magamnak akarom bizonyítani, elérni, teljesíteni. A külső, amikor azt akarom, hogy a család, barátok, kollégák, az ország, Európa és a marslakók is elismerjenek. Nem tisztem véleményezni egyiket sem, hogy jó vagy rossz. Egyik sem jó, egyik sem rossz. Előnyökben és hátrányokban hiszek. És persze az egyik nem zárja ki a másikat. Ritkán találkozom olyannal, akire csak az egyik vagy a csak a másik jellemző.

A kettő közül a belső motivációt tartom erősebbnek, biztosabbnak. A belső motivációs túlsúllyal rendelkező sportolók stabilabban edzenek, nincsenek, illetve kisebbek a kilengéseik azon a téren, hogy miért is sportolnak, miért kell egy-egy edzést megcsinálni. A külső motivációs sportolókat én Instagram sportolóknak hívom. Ők a teljesítményükkel a külső környezet elismerését akarják kivívni, minden edzésükre várják a like-okat, vagy a Stravan a kudo-kat (vagy miket, nem tudom pontosan, nem vagyok Strava fanatikus). A motivációjukat és tettük (jelen esetben edzésük) helyességét külső megerősítéssel táplálják és ez a külső megerősítés viszi őket tovább ezen az úton. A tapasztalatom az, hogy őket sokkal inkább motiválni kell, hamarabb mélypontra tudnak kerülni, amikor már ezek a megerősítések nem elegek. Ilyenkor az edző hasonló szerepben lép fel, mint a következő videóban, és ha jól csinálja egy Oscar-díj lesz a jutalma, de legalább egy sikeres verseny – ez is valami!

Vagyis előhozza a belső motivációt!

A belső motiváció előnye, hogy belülről táplálkozik, erős. Hátránya, hogy görcsössé, nem természetessé válhat, ha nagyon rástresszelünk egy-egy eseményre. A külső motiváció kívülről táplálkozik, nem nyugszik stabil alapokon, ugyanakkor nem görcsös, hanem laza. A kettő egyensúlya az, ami a leghatékonyabb és sportági szempontból a legeredményesebb véleményem szerint. Amikor én akarom megcsinálni, de azt az érzést, hogy a dobogóra szólítva tapsolnak a versenytársak, nem adom oda másnak.

Sportpályafutásom (de hangzatos kifejezés), szóval maradjunk inkább annál, hogy amíg eredményesen sportoltam, és itt is: a saját megfogalmazásom szerint voltam eredményes, akkor az edző, mint motivátor nagyon kis mértékben lépett fel. Nem volt szükségem arra, hogy megcsináljam az edzést. Meg sem fordult a fejemben, hogy másképp csináljam a feladatot. De egy-egy mondat hozzá tudott tenni a teljesítményemhez. A legemlékezetesebb a junior triatlon OB-n volt, amikor Hömivel meccseltünk, és támadtuk egymást futáson. Hogy visszaértem rá, nem tudott leszakítani, kellett az a mondat, amit akkor az edzőmtől kaptam. Egy mondat, egy jó pillanatban és visszaértem. A hajrában meg én bizonyultam jobbnak és 1 mp-cel nyertem. Mennyit számított a mondat? 1 mp-cet. De ettől akkor, ott én nyertem. 3 héttel később, a Vasi Vasemberen pedig Hömi vert ripityára. Sprint távon perceket kaptam tőle…

Amatőr sportolóim „nagyon szeretik” azokat a beszélgetéseket, amiket úgy kezdek, hogy minek fizetnek nekem. Miért vagyok? E beszélgetés alatt igyekszem eljutni abba az irányba, hogy felfedjük a belső motivációt. És ebből álltunk már fel úgy, hogy nem is kell neki edző, sem verseny, csak futogatni akar magának, amikor kedve van és ideje van. És tök jó, hogy kimondta, lekerült egy teher a válláról. Szerintem mindenkinek van ilyenje, de látom, hogy még nem tette fel mindenki a következő három kérdést:

  • Miért sportolok?
  • Kinek fontos, hogy sportolok?
  • Kit teszek boldoggá ezzel?

A kérdések egyszerűek, a megválaszolásuk nem az. Sportolóként az edzőmtől egy évben egy motivációs mondatot vártam a fő verseny előtt. Volt, amikor bejött, volt, amikor nem. Miért fura, hogy én, mint motivátor? Hát mert erre nekem nem volt szükségem, és mert nagyon sokan nem is tudják, miért állnak neki egy maratonnak, triatlonnak, miért kell egy Ironmant megcsinálni? Pedig a tudatossághoz ez is elengedhetetlen, ezt egy edző segíthet előhozni, ezt egy edző fel tudja erősíteni, de senki helyett nem tudja kimondani!

A bejegyzés szerzőjéről

Erdélyi Nándor, 20 éve triatlonozik, sportolóként, többszörös válogatott, egyéni országos bajnok volt. Edzőként 9 éve foglakozik állóképességi sportolókkal. Az ENSPORT megálmodója, alapítója és jelenleg szakmai vezetője.

Nézd meg Erdélyi Nándor többi cikkét is! 

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.
Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

Mi az ENSPORT?

Az ENSPORT hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legsokoldalúbb sportszolgáltatója. Célunk olyan komplex rendszer kialakítása, ahol a sportteljesítmény minden területén számíthatnak ránk jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink. Sportlaborjainkban (Budapest, Sopron, Kaposvár) teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal, kerékpár-beállítással és futómozgás-elemzéssel, valamint személyre szabott edzéstervezéssel, dietetikai tanácsadással és étrendtervezéssel segítjük a hozzánk forduló kezdő, amatőr és profi, nemzetközi versenyekre készülő futókat, triatlonistákat és kerékpárosokat.

Fontos számunkra, hogy valós igényekre épülő, tudományos módszerekkel támogatott és egyénre szabott megoldásokat nyújtsunk. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk hosszú távú, megbízható szakmai partnerei lenni minél több hazai egyesületnek, hazai sportolónak, akár hobbi, akár amatőr, akár versenysportról van szó.

Munkánk során igyekszünk a legmagasabb szakmai színvonalat és minőséget képviselni. Ezért használunk olyan szoftvereket és rendszereket, melyek profi csapatoknál is beváltak, mint például a diagnosztikánál használt FirstBeat, melyet az angol és spanyol labdarúgó válogatottak mellett a Manchester City, a Valencia FC és a Chicago Bulls is használ. Edzéstervezésben a SKY Pro Cycling Team, az Orica Green Edge, a British Cycling, az USA Cycling edzői és elemző szoftvere a TrainingPeaks segíti a munkánkat.

Shares
Share This