A magas pulzus mítosza

Mit tapasztalunk az #ensportlaborok-ban?

Kell-e félni attól, hogy “kiugrik” a pulzusmérő mutatója? Jó, vagy rossz a magas pulzusérték? Számtalan mítosz kering a köznyelvben róla, mi most megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket!

“Magas a pulzusom futás közben!” — sokan keresnek meg minket ezzel a “problémával”, és kérnek időpontot állapotfelmérésre. Ez nem egy kirívó eset, sportolás közben szinte mindenkinek magas a pulzusa. Amit ez esetben szükséges megvizsgálni, az az, hogy ehhez

a magas pulzushoz, milyen futótempó, vagy kerékpáros teljesítmény illetve laktátmennyiség társul.

A másik véglettel akkor lehet találkozni, ha a mérésre érkező sportolóról kiderül, hogy mindenféle sportmúlt nélkül kezd hozzá az edzéseihez, mondván “futni/bringázni mindenki tud”. Ebben az esetben szoktunk mérni magas pulzust, hozzá magas laktátértéket, és ezekhez társuló alacsony futó tempót/teljesítményt. A magas pulzus oka például a fejletlen keringés, mely tudatos edzésmunkával javul, így a szív kevesebb munkával tudja majd biztosítani a kellő vérmennyiséget a szervezetnek. Ha sportolás közben helytelen technikával mozgunk pl. futás közben sarokra érkezünk vagy lóbáljuk karjainkat, esetleg a bringán “bólogatunk” vagy instabil törzzsel tekerünk, szintén megemelkedik a pulzusszám. A nem megfelelő, vagy túl kevés pihenés szintén bezavarhat: a fáradt, nem pihent szervezet eleve magasabb nyugalmi pulzusról kezdi el a munkát, mintha megfelelően pihent lenne. A magas laktátértéknek szintén több oka lehet, ilyen pl. a vér fejletlen oxigénszállító-képessége, melyet az alacsony intenzitású edzésekkel lehet javítani, de nagyban befolyásolja esetleges helytelen táplálkozás, vagy hormonális problémák.

Na, ilyenkor jön a feladat, ezt valóban helyre kell tenni, hiszen senki sem szereti a kikapcsolódását úgy tölteni, hogy ég a tüdeje, kiugrik a szíve, és izzanak az izmok a lábában, mert az nem kikapcsolódás, hanem szenvedés, nem? De!

Az állapotfelmérés végeztével — mikor minden adat a kezünkben van már, összeállítunk egy jegyzőkönyvet, aminek a tartalmát részletesen átbeszéljük a hozzánk látogató sportolóval — szoktuk felhívni a figyelmet az esetleges hiányosságokra, vagy erősségekre. Megbeszéljük, hogy mely területeken kellene javítani annak érdekében, hogy a teljesítmény javuljon, és a sportolás élvezetes legyen, ne pedig “fájdalmas”.

A teljes állapotfelméréshez ajándékba kapsz egy 4 hetes edzéstervet, személyre szabottan. Ez a 4 hét egy kis ízelítő a mi munkánkból, amivel tudatosan tudsz a továbbiakban készülni, és fejlődni, és ha megtetszett, akkor a 4 hét elteltével folytatódhat a megkezdett közös tudatos edzés.

A bejegyzés szerzőjéről

Berkes Gábor, az ENSPORT Kaposvár laborvezetője 15 év motokrossz után nyergelt át kerékpárra, és lett függője az állóképességi sportoknak. Öt éve kerékpározik, az idei a harmadik év, hogy versenyszerűen készül a mountain bike maratonokra. Személyi edzőként 5 éve dolgozik, emellett a kerékpáros és futó edzéstervezést egy éve végzi, amióta az ENSPORT-hoz csatlakozott.

Nézd meg Berkes Gábor többi cikkét is!

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg barátaiddal is!

A képek forrásai: Nagy Norbi, unsplash.com

Érdekel az állapotfelmérés?

Egy jó diagnózis már fél siker. A teljesítménydiagnosztika egyik célja a pillanatnyi állapot felmérése, a meglévő képességek vagy az esetleges hiányosságok monitorozása, majd a kapott adatok alapján az egyéni pulzus és watt célzónák, valamint a teljesítmény küszöbök meghatározása. A laboreredmények alapján olyan személyre szabott, ugyanakkor rugalmas edzésterv állítható össze, amely a sportoló ideális fejlődését szolgálja. Ezenfelül a teljesítménydiagnosztikai kontrollmérés kristálytiszta képet ad arról, jó irányba tart-e a felkészülés, és hogy kell-e finomhangolni az edzésprogramot.

Érdekel az edzéstervezés?

Ha strukturált, egymásra épülő edzéseket tervszerűen megvalósítod, sokkal könnyebb lesz a számodra fontos céljaidat elérni. Ahogyan egy nyaralást, vagy egy építkezést is megelőzi a tervezés, éppen így komoly edzésmunkát is hasonlóan kezdünk. Egy olyan jó edzésterv, ami laborvizsgálati eredmények alapján rád lett szabva, irányt mutat, ugyanakkor rugalmasan igazodik a mindennapjaidhoz és céljaidhoz. A mai, rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy az edzésre szánt napi 1-2 órát hogyan tölti el a sportoló, hogyan tudja a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésére álló időt.

Shares
Share This